December 2015

Marina di Ragusa II.

December, al weer de laatste maand van 2015. Deze maand staat in het teken van veel bezoek uit Nederland. Maar ook ons tweede “cruising” jaar. Wat hebben we allemaal gedaan de afgelopen anderhalf jaar, sinds we in juli 2014 uit Nederland vertrokken.
We hebben 5.295 mijlen gevaren, waarvan zo’n 1.000 op de motor. We hebben veel gewandeld, gefietst, gezien en veel bezoek uit Nederland gehad. We hebben ongeveer 39.000 Euro uitgegeven, waarvan zo’n 12.000 aan onderhoud en verbeteringen aan de boot. Lijkt best veel, maar daar zit onder andere de aanschaf van een diesel generator, een mastervolt combi en een duikcompressor in. We hebben voor ongeveer 6.500 Euro aan boodschappen gehaald en ruim 13.000 Euro aan andere dingen als uitjes, 2x skiën, autohuur, buskaartjes, kleding, internet, vliegtickets, enz. besteed. Dan zijn er nog de verzekeringen, winter ligplaats, diesel en benzine die het bedrag completeren tot zo’n 39.000 Euro. We hadden gedacht zo’n 25.000 per jaar uit te geven en 39/1,5=26 dus best goed op budget.
De boot heeft bewezen een fantastische reis en woonmachine te zijn. We hebben geen ernstige schades of defecten gehad, al ben je wel altijd bezig kleine dingetjes te verhelpen. Alle comfort zoals die ook in een gemiddeld huis aanwezig is hebben we aan boord plus dat wij een enorm zwembad in de tuin hebben. Voor de koudere dagen hebben we er ook één in onze kelder onder het brugdek. Bergruimtes genoeg om veel spullen en speelgoed te kunnen bergen zonder dat dit ten koste van de leefruimte gaat. De boot is groot genoeg om ook bij minder rustige omstandigheden goed voor anker te kunnen liggen en klein genoeg om onder zeil goed door twee personen te kunnen worden bediend. Het is een erg snelle zeiler, maar het allermooiste vinden we dat ie bij heel weinig wind toch nog een redelijke snelheid kan halen. Vier á vijf knopen wind schuin van achteren geeft zo’n zeven knopen schijnbare wind schuin van voren en meer dan zeven knopen bootsnelheid met de gennaker op aan de wind. Wij willen Reinhilde, Berry, Houkje, Janny, Wim en Jenneke en Annelies bedanken voor hun reactie op de blog van november. Het is leuk te zien dat onze blog wordt gelezen.

Op 30 november gaan we Janny van het vliegveld in Catania halen. We hebben een autootje gehuurd op het vliegveld en rijden met onze Deense vrienden Jacob en Vickie mee die die dag daar hun autootje moeten inleveren. Onderweg gaan we wandelen in de Cava Grande. 

We hadden al gehoord dat de Canion was afgesloten wegens een brand een aantal jaren geleden. Leek ons nogal onzin, maar er staat wel een bord. Gelukkig is het prikkeldraad al door eerdere bezoekers doorgeknipt zodat we er toch kunnen gaan wandelen.

Het is werkelijk zonde van dat bordje, want het is prachtig.

Hier en daar is het paadje wel wat smal, maar het uitzicht is geweldig.

Daarna gaan we richting vliegveld, ruilen de auto om en halen Janny op. We gaan nog even balletjes eten bij Ikea en dan onderweg naar Marina di Ragusa. Heel gek, Janny is nog niet aan boord of Sinterklaas is langs geweest…..

De volgende dag maken we een rit met de auto naar mooie plaatsen in de buurt.

’s Avonds hebben we een door de Yachties georganiseerd diner in Annozero.

De volgende dag gaan we naar een “mozaïek villa”.

Hieronder een goed bewaard gebleven vloer over atletiek spelen (wij dachten dat het bikini girls spelend op het strand waren). 

Inmiddels is de Etna, de vulkaan vlak bij Catania gaan uitbarsten. Dat doet ´ie wel vaker, maar het is nu wel zo heftig dat het vliegveld gesloten wordt.

Op 5 december moet er 5 kg aardappels worden geschild voor het sinterklaas feestje. De Nederlanders bieden de rest van de Yachties een stamppot maaltijd aan en ieder moet een schoen en een klein presentje meenemen die dan later worden verdeeld over de schoenen. Dat van de schoen meenemen vonden de niet Nederlanders een beetje tricky. Ze waren bang dat er een truckje mee uitgehaald zou worden of zo.

Om de ruimte wat aan te kleden voor het feestje worden wat vlaggetjes en ballonnen opgehangen.

En dan ´s avonds hebben toch alle gasten een schoen en een kadootje meegenomen.

Eindelijk weer eens bitterballen. Zelf gemaakt op de Elle ‘Ar.

En heerlijke zuurkool, boerenkool (ingevlogen want hier niet te krijgen), hutspot, gehaktballetjes en nog veel meer. Ook zijn er Unox rookworsten ingevlogen. Het hele feestje wordt dan ook op 6 ipv 5 december gehouden omdat anders de worst en de boerenkool uit Nederland er nog niet zijn.

De enige echte ZWARTE PIET! Ja, dat durven wij gewoon op onze site te zetten.

Wij moesten in Nederlandse kleuren.

En de schoentjes zijn inmiddels gevuld.

Dan is het tijd Janny weer naar Catania te brengen voor haar vlucht terug naar Nederland. Beetje spannend, want het vliegveld is nog steeds af en toe dicht vanwege de uitbarstingen van de Etna. 

​We gaan vroeg op pad om zelf eerst nog even op de Etna te gaan kijken. 

De meeste sneeuw is weggesmolten en wat er nog ligt is behoorlijk zwartig geworden door de vulkaan as.

Ook deze mooie witte hond is een beetje onder de as gekomen.

Als je dit huis bekijkt zijn de uitbarstingen in het verleden ook wel heftig geweest. Janny heeft mazzel. Haar vliegtuig gaat een kwartiertje te laat en daarna is het vliegveld weer gesloten. Het was erg gezellig Janny op bezoek te hebben.

In de haven begint het feestjes seizoen inmiddels goed op gang te komen. Iedere aanleiding wordt aangegrepen om een feestje te bouwen. Hieronder de verjaardag van Jessica.

Een steigerfeestje ter ere van de tewaterlating van de door John en Gilly nieuw gebouwde dinghy.

De verjaardag van Nicholas.

En nu Sinterklaas weer is vertrokken kunnen we ook de kerstboom gaan opzetten.

Op vrijdag 11 december komen Maaike en Cathrine voor een lang weekend langs.

Dat vind ik helemaal niet erg, want voorlopig hebben we geen gebrek meer aan hageltjes, drop en stroopwafels!

Ritje door een riviertje.

Noto, een mooi oud barok stadje.

Even een visje kopen.

Oeps, is niet te eten, maar keramiek.

Hier moet je echt niet met je rugtas rondzwaaien.

Daarna nog even naar de Cava Grande.

De haven heeft inmiddels een kerststal op een vlot gebouwd.

Daarna is het tijd om René (SY Mi Dushi) zijn verjaardag te vieren. 

Maaike en Cathrine hebben kadootjes uit NL meegenomen.

Ja hoor HAGELTJES!!!!

Kijk hoe blij.

De volgende morgen een ontbijtje in de zon. 

De locals komen op zondag altijd langs flaneren en hun kleding, handtassen, hoge hakken en duur kinderspeelgoed showen.

Op 13 december vieren zowel de Scandinaviërs als de Italianen Santa Lucia. De Scando’s omdat de dagen dan weer langer worden (zitten ze wel een dag of 10 mis, maar daar stappen ze over heen).  Dit onnozele kerkje heet Santa Lucia en is op 13 december open en wordt druk bezocht door locals. Vanavond hebben we een Santa Lucia feestje van de Scandinaviërs in de haven.

 Wikipedia: Lucia van Syracuse (volgens traditie 283-304) is een christelijke martelares, die vereerd wordt als heilige door katholieke en orthodoxechristenen. Ze is de patroonheilige van de blinden. Ze is de enige katholieke heilige die ook vereerd wordt door de lutheranen in Scandinavië, in vieringen die veel voorchristelijke elementen van een joelfeest voor de zonnewende hebben behouden. (Syracuse is een plaats op Sicilie).

Ook deze oude heer heeft zijn stoere pick-up gepakt om Lucia even te eren.

We maken nog even een mooie wandeling (achter de auto aan die door Maaike vanwege de grote steilheid en hoge drempels alleen omhoog wordt gereden). Iedere keer als we er bijna zijn geeft Maaike weer een straal gas zodat wij uiteindelijk goed getraind (en met de slappe lach) ook boven komen.

Voor het Santa Lucia feestje controleren we nog even de lengte van het daglicht.

Daarna is het verzamelen voor glugg (soort gluhwijn maar dan met een berg wodka er door en dus erg lekker voor de meeste aanwezigen) en koekjes. Ik houd daar niet van (wel van de koekjes en de wodka trouwens) en neem zelf maar een paar biertjes mee. 

En dan wordt er gezongen onder leiding van de democratisch gekozen Lucia (omdat zij het langste haar had).

Na twaalf glugg zien onze Deense vrienden Lucia (wordt meestal Vickie genoemd) en Jacob er nog steeds prima uit.

Nadat de glugg (en de biertjes) weer verdampt zijn gaan we de volgende dag naar de Etna (zoals elke maandag de afgelopen weken). 

De drie zussen controleren nog even of ´ie nog aan het uitbarsten is, maar dat valt reuze mee.

Zonder gevaar kunnen we dan naar het vliegveld gaan vanwaar Maaike en Cathrine weer terugvliegen naar Nederland met het vliegtuig dat Geert en Fria (mijn vader en moeder) komt brengen. Het was weer erg leuk Maaike en Cathrine op bezoek te hebben.

Geert en Fria hebben een heel mooi appartement met een enorm dakterras. 

En een prachtig uitzicht over zee.

En een prachtig uitzicht op de ondergaande zon en de jachthaven.

Wandeltje langs de boulevard.

In Caltagirone (een heel mooi barok stadje dat bekend staat om de productie van keramiek) hebben ze een trap heel mooi versierd met een kerstboom van kerststerren. AUGURI betekent zoiets als GELUKKIG NIEUWJAAR. Bij deze dus voor alle lezers!

’s Avonds enorme hompen varkenspoot eten in de Marina Launch Bar.

En weer gaat de zon zinloos onder.

Het autootje dat we deze twee weken hebben is een Fiat Qubo. Het is nogal een kubus met de aerodynamica van een bouwkeet, maar wel veel ruimte. 

Uitzicht over Cava Grande.

Schattig kerkje in Noto.

Dit is een zoetwaterbron in het strand van Donnalucata. Dit soort bronnen zie je hier op veel plaatsen. Er zitten er ook een paar in de jachthaven.

Boodschappen bij de naburige Eurospin.

En dan alles gelijk weer opeten.

Bah, al weer mooi weer!

Marina di Ragusa is nogal een steil dorpje. Geerts scootmobiel heeft af en toe een duwtje nodig.

Naar beneden gaat ie dan weer heel snel.

Dan gaan we kerstkaartjes maken voor Geert en Fria. Het zijn tenslotte de donkere dagen voor de kerst.

Morgen is het kerst. We gaan samen met Jacob en Vickie en Jacob’s ouders die momenteel ook op bezoek zijn een kerstdiner in elkaar draaien (en ook opeten). Wij gaan hiervoor wijn inkopen bij een wijnfabriekje in Ragusa. Je koopt het zo uit het vat.

Wat is er loos met deze Bavaria? Waterlijn verkeerd geschilderd? Zinkende?

Nee hoor, gewoon een verjaardagsfeestje. Gerard is jarig!

Dan is het kerst en gaan we dineren met de Denen in het appartement van Geert en Fria. Het is erg gezellig en buitengewoon overvloedig.

Volgens Deense traditie krijgt degene die een stukje spek in zijn toetje vind een kadootje. Een marsepeinen varkentje in dit geval. Zien we hier enige overeenkomst?

Na nog een aantal dagen gevuld met ritjes, wandelingen, veel eten en gezelligheid is het 30 december en voor Geert en Fria weer tijd om naar Nederland terug te keren. We pikken ze om 6.45 uur op bij het appartement en we rijden naar Catania.

Onderweg zien we op ruim 120 km afstand de Etna. Hij is weer helemaal gekalmeerd.

En dan is het al weer inchecken en vliegen. Het waren erg gezellige weken. 

Voor ieder die we vergeten zijn een kaartje te sturen hierbij toch nog:

Zo dit was het weer voor december. De laatste dag van 2015 bewaren voor de volgende blog. We gaan de laatste avond van het jaar een feestje bouwen op de Safari met alle Nederlanders hier in de haven en natuurlijk naar Finkers kijken (streamen via WiFi via BVN). En dan op 1 januari natuurlijk een echte nieuwjaarsduik. Dat is niet niks want de watertemperatuur is inmiddels wel gezakt naar zo’n 15 graden. Helaas kan ikzelf niet mee duiken want iemand moet het toch filmen. Eind januari zal de volgende blog uitkomen. Oh, en kijk eens in ZILT (ziltmagazine.com) nr. 117 blz. 100 – 103. Daar staat een klein verhaaltje over een hele mooie boot!

4 reacties op “December 2015

 1. Hoi Paula,
  wat hebben jullie weer veel beleefd dit jaar. Alvast de allerbeste wensen voor 2016!
  groetjes Marian Dijk

 2. Erg leuk dat we nu jullie “winter”omgeving met eigen ogen hebben gezien. Nogmaals bedankt voor jullie gezellige gezelschap en goede zorgen.
  Geert en Fria

 3. Het ziet er mooi uit op Sicilie. Daar moeten we toch eens gaan kijken. Veel plezier.

 4. Nieuwe site van http://www.lauwerszee.nl gaat online begin 2016. Jubileumjaar 2016. Ik heb de link van jullie en Bellaciao doorgegeven voor plaatsing. Kunnen we blijven genieten van jullie ervaringen.
  Hartelijke groet en goede vaart, tot ziens. Els en Luuk