Mei 2024

De laatste klussen aan het huis en zeilen met de Madness

Deze maand staat een beetje in het teken van dingen afmaken. We completeren het terrasje achter de aanbouw met een schutting en we maken de VW T5 af. Dan is het eerst tijd voor wat recreatie en gaan we met de Madness naar Makkum om daar deel te nemen aan een CTC bijeenkomst. Met vijf tri’s en één cat varen we na een gezellig treffen in Makkum naar Terschelling, vallen met z’n allen droog en hebben een gezellige tijd. De terugtocht naar het oosten is het weer iets minder fraai maar de regenbuien die we op het wad hebben staan in geen verhouding tot de wolkbreuken die boven Buitenpost, maar ook Leens hebben plaatsgevonden. Dan weer aan de klus. We vervangen een ruitje in het appartement in de Westerflat en werken nog even hard aan ons huis. We willen het nu wel eens af hebben en dat lukt. Het huis is klaar!

Deze maand begint voor ons met het afmaken van het terras achter de aanbouw. We gaan hier nog een schuttinkje naast zetten.

Dat is een eenvoudig klusje en klaren we ook binnen enkele uren.

Zo, een mooi terrasje achter het appartement in de aanbouw.

Ook maken we de T5 camper af. Hij is inmiddels door Atrion voorzien van een zit-/slaapbank met gordels en als camper gekeurd en wij bouwen nu de laatste zaken in om hem klaar te maken voor de verkoop.

Kijk, een prachtige camper. Helemaal klaar en nu te koop.

Dan wordt het bijna Pinksteren. De CTC (catamaran en trimaran club) heeft in dit weekend verschillende bijeenkomsten. CTC Noord en West hebben beiden een waddentocht op de agenda staan. We zijn vorig jaar met Arjen en Henny mee geweest naar de meeting van Noord (wij hadden toen nog geen boot) maar die viel al uit elkaar voor die helemaal begonnen was, dus gaan we nu meedoen aan de meeting van West.

We vertrekken op donderdag middag over het wad richting het westen.

We redden het tot het wantij vlak voor Harlingen en daar lopen we enkele uren voor laagwater vast en vallen droog. De volgende ochtend is het om zes uur weer hoogwater dus vroeg op. Er komt heel weinig water, maar met het zwaard en roer omhoog komen we er net overheen.

Dan door naar het IJsselmeer waar we Arjen en Henny , die net uit Workum vertrekken, tegemoet varen.

Als we ze tegenkomen draaien we weer om en varen samen naar Makkum waar we eerst nog even buiten voor anker gaan.

Na een gezellige avond met 5 tri’s en 1 cat in de gemeentehaven van Makkum gaan we de volgende morgen op pad door de sluis van Kornwerderzand om naar de westpunt van Terschelling te gaan.

We nemen een flink deel van de sluis in, maar komen allemaal mee.

Wij lopen gelijk buiten de haven van Kornwerderzand vast en zien de anderen voorbij gaan. Wij moeten eerst het zwaard en het roer loszetten, een beetje wiebelen en flink aan de lier draaien om het zwaard omhoog te krijgen en komen dan weer los.

Er is heel erg weinig wind en zij die een Code-0 of gennaker hebben bouwen een voorsprong op. Wij hebben onze lichtweer zeilen thuis gelaten en pas als we een stuk moeten opkruisen lopen we weer wat in.

Dan volgt een stuk met volkomen windstilte en moet zelfs de motor aan om niet door de vloedstroom weer te worden teruggezet. Dan komt er ineens weer wind en worden we zomaar voorbij gelopen door de Aventurijn, een Corsair 31 (min of meer dezelfde boot als wij hebben). Wij moeten dus wel weer een beetje beter leren zeilen…….

Dan komen we allemaal min of meer tegelijk aan op de westpunt van Terschelling. Het is noordoosten wind en dan lig je hier prachtig en beschut. Je kunt hier kiezen om te blijven drijven of om droog te vallen.

De hele club gaat droogvallen. Dus zodra de boot vast staat stappen we overboord.

En dan (natuurlijk met een broek in de juiste kleur) nog voor het water helemaal weg is de boot onder de waterlijn schoonmaken.

Een uurtje later is het water al bijna helemaal weg.

En dan is het borreltijd terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.

De volgende ochtend komen we amper los (het ochtend tij is nogal wat lager) en liggen al snel weer droog. Het zand is hier zo hard dat de boot op zijn ronde bodem scheef valt. Als het wat zachter is zakt hij een beetje weg en blijft dan wel rechtop staan, maar hier moet er maar even een stootwilletje onder.

De tri van Arjen en Henny is wat dieper en valt net iets later weer helemaal droog.

En dan verzamelen voor de BBQ.

Het waait een beetje dus is er een windschermpje opgezet. We zitten hier tussen de jonge duintjes dus hier is heel veel zand. Alles wat we eten knarst dan ook een beetje, maar het is wel lekker!

Het hele veld deernemers. Na de BBQ nog even op elkaars boten kijken en dan komt het water weer op.

De volgende morgen is het heel ander weer. Het is noord-oost ca. 20 knopen. Er is voor de dag erna tussen de 30 en 40 knopen oostelijke wind voorspeld en wij moeten naar het oosten dus doen we dat vandaag dan maar. Deels opkruisen, deels bezeild zeilen we zodra we loskomen terug naar Lauwersoog.

Op de plaat tussen Terschelling en Ameland liggen nog altijd heel veel zeehondjes.

En dan lopen we op het Wierumer Wad vast en zullen moeten wachten op het avond tij. Geen straf, want het is er prachtig. Helaas regent het behoorlijk als het water weer hoog is en worden we de laatste mijlen naar Lauwersoog toch nog nat. Boven land is het af en toe werkelijk pik zwart, hier op het wad valt het mee. Later lezen we dat vooral in Buitenpost maar ook in Leens de straten blank hebben gestaan en dat op veel landbouw grond maar ook in veel huizen schade is. In ons huis is het gelukkig droog gebleven al zijn de houtsnippers in de perken wel een beetje weggedreven.

Wij zijn net te laat voor de sluis en varen dan de volgende morgen door naar DNZ. Daar zien we in de box naast ons een schildpad van ca. 30 cm zitten. Ik wist niet dat die beesten in Nederland in het wild kunnen leven.

En dan weer even aan het werk. We vervangen het laatste enkel glas in het appartement in de Westerflat door isolatieglas.

En we leggen de laatste hand aan de afbouw van ons huis. De oost kamer op de tweede verdieping is nu ook af.

Dan bouwen we nog een hekje boven aan de trap van de tweede verdieping. Het is nu helemaal klaar. De klussen die nu nog moeten worden gedaan zijn nog een klein beetje afwerking, inrichting en onderhoud. Het afbouwen is gedaan!

We halen bij een vriendelijke dorpsgenoot een flinke stapel stenen die ze over hadden. We gaan hiermee een randje om de perken leggen omdat Robbie (de robotmaaier) soms het verschil tussen perk en gras niet helemaal goed kan ontdekken.

We hadden eerder al een plastic randje in de grond gezet, maar die is kennelijk de smal. Dan ziet Robbie in de perken ook nog gras (misschien zouden we meer moeten wieden…) en wil daar dan naar toe en vermaalt dan met zijn mesjes het plastic.

Dus nu maar een flinke steenrand eromheen. Daar kan ie zich toch niet in vergissen.

Paula spreekt Robbie nog even vermanend toe en nu maar hopen dat ie niet weer de perken in wil.

En dan is de maand al weer om. Grappig als je zo door de foto’s kijkt en die vergelijkt met die van vorige maand valt op dat het toch wel een beetje zomer is geworden. Korte broeken en T-shirts in plaats van lange broeken en truien. We proberen eind juni de volgende blog te plaatsen. Dat zal dan wel geen bouwblog meer zijn, maar meer een reisblog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*