April 2024

Klussen aan campers, huis en tuin.

Deze maand bouwen we de VW T5 verder om tot camper en brengen hem naar Atrion voor de zit-/slaapbank en de camperkeuring. We bouwen een zonnepaneel en LiFePo4 accu in en op de T6. We geven een feestje en daarna beginnen we met de afwerking van de laatste kamers. Dan wordt het mooi weer en komen Arjen en Henny ons helpen met het maken van een tegelpad en een terras bij de aanbouw.

Eind vorige maand hadden we de T6 camper zo’n beetje af en waren begonnen met de ombouw van de T5. Daar gaan we nu mee door. We hebben het hefdak erin en bekleden de panelen met vilt. Tussendoor zijn we bezig met het aanleggen van de elektrische installatie.

We werken een deel van de bekabeling weg in de ruimte tussen het dak en het plafond. Die ruimte werken we dan weer af met een “plint” (rechts van de gasveer is af).

Ook werken we aan de kastenwand. Ik had de vormen al van de eerste camper overgetrokken op een plaat voor deze camper zodat het flink snel gaat.

Alles gezaagd en aan beide zijden 2x in de verf. Klaar om in elkaar gezet te worden.

Paula is inmiddels weer hard bezig geweest om ook de paneeltjes voor deze camper van kantenband te voorzien.

En dan zit het er allemaal zomaar in. Nu nog even het aanrecht zagen.

En dat dan plaatsen en het kook/wasbak ding inbouwen en aansluiten.

Gordijn op z’n plek.

En dan is ook deze camper zo ver klaar. Morgen brengen we hem naar Atrion om een voor personenvervoer goedgekeurde (slaap) bank met gordels te laten monteren. Dat mag je dan weer niet zelf doen. Hij krijgt dan ook gelijk de camperkeuring. Dan moeten we nog even wachten tot we de BPM mogen betalen waarna we een nieuw kenteken krijgen en het officieel een camper is geworden. Dan gaat hij in de verkoop.

Dan bouwen we een zonnepaneel op de T6.

En dan is het tijd voor een feestje. We nodigen de groep (ex) multihull zeilers uit waar we in de periode voordat we vertrokken regelmatig samen tochtjes mee deden vanuit Lauwersoog. Deze groep is inmiddels ook ruim tien jaar ouder geworden, maar nog steeds even gezellig.

En de volgende dag komen Gerard en Elly (ex Middellandse Zee) voor ons koken. Ze brengen een complete asperge maaltijd mee. Heerlijk en erg gezellig.

Proost!

En dan weer even prutsen aan de T6. Nu het zonnepaneel op het dak zit bouwen we een LiFePo4 accu in. Dit bedrading gedoetje zit normaal onder de stoel, maar we hebben de stoel en grondplaat waar een AGM accu in zaten verwijderd om het geschikt te maken voor een lithium accu.

Andere stoelfundatie, en dan de bedrading weer in orde maken met een 12/12 lader en een MPPT regelaar (voor het zonnepaneel) van Victron en de nodige zekeringen. Dan de accu eronder en op de app op de telefoon kijken hoe mooi dat oplaadt en stroom levert en zo. Zelfs met het beroerde weer van april en terwijl de auto in de schaduw van het huis staat hebben we uit het zonnepaneel al ruim voldoende stroom om de koelkast 24/7 aan te laten.

En dan wordt de robotmaaier geleverd.

Een foeilelijk ding maar het voordeel van deze is dat je geen grensdraad of zo hoeft in te graven. Hij heeft een camera en kan gras herkennen en rijdt op zicht om obstakels heen en zo. We zijn benieuwd, maar met dat stormachtige en natte weer houden we hem nog maar even binnen.

De laatste klussen aan het huis. We gaan de kamers op de 2e verdieping afwerken.

Een nadeel is dat het hier allemaal zo enorm hoog is. Grote lappen schuin plafond glad maken en dan in de rapidputz. Makkelijker dan recht boven je hoofd, maar weer heel wat moeilijker dan gewone wanden. Voordeel is dan wel weer dat deze platen allemaal recht en strak zijn zodat we niet alles hoeven te stuken.

Eerste laag hechtgrond op de verticale wanden.

Plamuren in de hal.

En dan weer plamuren in de west kamer.

Na twee lagen rapidputz ziet het er zo uit. Straks nog een paar latjes op de verticale naden en het is af.

Laatste laag in de hal.

De bovenkanten van de knieschotkasten bekleden we met laminaat.

Bankje en bed erin. Nu nog de kozijnen en vensterbank schilderen en gordijnen bedenken.

Het kozijn voor de deur naar de oostkamer zit er in.

De deur op maat zagen.

En dan is ook de hal zo’n beetje af. Nu alleen nog de oostkamer afwerken.

Maar ja, het is eerst mooi weer en Arjen en Henny komen ons helpen een terras achter het gastenverblijf in de aanbouw te maken. Eigenlijk helpen wij hun, want wij hebben er helemaal geen verstand van. Het begint met het uitgraven van een 20 cm diepe bak.

Arjen heeft een flinke kar en een stoere vierwiel aangedreven Sorento en weet met veel geweld de drie ton zware kar op een weiland te krijgen.

Het land is van zijn familie en er zit nogal een kuil in de dam.

Daar kan mooi wat grond in.

Dan halen we zand.

En daarmee vullen we het gat dat we net gegraven hebben weer op. Lijkt allemaal wat zinloos, maar schijnt toch veel beter te zijn voor de tegels.

Dat zand wordt dan uitgevlakt met lange latten, waterpassen en touwtjes en zo en dan aangetrild.

En dan heb je een hele mooie vlakke zandplaat.

Dan kunnen de tegels erin. Arjen klopt onvermoeibaar iedere tegel vast en op diepte.

Daarna wordt er weer een geultje omheen gegraven en daar worden opsluitbanden in geplaatst.

Henny klopt dan het zand buiten de band aan waardoor de band goed vast komt te zitten. Daarna nog wat zand erover vegen om de naadjes op te vullen en het is klaar.

Hè, hè dat was nogal een klus.

Nu het weer zo mooi is gaan we ook de robotmaaier maar eens aan het werk zetten.

Het eerste rondje verkent hij het terrein zonder te maaien en daarna doet hij nog een rondje om alvast de randjes te maaien. Daarna gaat ie eerst een nachtje slapen in zijn garage om morgen weer vol geladen aan zijn eerste werkdag te beginnen.

En dan is de maand weer om. Het huis is bijna klaar, de campers zijn klaar en het is toch echt wel een beetje voorjaar geworden. Tijd om ook weer eens naar de boot (trimaran Madness) te gaan kijken. We hebben al wel even gevaren (van de ene box naar de andere) dus het werkt allemaal wel, maar hij moet grondig schoongemaakt en bevoorraad worden en zo. Eind mei zullen we de volgende blog plaatsen.

2 reacties op “April 2024

  1. Straks is het huis klaar en de camper rijdt……..wat dan?? Een laadpaal voor de grasmaaier? Een maandje “Madnessen”?
    Nieuw huis kopen aan de overkant? Volgens het bord kan dat. Met zoveel ervaring doe je dat in de helft van de tijd.
    Succes!! (Lekker weer hier op Kreta).

    • De laadpaal voor de grasmaaier is inmiddels ook klaar… en verder…. misschien een vakantiereisje met de camper..? En idd een beetje rondscheuren met de Madness (maar dan moet het wel nog ietsje beter weer worden).
      Geniet van de warmte daar!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*