April 2018

Sicilië en Griekenland (1).

Deze maand begint met een enorme paasdrukte in Marina di Ragusa. Waar normaal in dit seizoen de straten en pleinen tamelijk leeg zijn is het nu ineens vol met flanerende mensen en zijn alle terrasjes en taverna’s ineens open. Na de paasdrukte hebben we nog even de tijd om ons nieuwe bankje van binnen te verven en dan is het tijd om Janny van het vliegveld te halen. We rijden één dag rond voor site seeïng en zeilen daarna via Portopalo naar Siracusa. Daar blijven we een dagje en maken een flinke wandeling door de oude en iets nieuwere stad. Daarna weer terug naar Portopalo en dan weer naar de jachthaven, mooi op tijd voor het happy hour. De volgende dag brengen we Janny weer naar het vliegveld, leveren de auto in en gaan met de bus weer naar de boot terug. De stof voor de kuipkussen is inmiddels ook gekomen dus er wacht ons een mooie klus. Na een paar dagen knippen en naaien is de kuip omgetoverd tot een comfortabele woonkamer. Dan nog even de boot in de was zetten en we kunnen aan ons zomerseizoen beginnen. We vertrekken op 21 april naar Portopalo om de onderkant van de boot nog even goed schoon te maken. Er zit vooral op de schroeven toch nog wat kalkachtig leven. De onderkant van de boot is begroeid met een heel dun laagje mosachtig spul, maar geen kalk of pokken. Na een uurtje of drie snorkelen en duiken is het weer schoon en kunnen we aan de oversteek naar Griekenland beginnen.

Links het normale beeld, rechts 2e paasdag.

De binnenkant van het bankje moet nog even in de verf. Mooi klusje voor Paula, want ik pas daar natuurlijk niet in.

Dan halen we op 4 april Janny van het vliegveld in Catania en maken de volgende dag een mooie rondrit over het eiland.

Onderweg zien we schitterende bloemen.

Vrijdag zeilen we naar Portopalo. We zouden eigenlijk naar Malta, maar er komt zondag een oosten stormpje langs en de meeste baaien zijn open naar het oosten dus kiezen we voor Siracusa op Sicilië. 

Er is niet veel wind, maar we hoeven ook maar 30 mijl naar Portopalo.

Portopalo.

De volgende dag (zaterdag) de jaarlijkse inspectie van mast en tuig.

Portopalo van 23 meter hoogte.

Na de inspectie gaan we naar Siracusa. Het is weer een zeer kalm windje.

Het fort in de ingang van de baai van Siracusa.

Wat is daar boven zo boeiend?

De kathedraal gewijd aan de heilige Maria van de zuilen (Duomo di Siracuse Santa Maria del Piliero) op het centrale plein. 

Maar ja, als er dan arancino wordt gebracht verslapt de aandacht voor de kerk onmiddellijk.

Is dit niet een prachtig kind-vervoermiddel met biminitop!

Als je in Siracusa bent mag een bezoekje aan deze indrukwekkende kerk niet ontbreken.

Binnen en maquette van luciferhoutjes.

We zijn al wel 10 keer in deze kerk geweest, maar altijd alleen in de onderste twee verdiepingen. Het verbaasde ons altijd al dat de conus niet zichtbaar was, tot we ontdekten dat er nog een verdieping is…

De conus.

Terug in de baai blijken we buren te hebben gekregen.

Best wel een flinke! Beide boten liggen op dezelfde afstand van ons.

De oosten storm heeft alleen aan de zuidkant van Sicilië geraasd. In Siracusa was het bladstil terwijl op facebook berichten van jachten in Marina di Ragusa verschenen van vlagen tot 60 knopen wind. Als we maandag weer richting Portopalo vertrekken is er  bijna geen wind, maar wel hele flinke golven van gisteren recht tegen de windrichting in.

Dinsdag dobberen we weer naar Marina di Ragusa. De wind is nu zo zwak dat we zelfs een stuk op de motor moeten. Nog even naar het happy hour ’s avonds en dan de volgende dag weer naar het vliegveld in Catania. Het was erg gezellig met Janny.

De stof voor de kuipkussens is inmiddels ook aangekomen dus het werk kan beginnen.

De eerste dag twee kussens, dan 4, dan twee dagen van elk 8 en dan nog eens 4. Ja, 26 kussen totaal!

Oh, ja. Als je een harpje hebt waar wl / 1000 kg en 316 op staat en hij roest toch, gewoon weggooien!

Namaak zooi!

Dan gaat er weer een oosten stormpje tussen Malta en Sicilië door. 

Wij hebben er weinig last van, maar als je maar een halve boot hebt moet je wel je koffiekopje vasthouden.

Proefzitten. Zit best.

En dan, na vijf dagen (van 12 tot 17 of zo) prutsen is de kuip klaar. Is een heel comfortabele woonkamer geworden.

De onrust in de haven neemt toe. Overal worden mensen of zeilen in de masten gehesen.

Wij zijn al in de mast geweest en hebben ook de zeilen al gehesen dus wij kunnen onze tijd besteden aan poetsen.

Weer als nieuw!

Dan de romp nog. 

Ook weer als nieuw.

Tijd om de haven definitief te verlaten. Op 20 april nog een laatste Happy Hour en dan op 21 april gelijk om 11 uur verlaten we de haven. Uitgezwaaid door buren en nageroepen door vele kindertjes (byyyeeee).

Het is weer zeer kalm, tussen de 2 en 6 knopen wind. We dobberen de 30 mijl naar Portopalo onder grootzeil en gennaker.

Onderweg komen we nog een turtle tegen.

Hij komt ons ook uitzwaaien.

Na een tijdje komt de wind recht van achteren en varen we met de zeilen over twee kanten.

In Portopalo blijven we een dagje liggen om de schroeven en onderkanten van de boot goed schoon te maken. Gerard en Jaqueline van de Buona Vista doen hetzelfde en komen tegen de avond een sundowner drinken.

Dan vertrekken we op 23 april rond 9 uur ’s morgens (ja, we zijn echt vroeg opgestaan!) richting Griekenland.

Er is bijzonder weinig wind, maar na een tijdje kunnen toch de motoren uit. Na een aantal uren krijgen we bezoek. ​Na enige tijd vliegt ie weg, richting de Buona Vista die we net aan het inhalen zijn. 

Na enige tijd komt hij toch weer terug. In plaats van dat hij in het bootje gaat zitten gaat ie op de stootrand aan de buitenkant zitten. Dat zit natuurlijk niet. Als er in de verte een groot zeeschip verschijnt vliegt hij weg in die richting.

Aan het eind van de middag is de wind weer helemaal op en gaan de motoren weer aan.

Na gebakken aardappeltjes, spinazie en runderworstjes een toetje. We hadden nog zo’n fijne ijstaart in de vriezer. 

​Na de afwas gaat Paula te kooi (19.00 uur) om ca. 00.00 zal ze mij aflossen. 

19.36 uur. De zon gaat onder.

Dan komt weer dat gekke moment nadat de zon net onder is en je ineens heel ver kan kijken. Hier zie je op ca. 100 mijl (180km) afstand de contouren van de Etna op Sicilië. Als je goed kijkt kun je hem op deze foto zien.

Dan om ca. 6 uur ’s morgens is het weer mijn beurt. Er is geen wind, dus nog steeds op de motor.

Dan wek ik rond 10 uur Paula om de gennaker erop te zetten. Er is een heel klein beetje wind gekomen (ca. 5 knopen) schuin van achteren. Dit geeft ons met de gennaker erop zo’n 6 knopen snelheid waarbij de schijnbare windhoek verdraaid naar 70 – 80 graden.

Ons nieuwe vis gereedschap. Vast gemonteerd op het frame van het reddingvlot. Heel handig, maar helpt ook niet: weer niets gevangen!

En al weer een passagier. Deze blijft een uurtje of zo en vliegt dan weg richting Griekenland.

De dag brengen we samen door met wat zonnen en lezen, en voor je het weet is het al weer eet tijd. Rijst met rendang vlees, kool, ui, paprika, wortel, boontjes, knoflook en kroepoek. En een biertje natuurlijk.

Dan is het mijn beurt voor de avond slaap. We halen eerst de gennaker weg (jammer, we liepen inmiddels zo’n 9 knopen) en doen de fok er weer op. Het blijft toch wonderlijk hoeveel wind je zelf maakt met je snelheid. Na afdraaien, gennaker weghalen en weer opdraaien lijkt het ineens weer behoorlijk windstil geworden. Met grootzeil en fok halen we nog maar 6 knopen in zo’n 7 knopen wind. 

Rond een uur of 9 valt de wind weer helemaal weg en gaan de motoren weer aan. Ik neem om 12 uur weer over van Paula en wek haar weer rond half drie want we draaien de baai van Vasiliki aan het zuiden van Levkas in. Tijd voor de vlagwissel en anker klaar maken.

Na de rest van de nacht slapen is dit ons uitzicht. We zijn weer in Griekenland! Vanavond maar eens op zoek naar een taverna voor een Pita Gyros.

Voor anker in de baai van Visiliki (onderweg naar de Pita Gyros).

De 26e gaan we richting Preveza. We hebben op Marine Traffic gezien dat daar nogal wat bekenden liggen dus wel even gezellig om daar heen te gaan.

Onderweg komen we aan de westkant van Levkas dit gekke eilandje tegen. Er zit een gaatje in!

Na eerst een stukje motoren wegens geen wind kan na een uurtje de gennaker erop.

Vreemde laag hangende bewolking tegen het eiland.

Na een tijdje neemt de wind iets toe en komen we weer redelijk vooruit.

We gaan in de baai voor Preveza voor anker. Al snel komen Gerard en Jaqueline (Buona Vista) en Ton en Anneke (Lunde) op de borrel. Even later sluiten Patrick en Annemie (Sparkle) en Dico en Yvonne (Puff) aan zodat we een heus happy hour hebben.

Ik heb alle bootpoetswerk gedaan dus is het Paula’s beurt om alle rvs weer als nieuw te maken. 

Tijdens het poetsen van het zwemtrapje ziet ze een paar hele mini zeenaaldjes hun best doen achter de boot te blijven hangen.

Tegen de avond valt de zon even op de masten van de gigantische boten parkeerplaats tegenover Preveza. Hier staan werkelijk duizenden boten op de kant te wachten tot de eigenaren zin hebben om een paar weken te gaan varen.

En dan zakt de zon achter de bomen 19.50 lokale tijd, 18.50 Nederlandse tijd.

21.18 lokale tijd. De maan probeert het vroege ondergaan van de zon te compenseren.

Het is een mooie maand geweest. Beetje klussen, bezoek van Janny, beetje zeilen, nieuwe kuipkussen maken en de boot klaarmaken voor het definitieve vertrek uit onze winter-woonplaats. Een heel erg rustige overtocht en nu weer in het mooie Griekenland. Begin volgende maand krijgen we twee jonge meiden op bezoek en gaan we met hun rondzeilen in de Ionian. Daar hebben we heel veel zin in. Eind mei kunnen jullie daarover lezen.

5 reacties op “April 2018

  1. Hallo Wouter en Paula Mooi verslag van een fijne maand, zo te zien. Veel plezier op de mooie Mediterranee de komende maanden en behouden vaart. Wij houden het in de meivakantie wat dichter bij huis, het Duitse Wad! 🙂 (maar die zon en blauwe lucht bij jullie zien er ook erg fijn uit!)

  2. Superverhaal weer om te lezen, en de huiskamer buiten ziet er heel gezellig uit, geniet lekker van de zomer????????????

  3. Hahaa, het seizoen is weer begonnen! het ziet er prachtig uit. Leuk om te lezen en mee te kijken.
    Veel vaarplezier.

  4. Weer prachtig om te lezen! En wat is de kuip mooi geworden met de kussens en het nieuwe bankje. Een top vaar seizoen toegewenst! Ik kijk al uit naar de maand mei.

  5. Leuke blog met veel leuke foto’s. We komen er ook aan. Wanneer het prettig overvaren is van Crotone naar Corfu wrsnlk 16 mei. Jullie veel plezier en tot ziens ⚓️⚓️