Oktober 2015

Malta en Sicilië.

In oktober blijven we nog 2 weken op Malta en Gozo. We maken een duik bij Fungus Rock op Gozo en ankeren in diverse baaien op Malta. De familie Pelsma laat ons per auto heel Malta zien en 10 oktober arriveren Henk en Houkje. Met hun varen we met de wijzers van de klok mee om Malta en ankeren weer bij Fungus Rock waar H&H ons duikje nog eens over doen. Daarna is het tijd om uit te klaren en na nog een nachtje in de Blue Lagoon terug naar Sicilië te zeilen. Eind oktober wordt het weer een beetje onstabiel (bewolking!) dus wordt het tijd om onze winterplek op te zoeken.Vanuit Rinella Bay zeilen we naar Gozo.

De zuidwest kust van Gozo is waanzinnig stijl en hoog. In het kringetje staan twee mensen.

Zie, echt waar.

We gaan naar Dwejra Bay. Dit is een prachtig rond baaitje, bijna geheel afgesloten door een rots die ervoor ligt, Fungus Rock. Lijkt super beschut, maar is door de rechte rotswanden toch wel een beetje een klotsbakje.

Het is er wel erg mooi.

Het is er ’s avonds stik donker. Geen enkel lichtje te zien, tot de maan over de rand komt.

Ruim honderd meter boven de Safari. Uitzicht op Fungus Rock.

Azure window. Ooit was Fungus Rock met net zulke bogen aan Gozo verbonden.

Binnen baaitje naast Azure window. Door het poortje in de rotsen kom je via een grottunnel van ruim honderd meter lang weer op open zee. Dat moeten we met de bijboot proberen.

Het stikt hier van de toeristenbootjes die rondvaartjes vanuit het binnenmeertje doen. De schippers kijken behoorlijk boos als wij door “hun” grotten varen met onze bijboot.

Duikje bij Fungus Rock. Aan de binnenkant gaat het tot een meter of 8. We zwemmen om de rots heen naar buiten over een plateau op een meter of 10. Dan is er nog een plateau op ca. 15 meter en daarna gaat het echt de diepte in. Als je over de rand kijkt krijg je een beetje hoogtevrees.

Dit visje was erg nieuwsgierig naar de camera.

Terug in Rinella Bay houd het anker niet. Gek hoor, normaal houd ie altijd…….

Op 3 oktober worden we uit Rinella Bay opgehaald door Lex Pelsma. Wij waren eind september Lex, Daniëlle en hun zoons Casper en Maurits tegengekomen in Il-Bajja ta’ San Tumas waar zij naast ons ankerden. Zij wonen en werken op het eiland en hebben ons uitgenodigd voor een zeer geslaagd dagje site seeing. 

Tja, en ook al staat er Lex op je auto, je zult toch af en toe moeten uitwijken.

Honderden jaren terug in de tijd in Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta.

Een heel mooi uitzicht over het eiland vanaf de stadsmuur van Mdina.

De volgende dag komt er in Grand Harbour nog een zeiljachtje bij. Beetje vreemd tuig.

Op 10 oktober landen Henk en Houkje op Airport Malta voor een weekje opwarmen.

We gaan ’s avonds naar een lichtjes feest 3 steden (ca. 800 meter) verderop.

Kroonluchter van halve petflessen met waxinelichtjes erin. Begint na enige tijd wat te smelten en stinken, maar ziet er wel super uit.

Ze zijn voor ons een varkentje aan het roosteren. Daar maken ze hele lekkere tortilla’s van die we gelijk oppeuzelen

terwijl we naar een mooi meisje kijken en luisteren dat “I will always love you” zingt.

Na wandeling, varken, kijken en luisteren naar gezang nog even uitbuiken in de kuip.

Als deze grote jongen is binnengebracht kunnen wij eruit. Wij kunnen het wel helemaal zelf zonder sleepboten.

Houkje en Paula op de sup.

En Henk en Wouter in de rubberboot naar de volgende baai om wat foto’s te maken van het “poortje”.

Relaxed naar Gozo. Helaas geen wind dus maar op de motoren.

De azure window again.

H&H gaan ons duikje bij Fungus Rock even over doen.

Het water is nog steeds rond de 25 graden (op 15 meter diepte) dus een dun pakje of een T-shirt is genoeg.

Na uitklaren en nog een nachtje Blue Lagoon gaan we met een lekker windje richting Siracusa op Sicilië. Een tochtje van 85 mijl dus om 07.00 uur ontbijt (bah wat vroeg).
Dat uitklaren is trouwens wel een dingetje. We hadden ingeklaard (dom!) dus dan ook maar uitklaren niet? Daar zijn 3 man voor nodig. De douane man belt de imigration officer die de boeken en lijsten moet komen invullen. De imigration officer belt de politie die moet komen kijken of de paspoorten wel deugen. Ik snap nu waarom de werkloosheid op Malta zo laag is.

Net om de hoek van Sicilië krijgen we de dolfijnen show. Vast nummer op dit traject.

We kunnen ruim voor het donker (het is hier nu al weer rond 18.30 donker) het anker laten vallen in Siracusa. De wind valt zoals gebruikelijk helemaal weg en we zitten nog tot de late uurtjes in de kuip. De volgende dag hebben we REGEN!!!!!

H&H hebben een beetje patent op het meebrengen van slecht weer uit Nederland. Op Malta was hun dat niet helemaal gelukt, maar nu is het toch echt mis. Ondanks het slechte weer gaan we de één na laatste dag van hun bezoek toch maar even een wandeling door Siracusa doen en houden het redelijk droog. Daarna even terug naar de boot voor een biertje en een plasje en iets warmere kleren om in de stad te gaan eten. Dan onderweg naar het restaurant krijgen we een behoorlijke plensbui op onze kop. Geen jas of paraplu natuurlijk. Gelukkig droogt alles weer snel op en kunnen we heerlijk op een terras op het Piazza Duomo eten. 

Op vrijdag is het weer weer goed en maken we nog een lange wandeling door Siracusa. We bezoeken onder andere deze bijzondere kerk. Daarna wordt het tijd voor lunch aan boord en dan richting bus naar het vliegveld in Catania. Het was een erg gezellige week

We blijven nog een weekje in de baai van Siracusa liggen. Gedurende die week is het een komen en gaan van Cruise Schepen.

Dit lijkt een beetje een zinloos plaatje, maar als je goed kijkt zie je tegen de horizon de contouren van de Etna.

Met een rood lijntje wordt het ietsje duidelijker.

Mooi beestje.

Onderweg van Siracusa naar Porto Palo is er niet zo veel wind maar wel erg hoge en korte golven. We varen praktisch voor de wind en surfend van de golf halen we de wind telkens in waarna als we afremmen op de volgende golf het zeil weer met een grote klap vol slaat. Tot het zichzelf plotseling strijkt.

Dat wordt dus een retourtje masttop om de val weer naar beneden te halen.

Krijg je gelijk een mooi overzicht van Porto Palo.

De volgende dag gaan we naar Marina di Ragusa waar we voor de winter een plek hebben geboekt om te overwinteren (in korte broek hopen we).

Het eerste wat we moeten doen is onze twee machinekamer trapjes tot loopplank omvormen. Dat lukt net tussen alle happy hours, visites en dinertjes en zo door.

De toren is minder mooi dan van Almerimar (onze vorige overwinter plek), maar het avondrood mag er ook zijn.

Dan is er zo maar weer een maand voorbij. Eind november zullen we berichten over het sociale leven in Marina di Ragusa.

3 reacties op “Oktober 2015

  1. Een kleine aanvulling: op de prachtige zeiltocht van Malta naar Sicilië ontmoetten we onderweg ook een grote schildpad en groepen vliegende vissen.

    • kortom: te veel om op te noemen! Helaas hebben we die niet op de foto kunnen zetten.

  2. Wat een leuk verslag van een heerlijke reis en mooie avonturen. Prachtige foto’s! Het leuk zijn om een keer iets van jullie blog en foto’s te laten zien in het CTC nieuws…