Februari 2018

Sicilië en Winsum.

Na een drukke tijd in Nederland genieten we extra van het relaxte leven op Sicilië. Ronald en Marijke komen logeren en met hen maken we leuke tripjes naar de vele bezienswaardigheden op dit eiland. Helaas is het weer even niet echt zomers maar valt er zelfs regen. We plannen de tripjes zo dat we zo min mogelijk last hebben van het weer en zien een heleboel. Als Ronald en Marijke weer naar Nederland terug zijn moeten wij toch aan de klus. We willen namelijk de boot een beetje verbouwen. We hebben een dag of 10 om te klussen en dan gaan we al weer naar Nederland om een tweede appartement over te schrijven en een beetje op te knappen. Na een week hard werk in het appartement zijn we net voor 1 maart klaar en kunnen de huurders erin. De laatste week is het bar koud in Nederland en de laatste dag van de maand kunnen we zelfs schaatsen!

De eerste week van Februari komen Ronald en Marijke bij ons logeren. We beginnen met een wandeling door de vallei van Ragusa.

Dit is midden in een grote stad, maar je waant je in de jungle.

Na buiten de kloof door de stad weer terug gewandeld te zijn gaan we naar Ragusa Ibla, de oude stad. In deze villa hebben ze de zwarte was gedaan.  

Na een fijne pizza punt in Ibla gaan we naar Chiaramonte. We bezoeken een prachtig kerkhof, waar de staat van onderhoud van de grafhuizen en paden heel wat beter is dan de meeste huizen van de levenden. 

Net buiten Chiaramonte zijn afgelopen zomer heel veel bosbranden geweest. Kennelijk is dat dan een grote woesh, zonder dat de bomen helemaal afbranden.

Terug aan boord is het tijd om het hout van de loopplank te vervangen. Fijn om personeel te hebben!

De volgende dag is het het helaas regenachtig weer, dus tijd voor een binnen activiteit. We bezoeken een oude Romeinse villa uit de vierde eeuw, waarvan alle vloeren van tegeltjes mozaïek gemaakt zijn. Er is wonderlijk veel bewaard gebleven.

Ze hadden in die tijd al vloerverwarming. Niet met water door buisjes, maar er werd vuur onder door gejaagd.

De lange gang met mozaïeken van reizen naar Africa waar allerlei wild werd gevangen en op de boten mee naar Sicilië genomen.

Mozaïeken over de jacht, 

Dit staat mij dan weer meer aan.

Maquette  van wat er over is van het complex.

De volgende dag is het weer wat droger, maar nog wel somber. We maken een wandeling in een nabijgelegen natuurgebied.

Wat doen ze hier toch?

Een rupsje fotograferen!

Mooie bloemetjes.

We bezoeken Scicli en beklimmen het steile pad naar de kerk boven het dorp. Hier heb je een mooi uitzicht over het stadje. Waar je ook kijkt, er is altijd wel een enorm grote kerk in beeld.

Als we bij de auto terug komen zit er een boete onder de wisser. Kennelijk is zaterdag hier een werkdag. We kunnen de boete gelijk betalen door 8 Euro (in muntjes) in de parkeermachine te gooien. 

Tegen de avond bezoeken we Modica. Ook hier weer enorme kerken. Waar hebben ze al dat geld toch vandaan gehaald?

Modica by evening.

Zaterdag gaan we naar de Grand Canyon ofwel Cava Grande. Dit is een hele diepe kloof in een verder redelijk vlak gedeelte van Sicilië. Officieel is de toegang tot de kloof via deze trap sinds een brand jaren geleden nog steeds gesloten, maar je kunt eenvoudig over het hek klimmen en starten aan een afdaling van zo’n 300 meter.

Blij dat er een trap is!

Hele mooi natuur onderweg.

Helemaal beneden loopt een rivier met watervallen.

Terwijl Marijke en Paula van het uitzicht genieten plukt Ronald wat aan de rotsen.

Ineens breekt er een stukje rotswand af waar niet alleen pissebedden, maar ook twee kleine gekko’s op het stukje blijken te zitten dat eerst een spleet was.

En dan weer de klim van zo’n 300 meter omhoog.

Heel veel bloemetjes onderweg.

Op de terugweg pakken we nog even Noto mee, met wederom vele enorme kerken.

De volgende dag gaan we in de Cava de Ispica grotwoningen bekijken. Ik sta hier in een prachtig Flinstone appartement op de eerste verdieping. 

Oké, de muren moeten worden gewit en de keuken, wc en badkamer zullen moeten worden vernieuwd, maar dan kun je ook een beste huur verwachten.

Zo ziet het appartementencomplex er van de buitenkant uit.

En dan is er, voor je het weet, al weer een week voorbij en wordt het tijd voor een rit naar het vliegveld. Voor we Ronald en Marijke op het vliegveld afzetten bezoeken we eerst de Etna.

Het is er op ruim 2000 meter hoogte bar koud.

Maar wel erg mooi!

Na nog een bezoekje aan de krater Silvestri brengen we Ronald en Marijke naar het vliegveld. We hebben erg genoten van hun bezoek. Marijke heeft van de afgelopen week een aantal films gemaakt en op Youtube gezet. (youtu.be/83X_BZ5QlPo)

De volgende dag is het ineens weer zomer.

Ontbijtje in de kuip.

En dan de niet echt functionerende vogelverschrikker kerstlampjes maar eens opruimen.

De volgende dag maar weer eens een klusje.​ 
Dag 1, ca. 6 werkuren.

Nauwkeurig reepjes divinycellschuim op een frame plaatsen.

Epoxy mengen.

De naadjes dichtsmeren met epoxy met micro baloons.

Dan, nat in nat, glasmatten inrollen. 

Helaas hebben we geen vacuüm pomp, maar het resultaat ziet er goed uit.

Dag 2, ca. 12 werkuren.
De buitenkant helemaal perfect rond schuren.

Glas knippen.

Glas erop rollen en afdekken met peelply.

Mooi kwartrondje niet?

Dan een gat in de vloer zagen.

We wisten niet meer of we bij de bouw dwars spanten of langs spanten tussen de brugdek onderkant en de kuipvloer hadden aangebracht. Helaas dus langs spanten. Het los gezaagde stuk vloer zit daar zo goed aan vast dat we het in drie stukken moeten zagen om het van de spanten af te kunnen breken.

Dus ook extra werk om die spanten te verwijderen.

En de vloer weer mooi glad te krijgen.

Randen tot op het glas kaal gemaakt.

Dag 3, ca. 12 werkuren.
Starten met opbouwen. 

Kijk, dit moet het ongeveer worden. Een bank tegen de achterkant van de kuip.

De nieuwe ontstane ruimte moet waterdicht van de ruimte onder de kuipvloer worden afgesloten met glas en epoxy.

Dan kan de voorkant van de bank aan de onderkant van het brugdek worden vast geglast.

Dan de deksel erop (het eruit gezaagde stuk vloer) en fillet aanbrengen voor het glassen.

Alle naden afglassen.

Dan mag het geheel uitharden.

Dag 4, ca. 10 uur werkuren.
Gaten maken voor de luiken. 

Het wordt een knusse “crew cabin” daarbinnen.

We boren de gaten waar straks de boutjes van de luiken doorkomen heel groot en vullen dat dan weer met epoxy. Hier boren we dan later weer passende gaatjes in.

Dan kantjes rondmaken en de hele buitenkant in de glasmat en epoxy zetten.

Dag 5, ca. 8 werkuren.
​Als dat is uitgehard kan de binnenkant in de glasmatten. Dat is wel een heel vies klusje waarbij je er voor moet zorgen dat je er weer uit bent voor de epoxy hard is. Dan worden je kleren namelijk zo hard dat je bijna niet meer kunt bewegen. 

Dag 6, ca. 4 werkuren.
Na wederom uitharden kan de eerste laag plamuur er op. 

Na ca. vier uurtjes werk kan het weer uitharden. We gebruiken een LG epoxy plamuur die heel mooi verwerkt, maar bij de huidige temperaturen wel ca. 24 uur moet uitharden. Dus helaas maar 1 laag per dag.

Dag 7, ca. 2 werkuren.
De volgende dag een uurtje of twee schuren en plamuren. 

Nu we maar kort per dag aan het bankje kunnen werken is er ook weer tijd voor wat rondtoeren op het eiland. Hier zijn we bij het kustplaatsje Scoglitti.

Hier heb je duinen in plaats van rotsen. Ze waaien hier compleet over de weg.

Onderweg komen we nog een herder met een grote kudde schapen tegen. Dat bestaat hier nog, van die herders die met hun schapen rondtrekken.

Dag 8, ca. 2 werkuren.
De volgende dag wederom 2 uurtjes schuren en plamuren. 

Dag 9, ca. 3 werkuren.
Na al weer een dagje uitharden blijkt na het schuren dat de plamuur wel zo’n beetje goed genoeg is. Nu kunnen we de binnen hoeken met een filletmesje rond maken en de buitenhoeken met een malletje dat we van hout hebben gemaakt. Ook kunnen we de gaten voor de boutjes van de luiken boren in de epoxy proppen. 

Dan is het plamuurwerk zo’n beetje klaar en kan het weer uitharden.

Tijd voor weer een beetje ontspanning. Een etentje met Peter, Roy en Jessica, Nederlandse mede cruisers en jachthavenbewoners.

Dag 10, ca. 3 werkuren.
​Nog een beetje houtig in de kop, want zo’n etentje loopt toch vaak een beetje uit, kan er weer geschuurd worden en daarna afplakken.

Na nog een paar pinholes met een beetje polyester plamuur te hebben nagevuld kan de eerste laag witte epoxy verf erop.

Het is vandaag ruim 24 graden in de kuip dus na een kleine twee uur drogen kan de tweede laag er al weer op. 

Als de verf droog is kunnen we de luikjes erin schroeven en is de klus voorlopig klaar. We gaan morgen weer naar Nederland, als Transavia tenminste niet staakt! We moeten daar het tweede appartement overschrijven en opknappen.

Half zeven in de morgen. Belachelijke tijd om al actie te zijn, maar we moeten met het vliegtuig dus het moet maar. Gisteren (maandag 19 februari) staakten de piloten van Transavia nog, maar wij hebben geluk, we vliegen op dinsdag.

Onderweg in de bergen hangt er mist in de dalen.

Spooky!

Dan trekt het open en kunnen we de Etna weer zien.

Na een uurtje vertraging (Transavia heeft nog een beetje moeite de schade van gisteren in te halen) vliegen we dan toch. Hier met perfect zicht boven de Dolomieten.

De volgende morgen is het gras in Winsum wit. Vorst dus. We gaan ineens van ruim 20 graden in Sicilië naar -3 in Nederland.

Ook de vaarten zijn bevroren met een mooie gladde ijslaag. Als dat zo doorgaat kunnen we binnenkort schaatsen.

22 Februari moeten we al vroeg naar Groningen. Eerst inspectie en daarna naar de notaris om het tweede appartement over te schrijven. 

Dan kunnen we klussen. Eerst weer slopen.

In dit appartement gaan we niet teveel verbouwen, maar vooral veel verven.

Bart, mijn neef, gaat samen met zijn vriendin Vera in dit appartement wonen. Dan mogen zij dus ook helpen verven.

Doe jij daar boven…

Dan doe ik beneden! (Vera is niet zo groot).

Intussen pruts ik een beetje in de keuken om.

Dat truckje met boven en beneden ging maar één keer op. 

Maar ze heeft er wat op gevonden!

Paula maakt de groene muur in de eetkamer nog een beetje groener.

Bart en ik slopen inmiddels het plafond van de woonkamer.

Mijn zusje (Bart z’n moeder) komt ook helpen.

Dan kan de nieuwe laminaatvloer in de slaapkamer.

Alle deurtjes zijn geverfd en kunnen weer gemonteerd.

Nieuwe led-strips onder de bovenkastjes.

Dan moeten er weer spullen voor de volgende klus gehaald worden.

Paula brengt de nieuwe structuur laag op het plafond aan. Als dat droog is, is de woonkamer klaar.

Het weer is inmiddels bar geworden.

Laminaat in de gang en slaapkamer.

Nieuwe PVC vloer in de keuken.

Zo, de keuken is klaar.

De gang is klaar.

De slaapkamer en de eetkamer zijn inmiddels ook klaar dus kan het huurcontract getekend worden. Morgen verhuizen.

Daar hebben ze ons niet bij nodig dus wij kunnen een stukje schaatsen.

Na het schaatsen gaan we nog even buiten de dijk kijken. Het wad is ook bevroren.

In het midden van de foto zie je de veerboot van Schiermonnikoog zich door het ijs werken.

Dan is februari al weer voorbij. Het was een afwisselende klus en vakantie maand. Beetje kort, maar 28 dagen dit jaar. 
In maart gaan we nog een weekje skiën en dan gauw weer terug naar de warmte. Het verslag is eind maart weer te lezen.