November 2017

Winsum, Londen, Eindhoven en …….Winsum.

Deze maand een maandje kou en regen. We beginnen met een reisje naar Londen waar we gaan logeren bij vrienden die we in de winter van seizoen 1 in Almerimar hebben leren kennen. Daarnaast gaan we de trouwerij van Paula’s nichtje hier meemaken. Na dit gebeuren hebben we nog wat tijd voor site-seeïng en gaan we vervolgens weer terug naar Winsum. Hier doen we eveneens site-seeïng en gaan vervolgens naar Eindhoven om samen met Cathrine en haar dochter Karlijn Glow Eindhoven te bewonderen. Na Glow weer terug naar Winsum voor meer site-seeïng, friends-seeïng en wat klusjes in en om het huis. Dan wordt het tijd om weer eens even naar Sicilië te vliegen om te kijken hoe de boot er bij ligt en de voorbereidingen voor het Sinterklaas feest aan te vangen.

Begin december nemen we de bus naar Eindhoven om, na een nachtje slapen bij Cathrine, van daaruit per vliegtuig verder te reizen. Deze keer gaat het naar Londen.

We logeren bij Julian en Holly in hun nieuwe huis.

Even onderuit na het werk, want ja, terwijl wij Londen verkennen gaat voor hun het dagelijks (werk) leven gewoon door.

Holly bereidt een heerlijke Jerk chicken.

En wij doen de afwas.

Ze zijn er nog! Niet meer in functie, maar toch….pure nostalgie!

Het was toevallig bijna Bevrijdingsdag (Rememberance Day of Poppy Day), dus de militaire kapel stond te blazen in Liverpool Street Station. Later kwam er een bag-pipe band, dus tijd om weg te wezen!

Natuurlijk wandelen we langs de nodige bezienswaardigheden, zoals St Paul’s Cathedral.

Hier zie je ‘m nog eens vanaf Millennium Bridge.

We bezoeken Tate Modern, waar een uitgebreide collectie moderne kust te zien is. Het  meeste is aan ons niet besteed, maar deze trap (die geen trap is) vonden we wel leuk. De grote glanzende bol slingert gestaag heen en weer boven de hoofden.

Deze toren toont de geschiedenis van de radio.

En ook dit is kunst….moderne kunst.

En dit…

Er is een enorme diversiteit aan bouwstijlen te zien, soms ook oud en nieuw naast elkaar.

De volgende dag gaan we eens wat openbaar vervoer uitproberen. Eerst de trein (overground tube).

Dan verder met de metro (underground tube)

Vervolgens nemen we de luchtbrug over de Thames (cable car). Na Cathrine uitgelegd te hebben dat je een fototoestel met de lens naar het object moet richten en moet inzoomen met een knopje in plaats van met je vingers over het scherm te bewegen hebben we dan toch een soort selfie.

We hebben een gondel voor onszelf en genieten van het uitzicht.

Wat een stad!

We wandelen een stukje door Greenwich en komen langs het indrukwekkende gebouw waar onder anderen het maritiem museum is gevestigd.

Aan de oever van de Thames staat de beroemde theeklipper Cutty Sark. Eigenlijk staat hij niet, maar hangt een paar meter boven de grond in een enorme staalconstructie met een glazen afdak net boven de waterlijn.

Zo ziet dat er vanuit de patrijspoorten uit.

Met drie masten en dwarsgetuigd is het een wirwar van draden en lijnen.

De Cutty Sark werd in 1869 te water gelaten en was in die tijd een van de snelste schepen ter wereld. Waarschijnlijk hadden ze toen in Europa nog nooit een catamaran gezien. Die oude Polynesiërs waren zo gek nog niet.

In dit mini keukentje werd gekookt voor de bemanning, 28 man in totaal.

De officieren aten hier. Zo te zien waren ze zuinig op hun wijn en bier, want de speciale glazenhouders zien er wel heel ‘storm-proof’ uit.

Aan het onderwaterschip kun je zien dat het schip echt wel voor snelheid gebouwd was.

We gaan per snelle catamaran busboot ‘Thames Clipper’ (een stuk sneller dan de Cutty Sark overigens) terug naar het centrum.

Zo zien we Londen vanaf het water.

Aan het einde van de middag gaan we naar Julian’s kantoor, vlak bij Oxford Street, een van de drukste straten op vrijdag middag. Na een rondleiding en een biertje in een mooie oude pub gaan we samen per metro naar hun appartement terug (hik).

Heel toevallig hebben onze gezamenlijke Deense vrienden Claus en Bodil een tussenstop in Londen tijdens hun reis van Florida terug naar Denemarken en we gaan ze even begroeten met koffie op het vliegveld. Een erg leuk weerzien na tweeënhalf jaar.

Zaterdagmiddag staan we klaar om ons door Julian naar Islington Townhall te laten brengen. Daar gaat om 4 uur ons nichtje Susanne trouwen met haar grote liefde Jason.

Het is een prachtige trouwzaal. De vloer is net netjes aangeveegd door de bruid.

En een prachtig en stralend bruidspaar.

Geen rijst, maar milieuvriendelijke biologisch afbreekbare papieren vlindertjes worden over het bruidspaar uitgestort. Volgens mij is er toch niets milieu vriendelijker en biologisch afbreekbaarder dan rijst? Deze doen het wel beter op de foto.

Even een fotomomentje buiten. De moeder van de bruidegom rechts op de foto heeft daar ook een mooi plaatje geschoten.

Met z’n allen in een oude dubbeldekker naar de feestlocatie.

Proost bruidspaar!

Proost terug!

Lijkt zo op de foto heel profi, maar veel danslessen waren er niet aan te pas gekomen.

Alle Eindhovenaren brullen mee met Guus Meeuwis. De Londenaren snappen er niets van.

Na met een Uber taxi (dat werkt echt super en goedkoop) terug naar het appartement van Julian en Holly te zijn gekomen gaan we zondag samen wandelen. 

In het kanaal liggen overal bewoonde “narrow boats”. 7 voet breed (ca. 2 meter) en tot zo’n 20 meter lang. Geen stroom en water, maar wegens de idiote overspannen woning situatie in Londen toch erg in trek als woonruimte.

We gaan Holly’s Cheeky Tiki fabriek bezoeken.

Het “winkeltje”.

De porselein fabriek. Dit zijn allemaal cocktail- ‘sharers’ en ‘mugs’ in wording.

Hier het eindresultaat voor verpakken.

Houten “tiki’s”. Deels geïmporteerd, deels lokaal gemaakt.

 En dit is waar het allemaal voor gemaakt wordt: de Tiki bar. Holly’s broer heeft een bedrijf dat deze bars ontwerpt en bouwt en Holly runt een webwinkel waar onderdelen en inrichting voor Tiki bars (en nog veel meer exotische gadgets) wordt verkocht.
Ze hebben echt hele leuke spullen: cheekytiki.com

Na bezichtiging van de Tiki fabriek gaat de wandeling verder langs het kanaal langs het olympisch stadion. De narrow boats zijn hier en daar aan het varen. Ze mogen twee weken blijven liggen en moeten dan minimaal 5 bruggen weg van die plek om daar weer twee weken te mogen blijven liggen. Wat een ligplaatsbeleid.

Ze zijn zo smal dat er maar één sluisdeurtje open hoeft.

Midden in de wandeling doen we een “sunday roast” in Victoria Park.

’s Avonds gaan we weer naar Victoria Park om het vuurwerk ter ere van Guy Fawkes Night of Bonfire Night te gaan kijken. Hiermee wordt herdacht dat het ene Guy Fawkes in 1605 niet gelukt is het paleis van Westminster (met de voltallige aristocratie) op te blazen.

De (volle) maan heeft ook een bescheiden doch zeer fraaie rol in dit gebeuren.

Duur parkeerplaatsje.

Mooi huisje aan het eind van deze laan!

Het is het tamelijke royale huisje van een royal paar bejaarden.

Deze “wacht” werd net afgelost. Grappig is dat deze wacht weer bewaakt werd door een groepje politie mannen met uzi’s in een four wheel drive.

Downing Street. Daar kom je tegenwoordig niet meer in om naar het huis van de prime minister op nummer 10 te kijken.

Trafalgar Square. Op de voorgrond een mooie retro dubbeldekker met electrische aandrijving.

Mannen, vrouwen en alles wat daar tussen zit mag hier oversteken. 

Uitzicht vanaf het balkon op de 10e verdieping van Tate Modern.

Tower Bridge!

Uitzicht vanaf de Tower Bridge.

16 november gaan we naar de musical “Soldaat van Oranje”. Een werkelijk prachtige uitvoering in een omgebouwde vliegtuig hangaar, waar de gehele tribune draait binnen een cirkelvormig podium. We mogen daar niet fotograferen dus in plaats daarvan een paar plaatjes van Leiden waar we voor de voorstelling even geweest zijn.

18 november gaan we een weekendje logeren bij Cathrine in Eindhoven. Daar is “Glow”, een prachtig lichtfestijn, aan de gang.

De kleuren op deze kerk zijn geprojecteerd.

En op deze boom ook.

Dit is wel echt. Dit heet “zon”. Die waren we al bijna weer vergeten.

Terug in Winsum doen we wat klusjes. De deuren van de 1e verdieping hebben de afgelopen 50 jaar met rondhollende katten en honden en opgroeiende kinderen niet helemaal zonder schade doorstaan. Tijd voor een schilderbeurt.

Wel apart zo’n huis zonder deuren.

Het resultaat mag er zijn. 9 deuren aan beide kanten schilderen is toch nog wel een klusje!

Henk en Houkje komen een rijsttafel happen.

Daar hoort natuurlijk wel eten met stokjes les bij.

Mooi voorbeeldje van het dagelijkse Nederlandse weer. 

We willen wel weer eens een echt blauwe lucht zien, dus tijd om weer eens naar Sicilië te gaan. Straks met de flixbus naar Eindhoven en dan morgen weer op het vliegtuig.

Conclusies van deze maand: Londen is een mooie stad waar heel veel te zien is. We kunnen nog wel een aantal keren naar Londen voor het gaat vervelen. Iedereen lijkt er overigens haast te hebben, tijdens de wandelingen werden we regelmatig voorbij gelopen, iets wat ons in het zuiden nooit overkomt.  Nederland is erg plat, heel netjes en mooi. De grootste uitdaging van het wandelen hier is het droog te houden, maar tussen de buien door heb je wel hele mooie vergezichten en bijzondere luchten. Het wegdek is deze hele maand niet meer droog geweest. De temperaturen waren voortdurend zo tussen de 2 en 10 graden, maar met een ski-jas aan is dat best te doen. Je leeft hier vooral binnen en daar is het natuurlijk al snel meer dan 20 graden. Het is een erg gezellige tijd geweest waarin we vele vrienden en familieleden hebben weergezien en veel site-seeïng hebben gedaan, iets wat je toch minder doet als je er het hele jaar door bent. 
​Eind december zullen we de volgende blog plaatsen.

1 reactie op “November 2017

  1. Ook hier dus weer veel leuke dingen beleefd. Geniet nu maar even van de boot en de zon.