December 2017

Sicilië, Winsum.

Deze maand gaan we even een dikke twee weken vakantie houden op Sicilië. Het begint met een Sinterklaas feest, gevolgd door het optuigen van de kerstversiering. In korte broek, dat dan weer wel! Dan komen Paula’s zussen op bezoek en doen we een aantal mooie expedities. 17 december vliegen we weer naar Nederland om naar de notaris te gaan. We hebben namelijk twee appartementen gekocht om te verhuren en de eerste wordt 18 januari opgeleverd. Daarna gaan we deze verbouwen voor een optimale verhuurbaarheid, dus weer eens ouderwets klussen! Ook wel weer eens leuk voor de verandering.

Terug op Sicilië ziet alles er weer wat zonniger uit. De boot ziet er prima uit, er valt een zandregentje, maar omdat we nogal lui zijn laten we dat maar even liggen en de volgende nacht regent het schoon water en is alles weer perfect schoon. Vanzelf! Stel dus altijd uit naar later wat je ook vandaag had kunnen doen.

We kwamen hier eigenlijk voor het Sinterklaas feest, dus de koffer zit vol met chocoladeletters, pepernoten, boerenkool en natuurlijk een mijter.

5 december 14.00 uur. Het versieren van de Stella Marina bar.

En dan ’s avonds het Sinterklaas feest. Een heel ander karakter dan voorgaande jaren omdat er dit jaar maar liefst 21 kinderen in de jachthaven huizen. Zij die mij kennen weten hoe leuk ik dat vind.

De door de Nederlanders gekookte stampotten verdwijnen snel. De kinderen eten vooral  worst en pepernoten. De rest ziet er naar hun mening veel te gezond uit.

Ik neem van alles wat. Ik deel de mening van de kinderen dat alles buiten de pepernoten en worst eigenlijk te gezond is, maar ik compenseer dat dan weer met ruime hoeveelheden bier.

Paula’s zussen komen morgen. Dus maar even inslaan bij de Lidl.

Tijdens de afdaling terug naar Marina di Ragusa hebben we een een prachtige zonsondergang. In de verte steekt Malta net boven de horizon uit.

Sinterklaas is terug in Spanje dus tijd om de kerstverlichting aan te leggen. We hebben hier in de haven een beetje een zwaluwtjes probleem en we hopen met een wild flitsende en verkleurende kerstverlichting rondom de boot er in ieder geval voor te zorgen dat ze liever naar de buren gaan.

20+ graden en de kerstboom versieren. Is toch een beetje vreemd.

Mooi hè.

Dan rijden we naar Catania om Paula’s zussen op te halen. Op ruim honderd kilometer afstand is de Etna duidelijk te zien.

Nadat ze eerst een tijdje naar andere ophalers hadden gezwaaid zagen ze ons uiteindelijk staan.

Ontbijtje in de kuip. 

We maken een wandeling in de vallei in het midden van Ragusa stad, niet te verwarren met Marina de Ragusa. De stad ligt ruim 600 meter hoger en dus ruim 6 graden kouder. 

In de rotswanden van de vallei zijn vele mergelgrotten. Hier zijn in het verleden de bouwmaterialen voor de stad gewonnen.

Je waant je hier beneden in een oerwoud. Alleen de bruggen herinneren je er aan dat je midden in een grote stad bent.

Op Ibla bezoeken we de duomo. Wat moeten die kerken de mensen vroeger een geld afhandig hebben gemaakt om zo rijk te kunnen bouwen.

10 december bezoeken we het chocolade festival in Modica.

Niet van chocolade maar wel mooi een paar mini fiatjes.

Wel van chocolade.

En ook van chocolade!

Ook hier heeft de kerk flink geld opgehaald in het verleden (misschien nog steeds wel).

Mooi stadje.

’s Avonds op tijd terug om het haven concert niet te missen. 

Een professionele violiste en mezzo sopraan begeleid door een aan professioneel grenzende pianiste brengen prachtige muziek.

Dan worden nog twee gitaristen en een dwarsfluit aan het ensemble toegevoegd. Zelfs de 21 kinderen zijn stil…. In de pauze glühwein en hapjes.

De 11e gaan we in Agrigento Griekse tempels bezoeken (alsof we die het afgelopen jaar in Griekenland niet hebben gezien). Deze stelt niet zoveel voor. Eens kijken of er verderop nog betere zijn.

Wordt al iets beter.

Zo, weer een paar pilaartjes erbij!

Nog even wat duwen en trekken….

En kijk eens wat een resultaat!

En terwijl heel Nederland zucht en steunt onder een enorme laag sneeuw mogen wij hier niet echt mopperen over de temperaturen.

Dus gaan we maar even een ijsje eten.

Even een intermezzo over op de stoep lopen in zuid Europa. Het gaat gewoonweg niet! 

Op 13 december gaan we naar Siracusa om Santa Lucia te vieren. Onderweg zien we cactussen in bloei (of is het cacti?). 

In Siracusa zijn ze op het Piazza del Duomo juist bezig de processie klaar te zetten.

Na een half uurtje wachten komt Santa Lucia eindelijk in beweging. Gedragen door een flinke groep groen gehoedde mannetjes die om de beurt heel hard iets als “Siracusana è” roepen (waarbij het è wordt uitgesproken alsof de roeper bezig is van een berg te storten) dat vervolgens door de rest van de groep met “Viva Santa Lucia” beantwoord wordt. Getuige hoe statisch het zilveren beeld daar staat kun je in mijn ogen dat viva wel een beetje betwijfelen.

Na een uurtje of wat is de processie toch zeker al een paar honderd meter gevorderd. Nog een kilometer of 3 te gaan!

Wij houden het voor gezien en genieten nog even van de prachtige avondlucht boven de baai van Siracusa voor we weer naar de boot terug rijden.

De volgende expeditie gaat naar de Cava Ispica. Hier zijn vele oude grafkelders en grotwoningen te bekijken.

Allemaal zeer oude graven. Gelukkig leeg!

Oud Grieks (ja hier op Sicilië!) Gymnasium, uit de berg gehakt.

Een (her)ingerichte grotwoning van een molenaarsfamilie.

Het (rivier)water aangedreven molenmechaniek.

De maalsteen.

In de haven is een vreemd fenomeen. Deze man verdient zijn brood met het wassen van masten.

Niet om jullie nou jaloers te maken, maar het is hier nog altijd heerlijk weer.

Vandaag is het ook tijd om Maaike en Cathrine weer naar Catania te brengen voor hun vlucht terug naar Nederland.

Voordat we naar het vliegveld gaan bezoeken we nog de vulkaan Etna.

Vierwielaangedreven bus voor zij die niet lopen willen.

Dit gebouw stond er vast nog niet toen die krater actief was.

De zeventiende vliegen wij zelf ook naar Nederland. We hebben namelijk twee appartementen in de stad Groningen gekocht om te gaan verhuren en de eerste wordt op 18 december over gedragen. Het is een heel mooi ruim appartement, maar voor een optimale verhuurbaarheid moeten er een nieuwe keuken, badkamer en “hangplee” in.

Spulletjes halen.

En eerst maar eens zorgen voor wat verlichting

En eerst de makkelijke klusjes, standaard gordijnen ophangen.

In de woonkamer moeten ze toch een klein beetje ingekort.

Fria is erg handig met de naaimachine, dus een mooie klus voor haar.

Intussen zoeken wij een nieuwe keuken uit. Deze kunnen we met een flinke korting kopen.

We moeten hem dan wel zelf in de showroom uit elkaar halen en weer in het appartement opbouwen.

Na 7 ritten hebben we alles in het appartement staan.

Nu eerst de oude keuken slopen.

Dan de nieuwe weer opbouwen. Het plaatsen kost niet zoveel tijd, maar het aanpassen van alle leidingen en de stroomvoorziening is behoorlijk veel werk.

Dan nog de bovenkastjes en de afzuigkap plaatsen. Verder de tegeltjes waar in geboord was voor de oude kraan en zo eruit, en hier en daar eentje waar we later (als ze tenminste geleverd worden) een zwart tegeltje voor een speels contrast in zullen zetten.

Het slopen van de badkamer. We willen hier een inloopdouche maken in plaats van het bad en een iets modernere wastafel met kastje en zo. Dan nog wat tegelen en zo, is toch ook best wel weer een klus.

Intussen wordt het ook nog kerst en moeten de mooie kleren weer eens aan voor een kerst dineetje met de overburen in Winsum (mijn zus en zwager).

We hebben een heerlijke rijsttafel gemaakt, waarvoor je hier in Nederland met het grootste gemak alle ingrediënten kan kopen. Dit geheel in tegenstelling tot Griekenland en Italië.

Na de kerst wordt het weer hard werken in het appartement. We staan elke dag heel vroeg op zodat we gelijk om elf uur aan het werk kunnen. We hebben de wc eruit gesloopt en hebben het frame met stortbak voor de hang wc geplaatst. Voor we de ombouw plaatsen willen we eerst de wc op zijn plek hebben en een paar keer doorspoelen om te zien of alles naar behoren werkt. Als alles dicht getegeld is kom je nergens meer bij. 

Dan maken we de ombouw.

Zo, klaar om te tegelen. Ook hier gaan we uit de muren ook nog een paar tegeltjes vervangen door zwarte.

Nadat het bad is verwijderd kunnen we de nieuwe douche afvoer plaatsen. Dit wordt een gootje over de volle breedte van de douche.

Dan kunnen we het wandje voor de inloopdouche bouwen.

De oude wasbak gaat eruit en er komt een iets moderner exemplaar. Er onder gaan we nog een kastje bouwen.

Boven de wasbak bouwen we een dakje waarin de afzuiging komt en led verlichting eronder voor de wasbak en de spiegel.

En voor je het weet is het alweer oudejaarsavond en is 2017 al weer voorbij!

Ook in de winter is een maand zo voorbij. Het weer in Nederland is wel opvallend veel  slechter dan op Sicilië. In Nederland hebben we eigenlijk elke dag regen en is het voor ons opvallend donker de hele dag door. Geen stralende zon en blauwe luchten. Maar ja, als je dan toch aan het werk bent maakt het ook allemaal niet zo veel uit.
Eind januari zullen we de volgende blog plaatsen

2 reacties op “December 2017

 1. Allereerst ook onze beste wensen voor 2018.
  Wij hebben ook sinds we in Nederland zijn eigenlijk nog geen zon gezien. Vandaag al meer zon dan de laatste maand. Een goed voorteken voor 2018? Nog veel succes met alle werkzaamheden.

 2. Nog huisjesmelkers geworden ook.
  Ziet er allemaal goed uit. Wat een energie en kundigheid hebben jullie!!
  Maar toen ik net zo oud was heb ik ook verbouwingen gedaan…..en zo.
  Komen jullie nog deze (kreta) kant op?
  17e moet P. onder het mes. Ik ook hier voor mijn rug. Hoop dat dat endoscopische kan. P. Sterkte met de operatie.