November 2022

Kreta 1

De eerste maand in de haven. We worden er nog niet heel blij van, want het duurt erg lang en kost ons veel moeite onze ligplaats in orde te krijgen. Dan moeten we een nieuwe loopplank bevestiging verzinnen, want we liggen nu langs de kade in plaats van met de achterkant er naar toe. Als dat allemaal klaar is, is er tijd om het winterprogramma op te starten. (happy hours, BBQ’s, feestjes en zo). We doen ook een hele mooie wandeling en dan is het al weer tijd om voor twee weekjes naar Nederland te vliegen. We bezoeken Steven en Sharon in Amsterdam en gaan dan naar Winsum, waar we met Fria spullen voor haar nieuwe badkamer gaan uitzoeken. De 26e vliegen we samen met Marcel en Natasja weer naar Kreta. Zij komen een paar dagen bij ons logeren.

We beginnen de maand nog steeds op onze tijdelijke plek. De organisatie van deze haven is een absoluut drama. Niemand neemt ergens verantwoordelijkheid voor en er zijn naast de marineros zeker 2 adminstratieve krachten, dan een hoofd van de marinero’s / planner, een manager en een directeur. Allemaal hun eigen verhaal en bovendien passen ze dat verhaal zonder blikken of blozen aan als hun dat beter uit komt. We hebben in januari het contract getekend en de aanbetaling gedaan, we zijn 12 oktober even in de haven geweest om naar onze plek te kijken en de planner zei toen dat het allemaal goed zou komen. Niet dus! Het is altijd over een uur, vanmiddag en dan morgen en intussen zit je min of meer de hele dag te wachten tot er (n)iets gebeurt.

Als we dan toch moeten wachten gaan we maar eens een loopplank bevestiging maken. Die zat de afgelopen winters met een mooi draaimechanisme op de bevestigings punten van de zwemtrap in de achterkant van de boot gemonteerd, maar we komen nu langszij te liggen dus moet er iets nieuws.

We willen de boot niet beschadigen dus moeten we iets maken waar we wel echt op kunnen vertrouwen, maar wat gemonteerd kan worden op een bestaand montagepunt. We lamineren een u-tje in elkaar wat in plaats van één van de kikkers kan worden gemonteerd.

3 november. Na eindeloos vaak naar het kantoor geweest te zijn en serieus ruzie te hebben gemaakt met de planner en de manager hebben ze eindelijk een plek voor ons vrijgemaakt en is er een duiker geweest om te kijken waar mooring lijnen aan een betonblok op de bodem van de haven kunnen worden geknoopt. Deze lijnen moeten ons vrij houden van de kade. Er is maar één blok, met één mooring lijn. Na wederom stevige ruzies, want ze willen nu ineens 375 Euro (ex. btw) extra hebben voor de tweede mooringlijn (wij betalen al 200% om dat we Cat zijn en dan nog 10% extra voor langszij!?!?!), wordt besloten dat de tweede mooringlijn op dat ene blok zonder bijbetalen de enige mogelijkheid is.

John en Cora lenen ons hun grote opblaasbare stootwillen zodat we, mocht een mooringlijn knappen, geen schade zullen oplopen.

Onze eigen stootwillen hebben we inmiddels van hoezen voorzien zodat die niet kunnen krassen op de romp als er zand tussen zou komen.

We kunnen de ligplaats gelijk goed testen, het waait van de daken.

We doen even een wandeltje door het dorp. Eén van de markante punten is het binnen meertje in het midden van het dorp. Schijnt onpeilbaar diep te zijn.

Nu nog een kikker, straks wordt dit de (tijdelijke) bevestiging voor de loopplank.

Kijk, zo.

En zo ziet dat eruit met de loopplank erop. Kan omhoog en naar beneden en draaien en zit echt goed vast. Die enorme trap toestand stond er gelukkig al.

7 november. Beetje raar weer, maar ook wel weer mooi.

8 november een BBQ met Relax, Baravara en Migaloo.

Kijk eens wat heerlijk!

En dan ook nog wat voor het gezonde.

Bak ijs na, en een lekker glas wijn erbij.

De volgende ochtend, nog niet helemaal weer fit na de gezellige avond gisteren, gaan we met John en Cora de Kritsa kloof lopen.

Dat is een spectaculaire rivier bedding van heel veel rots.

De makkelijke stukjes.

En dan de moeilijkere.

En dan op het eind via de bovenrand weer terug naar de auto.

De 11e komen zowel John als Geert even langs. Beiden gitaristen dus Paula’s beide gitaren worden uit de kast getrokken voor een hele aardige jamsessie.

Het weer is inmiddels weer prachtig dus tijd om de zomerspeeltjes zoet te spoelen, te drogen en op te bergen voor de winter.

En dan vliegen we voor twee weekjes naar Nederland.

We logeren een nachtje bij Steven en Sharon (Pura Vida) in Amsterdam.

We worden bijzonder gastvrij ontvangen in hun mooie appartement met uitzicht op de Amstel.

Even een wandeling door Amsterdam.

Nederland is toch ook wel erg mooi.

Na een heerlijke lunch bij het eerste (en beste!) chinese restaurant in Amterdam doen we nog een rondje voor we op de trein naar het noorden stappen. Het was erg gezellig!

In het noorden gaan we met Fria de spullen voor haar nieuwe badkamer uitzoeken. Dat plan was er al in maart, maar de aannemer heeft pas tijd in februari om het uit te voeren!

Dit wordt het badkamer meubeltje.

En dit de definitieve spiegel. Verder kopen en bestellen we alle andere benodigdheden. zoals de glazen afscheiding, tegels, verlichting, douchekop, wc enz…

Dan nog even naar de Makro. Lijkt een beetje Sicilië hier.

Tja, Nederland! Die wittige dingen die hier door het beeld vallen heten sneeuw.

Blijft nog niet echt liggen, maar het is wel bere koud.

En dan nemen we weer voor even afscheid van Fria en vliegen weer naar Kreta.

Marcel en Natasja komen een paar dagen logeren. Het weer is niet super, maar we zien toch veel.

Kijk, deze boompjes staan aan de Meltemi kant van het eiland. En niet een beetje!

Een tochtje naar de zuidkant van Kreta en door de bergen weer terug.

En een tochtje naar de oudste olijfboom op Kreta.

We hadden hem in 2016 ook al meer dan eens bezocht. Hij staat er nog florisant bij, zelfs nu hij al weer 6 jaar ouder is.

Ja, echt niet te geloven, dat ding is royaal meer dan 3.000 jaar oud (BP, P is in dit geval 2008, dus nu 3.264)!

Op de terugweg weer van die indrukwekkende luchten, zelfs met een regenboog.

En veel wolken.

Nogmaals het meertje, nu met de wolken prachtig spiegelend op de wateroppervlakte.

En dan is de maand weer om. Best wel weer wat beleefd deze maand. We hebben ons weer uitstekend vermaakt. Eind december zullen we de volgende blog plaatsen.