Juli 2020

Ibiza, Mallorca en Menorca.

Juli al weer. Dat betekend een verjaardag deze maand. We willen die vieren in een baaitje aan de noord kant van Ibiza (San Miguel) waar de hippies op zondag de zon onder trommelen. Paula is op zondag jarig dus dat komt goed uit. We gaan eerst nog een paar dagen naar San Antonio om wat voorraden in te slaan en dan door naar San Miguel. Helaas is trommelen op zondag verboden wegens corona maar Paula’s verjaardag gaat wel gewoon door. Nadat we toch nog getrommel hebben gehoord gaan we een eilandje verder, we gaan naar Santa Ponca op Mallorca. Relax en Wahoo blijven op Ibiza. Na een paar dagen gevuld met wandelingen in de omgeving van Santa Ponca en wat rondzeilen met de kayacat komt Relax ook de baai binnen varen. We hebben een gezellige pizza party bij hun aan boord en varen in de dagen die volgen samen het eiland rond. In Porto Colom hebben we een BBQ party bij ons aan boord en daarna gaan wij boodschappen doen in Alcudia en daarna nog even kijken bij de Blue Haven die op de kant staat in Pollensa. Dan gaan we door naar Menorca. Op Menorca hebben we een gezellige tijd met Relax en later de Wahoo. Ook doen we weer eens een paar duikjes.

De route van Safari deze maand.

Deze maand begint met een tochtje van Las Salinas naar San Antonio. Er is weinig wind aan de zuidkant van het eiland en voor de wind maken we zo’n 5 knopen. Dan komen we aan de westkant (de lijzijde) en hebben we ineens 20 knopen halve wind en we spuiten er vandoor, dan 1 knoop tegenwind, dan 3 knopen wind mee, dan weer 5 knopen tegen zodat we moeten opkruisen. Pfff vermoeiend dat zeilen….

​Na een paar dagen San Antonio, waar het inmiddels zichtbaar drukker begint te worden, gaan we naar een baaitje aan de noordkant van Ibiza. 

​Daar gaan we Paula’s verjaardag vieren!

​Oeps

​We hebben Henk en Houkje en hun kleinzoons op de koffie. Baravara en Relax waren ook uitgenodigd, maar wegens een kapotte motor moest Relax de Baravara eerst naar de haven van San Antonio slepen voor reparatie.

​Best nog wel fit voor 54 jaar!

​Een uurtje later zijn Tuula en Pekka (Relax) ook in de baai. Gelukkig willen ze geen koffie.

​Na een paar uurtjes borrelen is het tijd voor een flinke pan nasi.

De jongens gaan nog even stoer doen,

​En dan gaan we naar het strand waar de hippies op zondag de zon onder trommelen. Het is zondag, dus we liggen vol verwachting te wachten, maar geen hippies. Navraag bij een hippie uitziende boot leert dat ze nu wegens corona op zondag niet meer mogen trommelen. Maar wel op de overige weekdagen, daar is niets van gezegd……

​Blijkt dat ie zonder trommelen ook onder gaat. We gaan het morgen nog eens proberen.

​Op maandag gaan we een stukje wandelen.

​Naast ons ritselt het voortdurend. Nadere studie levert een foto van de veroorzaker(s) van dit geritsel.

​Op de terugweg komen we vlak langs de baai.

​Een zwevend bijbootje.

​Zo, tweede poging, nu op maandag. Kijk hij begint al weer te zakken.

​En ja, er wordt stevig getrommeld.

​En ook nu gaat ie weer schitterend onder.

​De volgende dag is het voor ons tijd om een eilandje verder te gaan. We vertrekken extreem vroeg, gelijk om half tien, en starten de oversteek naar Mallorca. Een kleine 60 mijl verderop.

​We begonnen met ca. 15 knopen ruime wind de baai uit. Toen tot de hoek van Ibiza 2 knopen tegenwind (half uurtje motor aan), daarna een kleine 10 knopen halve wind zodat we toch nog rond een uur of vijf Santa Ponsa op Mallorca binnen zeilen.

​Santa Ponsa is een typische hotel en strand baai. Het heeft aan het uiteinde een prachtig wit zandstrand met het allerschoonste zand. De parapluutjes staan wat verder uit elkaar dan normaal en het is er niet druk.

​Na een paar dagen komt Relax binnen. 

​Pizza party op Relax.

​De volgende ochtend komt een kennis van Tuula en Pekka even langs met z’n baby.

​Beetje grauw weer en zeer weinig wind. We gaan naar een ankerbaai aan de zuidkant van Mallorca (Laguna del Salobra). Later knapt het weer wat op.

​De regels zijn inmiddels aangepast, je moet nu in alle publieke ruimte een mondkapje dragen en dat is niet leuk bij 35 graden. Alleen op het strand en de promenades hoeft het nog niet. Die stijgen dus enorm in populariteit. Oh ja, ook in de natuur hoeft het niet.

​Op 15 juli ziet het er ’s avonds niet erg goed uit. In het noorden zien we ’s nachts onweersflitsen en we krijgen zowaar een flinke regenbui over ons heen.

​Ondanks de buitenwater temperatuur van ruim 28 graden blijft onze diepvries een beetje overdreven koud. We zullen hem een tikkeltje terug draaien.

​Vanmorgen hadden we al de indruk dat er een cicade op onze boot was geland. Dat zijn die beesten die dat krriikrriikrriikrri geluid maken hier rond de Middellandse Zee. Ze worden vaak verward met krekels, maar het zijn echt vliegen. Normaal zitten ze in de bossen op bomen, maar ja bij gebrek aan boom is een groen stuk touw kennelijk ook goed.

​We zeilen die dag naar Portocolom, aan de zuid-oost kant van Mallorca. Daar houden we een BBQ party op Safari.

​Dan hijsen we het zeil om door te gaan naar de noord-oost hoek van het eiland. Daar zijn twee enorme baaien waarvan we eerst de zuidelijkste gaan bezoeken. Daar zijn op loopafstand een Lidl en een Mercadona. 

​Ik weet niet of bouwen boven die grot zo’n goed idee is!

​Het is net bezeild met een kleine 10 knopen (schijnbare) wind. Wel zijn er flinke golven recht tegen. Dat is bij zo weinig wind nogal irritant omdat dan het grootzeil telkens slap valt en dan met een klap weer vult.

​Na verloop van tijd horen we een enorme knal en blijkt de 10 jaar oude dyneema lijn waarmee de schoot aan de giek vast zit te zijn geknapt. Hij was al nogal versleten, die klappen door die golven kon het kennelijk niet meer hebben.

​We hebben nog wel dyneema dus even splitsen en we hebben weer een nieuwe. Toch deze winter ook maar even de stagen van de boegspriet vervangen!

​In Alcudia (die baai met de Lidl en Mercadona) hebben ze de strand parasolletjes ook een eind uit elkaar gezet. Het is er ook absoluut niet druk.

Dit is iets dat ons vaak overkomt. Mensen met (gehuurde) kano’s, zwemmers, mensen op paddle boards kunnen het maar niet laten onder onze boot door te willen gaan.
BUITENGEWOON IRRITANT!

​Als we weer willen vertrekken zien we op het dak weer een cicade. Deze is ter plekke gestorven. Doodsoorzaak onbekend. Scheelt wel een hoop lawaai.

De 19e gaan we naar de meest noord-oostelijke baai op Mallorca. Daar gaan we in Pollensa even kijken of de Blue Haven van Ian en Trina er goed bij staat. Zij hebben hem hier eind vorig seizoen op de kant moeten laten zetten om een nieuwe motor te laten inbouwen. Ze wonen in Engeland dus er is weinig kans voor hun om dit seizoen nog bij de boot te komen. Het ziet er allemaal goed uit.

Zondag avond 21.34 uur. Eindelijk rust. Deze baai is min of meer onbruikbaar door alle snelle motorboten, jetski’s, waterskiërs die door de baai racen terug naar de haven. De baai is fantastisch beschut voor bijna alle weer, maar dan heb je dat weer!

En daar begint het al weer! Wij gaan naar Menorca. Hopen dat het daar beter is.

We beginnen met 5 knopen ware wind, aan de wind. Dan wordt ie ruimer dus hijsen we snel de code-0. Vijf minuten later draait ie recht tegen met ca. 2 knopen ware wind. Dus een kwartiertje de motor aan. We zien buiten de baai een mono scheef hangen dus we gaan door. Als we buiten de baai zijn kunnen we over bakboord hoog aan de wind met ca. 8 knopen ware wind een mooie snelheid halen. Dan vlak bij het eiland valt de wind helemaal weg en krimpt dan 100 graden zodat we over stuurboord de laatste 6 mijl naar Cala de Algaiarens op de noordkant van het eiland dobberen. Dat is Med zeilen.

Relax is al een paar dagen eerder overgestoken. Na een aankomstbiertje bij ons aan boord gaan we na het eten een sundowner doen bij hun. Deze baai is open naar het noorden dus we zouden de komeet NEOWISE moeten kunnen zien als het helemaal donker is.

Zo de zon is onder, nu wachten tot het donker is.

Ja, hij is zichtbaar. Helaas is mijn camera hier niet zo goed in. Als je onder de aanhechting van de steel op het pannetje kijkt zie je hem duidelijk. Witte stip met lange witte staart.

De 21e gaan we een stuk van het kust pad dat helemaal rond Menorca loopt doen. We trekken het bootje op het strand maar krijgen te horen dat die er maar 10 minuten mag blijven liggen. We zoeken wel een andere plek om aan te landen.

Zo, gelukt. Zelfs een rvs oog om hem op slot te leggen.

Het is een prachtige baai. Gek genoeg is hier helemaal geen snelle motorboten en jetski geweld. Alle dinghy’s pruttelen rustig langs en het meest gebruikte waterspeeltje is het paddle board.

Dit pad loopt het hele eiland rond. Het is een historisch pad uit de 14e eeuw, Cami de Cavalls en is 186 km lang. Het is ooit gebouwd om alle wachttorens te verbinden. Best leuk om eens helemaal te lopen, maar nu maar even niet (het is ca. 36 graden).

Dapper bloempje.

Na de wandeling gaan we mede om af te koelen even snorkelen.

Zee-egeltjes.

Visjes.

In het midden van de foto een beetje moeilijk te herkennen een weggekropen octopus.

Meeuw (eigenlijk een sheerwater).

Stingray, ca. 40 cm doorsnee.

Rocna, ca. 40kg.

Misschien wat moeilijk te herkennen, maar dit is de schaduw van de boot op de bodem.

Stingray met net links van hem een klein zandkleurig platvisje. Die cirkelt aldoor rond de ray en lift af en toe een stukje met op zijn vleugels.

Als je goed kijkt zie je hier zeker 20 van die zandkleurige platvisjes rond onze ankerketting.

Plastic.

We maken een mooie wandeling rond de baai. Wat een landschap!

De 24e gaan we naar Cala Fornells. Dit is een volledig omsloten baai aan de noordkant van Menorca. Het is eigenlijk een soort binnenmeer met veel watersport en volop ankermogelijkheden. Wij blazen de Happy-Cat weer eens op.

Er wordt ook surfles gegeven.

Even een wandeltje. Dat is niet zo leuk met die stomme mondkapjesplicht.

We gaan weer terug naar Cala de Algaiarens. Hier gaan we samen met Relax een duikje doen.

Dan gaan we de 28e naar de westkant van Menorca, naar Cala Blanca. Daar liggen Henk en Houkje en die hebben via via vernomen dat er een Nederlander (Jorrit, lid van de Catamaran en Trimaran club) op het eiland woont die ons met alle plezier naar de Mercadona en Lidl wil rijden. Daar maken we natuurlijk graag gebruik van. 

We maken er ook gelijk een site-seeing tour van.

Het gemeentehuis van Ciutadella de Menorca.

’s Avonds komt Jorrit met vrouw en kinderen bij ons eten.

Na het eten gaat Mar (Jorrits dochter) nog even een rondje op de paddle board.

De 30e gaan we weer naar Cala de Algaiarens om nog een duikje te doen. Dit maal samen met Henk en Houkje.

De 31e is het weer feest. Houkje is jarig!

Na de koffie op pad naar Cala Fornells. Daar is tenminste telefoonbereik en internet. Daar gaan we met borrel en tapas verder met Houkjes verjaardag te vieren.

En dan is de maand weer om. De tijd vliegt. Morgen is het al weer augustus. We hebben ons erg goed vermaakt afgelopen maand. Normaal zou je in juli niet op de Baleraren kunnen zijn vanwege de drukte, maar door dat Corona gedoe valt het nu een beetje mee. Het is wel erg jammer dat je nu overal mondkapjes moet dragen. Het nodigt dan niet erg uit om een stadje te gaan bekijken. Zodra het weer het toelaat gaan we naar Italië. Zien of het daar beter is.
Eind augustus zullen we de volgende blog plaatsen.

2 reacties op “Juli 2020

 1. Hallo Paula en Wouter,

  Heb zojuist alles van dit blog en de bouw van de catamaran tot me genomen.
  Prachtig wat jullie hebben gebouwd en beleeft. Het lijkt allemaal zo goed doordacht, overal spare-parts voor bij en anders wel materialen om e.e.a. in elkaar te klussen, pet je af!
  Ook erg veel respect voor wat Paula allemaal kan en doet, zo zie ik haar gipsplaten monteren en tegels zetten, dan weer 20 mtr. hoog in de mast hangen, dan weer een seal in een stuur-cilinder monteren, dan weer koken, lamineren enz. enz. Diep, Diep respect!

  Hoelang is de planning om dit cruisen vol te gaan houden?

  Grt. Jack

  • Hallo Jack,
   Dank voor je complimenten! Hoewel we geen idee hebben wie je bent, altijd fijn om waardering te krijgen. Hoe lang weten we zelf ook niet. In dit leven is niets zeker en de tijd zal ’t leren.
   Groet, Paula en Wouter