Januari 2017

Kreta 3.

 Een nieuw jaar, 2017 alweer. Wij wensen jullie allen een gelukkig en gezond 2017!
Deze blog begint op de laatste dag van 2016. Samen met alle aanwezige Nederlanders in de haven vieren we oud en nieuw bij ons aan boord. Een groep van 13 mensen, maar gelukkig hoort daar ook een hond bij zodat we niet met een ongeluksgetal het nieuwe jaar inluiden. Ieder heeft zich uitgesloofd in de keuken om lekkere hapjes te maken, zodat we wederom teveel eten. Vorig jaar konden we in Sicilië live via internet Herman Finkers en daarna het aftellen volgen. Dit jaar lukt dat niet met Claudia de Breij, want bij ons is alles een uurtje eerder dan in Nederland. Het weer is inmiddels zeer wisselvallig. Dat wil zeggen bij noordenwind koud (ca. 10 graden en soms zelfs minder), blauw en zonnig en bij zuidenwind warm (tussen de 15 en 20 graden) maar bewolkt en soms regen. In de bergen valt dan sneeuw. Er schijnt hier dit jaar een slecht weer record te zijn, kouder en met meer sneeuw dan gebruikelijk. Ja ja, global warming! Wij vermaken ons intussen met wat kleine klusjes aan boord en veel wandelen. Want ja, die kilo’s moeten er toch eindelijk weer eens af. Om de verloren kilo’s weer wat aan te vullen hebben we dan weer de nodige feestjes. Te beginnen met de open mic night. Life music voor cruisers door cruisers. Met natuurlijk een lekker biertje erbij. Dan op 25 januari Burns Supper. Robert Burns was een Schotse dichter en op zijn verjaardag wordt (waar Engelsen zijn) ter ere van het leven en de poëzie van de beste man een Burns Supper georganiseerd. Ik heb niets met poëzie, maar wel met feestjes dus doen we mee. Op 26 januari vliegt Janny in om van het Kretense leven te komen genieten en op 27 Januari komt een Orthodoxe geestelijke de haven en alle zeilers zegenen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.

Ons menu voor 31 december. En er was nog veel meer. 

De Nederlanders bij ons aan boord om samen oud en nieuw te vieren volgens Nederlandse traditie.

Naar mate de avond vorderd en het alcohol percentage stijgt wordt de zang steeds beter. Om 12 uur verwachten wij een donderend vuurwerk en zo, maar helemaal niets. De Grieken doen niet aan vuurwerk met oud en nieuw. Dat komt pas bij Pasen.

Het nieuwe jaar begint hier met een prachtig blauwe lucht en heel veel sneeuw in de bergen.

En ’s nachts een enorme volle maan (9-1-2017).

Klusje. Eindelijk zijn onze nieuwe stoelpoten aangekomen. Die zijn meer dan een maand onderweg geweest. Eerst vertraagd door een veerboot staking en daarna door kerst en oud en nieuw. De ouden waren zo gecorrodeerd dat ze er niet meer uitzagen en de stoelen niet meer op en neer konden. De nieuwe zetten we van binnen dik in het vet en van buiten 4 lagen 2 componenten verf er op. Ben benieuwd hoe lang deze mee gaan.

Dat ziet er weer goed uit!

Wandeling met de donderdag walking group nabij Kavousi. 

Hoger ligt een beetje sneeuw.

Wandeling met Jacob en Vickie nabij Krasi. Let op de white mountains aan de horizon. Die zijn meer dan 2 kilometer hoog.

Hoe hoger we komen hoe meer sneeuw.

Let op de sneeuwbal die onderweg is naar de cameravrouw.

Schapen boerderij.

Wij hadden het niet zo door, maar volgens het bord (zie onderaan in het Engels) zijn we net door een bos gewandeld.

Oh, ja kijk een boom, dus toch bos.

In het dal naast het bos hebben we wel het idee in een bos te lopen. Hier is de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen. 

Let op de afgebroken takken van de olijfbomen. De takken konden de grote hoeveelheid sneeuw die hier gevallen is niet dragen.

Andere wandeling bij Males. Deze heet “de drie kerken”. Het zijn bijzonder kleine kerkjes zoals er hier enorm veel staan. Gezien de hoogte van de deur mogen we aannemen dat de gemiddelde Griek iets kleiner is dan ik.

Onderweg zien we dit aangereden beest liggen. Iets groter dan een kat, lijkt ons een wasbeertje.

De volgende dag is het vies regenachtig weer dus gaan we niet wandelen maar een wijn fabriekje bezoeken.

De eigenaar (2e van rechts) geeft uitleg. Hij is de zesde in de lijn van vader op zoon van dit fabriekje. Ze hebben 7 hectare land waarop druiven groeien. Hiervan kunnen ze jaarlijks 20.000 flessen wijn maken. Ze maken wit, rood, rosé en een zoete dessert wijn. 

De druivenpers. 

Flessen vul station.

De kurkendrukker.

Rijpingskelder. De meest wijn die verkocht wordt is 4 jaar oud.

Rijpingsvaten.

En dan natuurlijk proeven. Echt lekkere wijn. De dessert wijn kost 20 euro per fles, de rode 12, de rosé 10 en de witte 9. Ik weet de mix niet maar ga eens uit van zo’n 12 Euro gemiddeld, dan heeft ie een omzet van 240.000 Euro. 

Onze overbuurman heeft zo’n in de mast rol zeil. Heel handig. Ook heeft hij allemaal knoppen waarmee hij electrisch de boel in en uit draait. Dat vind hij mooi, want iedere keer als hij aan boord is (elke 6 weken een paar dagen) drukt hij op die knoppen. Helaas heeft hij er nog niet zoveel gevoel bij, want laatst hoorden wij het electomotortje een beetje kreunen en toen het zeil scheuren. Onmiddellijk stoppen zou ik denken, maar zo niet onze buurman. Hij bleef op de knop drukken tot het zeil helemaal aan flarden was.

Tja, en zie het er dan maar weer eens uit te krijgen.

We hebben de auto een dagje voor ons alleen dus rijden we naar Elounda voor een bezoek aan de zeer uitgebreide watersport-ijzerwaren-electro-enz.-zaak. Na gedane zaken gaan we in de bergen tussen Elounda en Agios een Wikiloc wandeling doen.

Uitzicht op een steengroeve.

Je volgt het lijntje op je telefoon want die is ge-upload als GPS track, dus moet te doen zijn. Het lijntje gaat in dit geval recht omhoog langs een rotswand. Valt niet mee, maar is wel te doen.

Tja en dan ben je boven op de piek. Een fantastisch uitzicht.

​Uitzicht op de Spinalonga baai en het Leprozen eilandje Spinalonga.

We hebben nu weer een paar dagen geen auto, dus weer wat klussen. We halen alle kasten leeg en kijken wat we kunnen weggooien. Ik wist niet dat we zo veel drank hadden.

Dan is er de open mic avond. In het café “Friends” komen muzikale en minder muzikale cruisers samen om muziek te maken en ervan te genieten.

Dan is het 25 januari en “Burns night”. Deze man heeft maar kort geleefd maar is in die korte tijd (of daarna) kennelijk wereld beroemd geworden met zijn gedichten.

Traditioneel wordt er “Haggis” gegeten. Voor er kan worden gegeten wordt er dan een ode aan de haggis uitgesproken, ingeluid door een doedelzakspeler en afgesloten met een flinke slok whisky. Omdat haggis wordt gemaakt van alles van een varken wat je juist zou moeten weggooien is voor dit Burns Supper de Haggis vervangen door lam en gebakken aardappels  van de BBQ.

Om toch even te proeven is er een klein beetje haggis.

Na het hoofdgerecht is het tijd voor een toast to the lassies (de vrouwen). Hierin wordt op humoristische wijze een visie gegeven op de vrouw, vanzelfsprekend uitgesproken door een man, waarna gedronken wordt op de gezondheid van de dames.

Daarna is het de beurt aan de dames met de reply to the toast to the lassies. Dat wordt dan de toast to the laddies (de mannen). Hierin wordt haar visie op de man uitgesproken. Dit alles vergezeld door de nodige whisky, dus volledig berust op waarheid. 

Na al deze beleefdheden te hebben uitgewisseld is het tijd voor muziek en dans, met natuurlijk een beetje whisky.

Op 26 januari komt Janny aan in Heraklion. Zij komt van het Kretense leven genieten.

27 januari begint het goed. We krijgen taart van de haven ter ere van het nieuwe jaar. En wat natuurlijk nog veel beter is: de haven met al zijn bewoners wordt gezegend door een echte Orthodoxe priester (geef mij de taart maar).

Beetje bladeren voor de juiste zegening.

En dan gaat het los. Helaas niets van te verstaan, maar na uitleg later bleek dat we dit jaar niets meer van de zee te vrezen zullen hebben.

Aldus gezegend gaan we met de auto de bergen in. Op zo’n 800 meter begint de sneeuw al zo dik op de weg te liggen dat we af en toe een stukje terug moeten om met een aanloopje een extra glad stukje te overbruggen.

Geeft wel mooie beelden.

28 januari is er de BBQ. Deze keer niet een gewone BBQ, maar ter ere van het Chinese nieuwjaar dit maal een Chinese potluck. Wij maken Tjap tjoi, pinda saus, 2 soorten kroepoek en witte rijst. 

Iedereen heeft goed zijn best gedaan in de keuken.

Het buffet is geopend. Er is veel, heel veel!

Het weer werkt lekker mee.

Op 29 januari maken we een autorit naar de oostkant van het eiland. Onderweg laten we Janny even de meer dan 3000 jaar oude olijfboom zien. Hij leeft nog steeds.

In het oosten is het al weer bloemetjes tijd. Overal zie je deze gele bloemetjes opdoemen.

In de buurt van Palm Beach.

Onderweg terug even een stop in Sitia voor een heerlijke Pita Gyros.

Wij brengen op 30 januari Jacob en Vicky naar het vliegveld in Heraklion. Zijn gaan een paar dagen naar Athene. Wij gaan dan door naar Rethymno voor wat site seeing. Mooie haven en mooie oude binnenstad.

Wat ons hier in Griekenland opvalt is dat wanneer er staat dat “parking strictly prohibited” is, dit meestal een aanleiding is je auto juist daar te parkeren.

Wij willen natuurlijk niet uit de toon vallen, dus als wij het Zee aquarium willen bezoeken zoeken wij een parkeerplaats met het juiste verkeersbord.

Eenmaal binnen zien we vis, heel veel vis. 

En we hopen dat het glas sterk genoeg is!!!!

Selfie!

De eenendertigste houden we een praatje over varen in Kroatië. 

​We hebben aardig wat publiek.

En dan is de eerste maand van 2017 al weer om. De tijd vliegt voorbij. We moeten nu goed gaan nadenken wat we allemaal nog willen bestellen voor de winter voorbij is en we geen bezorgadres meer hebben. We beginnen alvast met het bestellen van nieuwe accu´s want de set die we in 2015 op Elba hebben gekocht is nu al weer helemaal op. Daarnaast hopen we dat de KayaCat die we in augustus hebben besteld nu snel geleverd zal worden. Is toch wat spannend, zo´n Kickstarter project. We houden jullie op de hoogte. Eind februari hopen we de volgende blog te kunnen plaatsen.

1 reactie op “Januari 2017

  1. Jeee!En ik dacht, luisterend naar de weerberichten hier over veel sneeuw op Kreta, dat jullie constant in de kou en sneeuw zaten!Maar ik zie ook nog veel gezellige bijeenkomsten in de zon! gelukkig maar. Veel plezier daar nog en het is al bijna weer lente!
    groeten van Jan en Annelies