Maart 2024

Een beetje prutsen aan campers en een jaar bouwen.

Deze maand bouwen we de VW T6 helemaal om naar camper en maken we een begin met de ombouw van de VW T5. Daarnaast werken we rustig door aan de afbouw van het huis en verhuizen we van het appartement naar het huis. We zijn nu een jaartje aan het bouwen, tijd om eens terug te blikken wat we in die tijd allemaal gedaan hebben.

We beginnen de maand met het verder bouwen aan de T6. We hebben er door Atrion een slaaphefdak en een voor passagiers goedgekeurde achterbank in laten zetten, maar nu is het aan ons om er een echte camper van te maken.

Het isoleren is inmiddels klaar, nu werken we verder aan het aanbrengen van viltbekleding en de elektrische installatie.

En het zagen van een aanrecht.

Kijk, het past.

Nu een gat erin maken voor de spoelbak/gaskooktoestel.

Intussen gaan we ook door met het huis. De wanden van de grootste slaapkamer zijn inmiddels klaar dus beginnen we aan de vloer. We hebben hiervoor net voor de jaarwisseling zo’n 1.000 kilo pvc klik laminaat gekocht en dat kunnen we nu eindelijk gaan leggen.

Na de slaapkamer is de gang op de 1e verdieping aan de beurt.

Het meeste legt heel snel, maar dan die moeilijke hoekjes….

En het past!

Zo, de gang is ook klaar.

Dan weer een beetje door met de camper. Koelkast op z’n plek, en rechts daarvan de omvormer en het schakelpaneeltje geplaatst en aangesloten. Deze auto heeft, omdat ie al was voorzien van stand verwarming, een tweede accu onder de bestuurdersstoel. Die zullen we op termijn nog wel eens vervangen door een lithium, maar voor nu is het wel heel erg makkelijk dat we er gelijk op kunnen aansluiten.

Aanrechtje erop en wasbak/kookdinges erin.

Tafel op een glijrail erin. We hebben een beetje haast om hem voor de belastingdienst aan de campervoorwaarden te laten voldoen, anders betalen we personenauto tarief voor de wegenbelasting. En dat is heel erg veel voor een dieselauto van ruim twee ton.

Bank in bedstand.

Kijk, het werkt!

En dan hebben we het huis ook zover dat we kunnen verhuizen van het appartement in de aanbouw naar het huis. We hebben nog nooit zo snel en makkelijk verhuisd.

Omdat we nog steeds heel erg veel hele kale witte muren hebben, hebben we een tweede set foto’s besteld. Die zijn net geleverd.

En nu alles op de van te voren bedachte plek ophangen.

Die drie grote hadden we in februari al opgehangen maar dat kleintje miste. Hiermee komt er iets meer samenhang in dit setje.

De trap van de begane grond naar de 1e verdieping wordt een compilatie van al onze boten (>5meter) in chronologische volgorde.

Dan weer hard aan het werk met de afbouw. We stuken de wanden van de kleinste slaapkamer van deze verdieping.

Beetje vlekkerig, maar dat is weg als alles droog is.

Mooi weer! Kunnen we de eettafel schuren en opnieuw lakken.

En de stoelen voorzien van fijne skate wielen.

De paneeltjes voor de twee campers zijn nu ook geleverd. We hadden in AutoCad een tekening gemaakt van de betimmering van de campers en alle frontjes en deurtjes op maat gezaagd besteld. Dit soort plaat zelf zagen wordt nooit zo recht en strak als dat het fabrieksmatig wordt gedaan.

De kopse kanten moeten we nog wel zelf voorzien van kantenband afwerking.

Dit wordt de koelkast deur. We plakken het paneel op de deur van de koelkast.

Het laatje boven de koelkast.

Van de kleinste slaapkamer zijn de wanden inmiddels ook klaar dus ook hier gaan we de pvc vloer leggen.

En gordijnen ophangen.

Dan kan het bed erin.

Zo, weer door met de camper. Dit is het achterste kastje. Zo’n auto is niet vierkant dus alle kastjes zijn aan de voorkant natuurlijk wel recht, maar aan de achterkant hebben ze vreemde vormen. Ik teken het gelijk allemaal af op een nieuwe plaat voor de tweede camper.

En daarna kan het worden gemonteerd.

Deze is wel klaar nu. Zo is het geworden.

Dan beginnen we aan de tweede camper. Eerst maar even een gat in het dak zagen. De dubbele cabine hebben we er uitgehaald en op marktplaats gezet. Twee uur later was die al opgehaald.

Het gat is rondom gezaagd dus kunnen we het dak verwijderen.

Best mooi zo’n open dakje.

Maar er wordt regen voorspeld dus maar snel door met het hefdak.

Gemonteerd en afgekit. Nu kunnen we aan het interieur beginnen.

We zijn inmiddels een jaar bezig met het afbouwen van het huis. Half maart 2023 zijn we begonnen. Dat is best een lange tijd dus even resumeren wat we allemaal gedaan hebben. In het totaal hebben we tot nu toe vier slaapkamers, twee woonkamers, drie badkamers en drie keukens gerealiseerd. Op nog twee slaapkamers na is het nu wel zo’n beetje klaar. We begonnen op 15 maart 2023 met het leegmaken en opruimen van de aanbouw om hier als eerste een appartement in te bouwen.

Dat ziet er nu zo uit:

Toen:

Nu:

Toen:

Nu:

Toen:

Nu:

4 juli 2023 was het zover dat we hier konden gaan wonen. We zijn daarna begonnen met het aanleggen van de techniek in het ‘grote’ huis. Dat is iets wat heel veel tijd kost, maar waar je in een klaar huis helemaal niet meer aan denkt. Het werkt gewoon. Waterleiding koud en warm. Warmtepomp installatie met kilometers vloerverwarmingsbuizen. Elektrische installatie: stopcontacten en verlichting. Dus kilometers draad, doosjes in de muren maken, buisjes leggen enz.. Ventilatie installatie met enorme luchtkanalen naar iedere ruimte in het huis, en niet te vergeten door de buitenmuren voor inlaat en uitlaat. Maar ja, we doen het maar even af met een fotootje van toen en nu.

Woonkamer vanuit de keuken gezien toen:

En nu:

Keuken toen:

En nu:

Eetkamer toen;

En nu:

Woonkamer richting oost toen:

En nu:

Woonkamer richting noord toen:

En nu:

Woonkamer richting zuid toen:

En nu:

Woonkamer richting hal toen:

Nu:

Het kapotte voorkozijn toen:

En nu:

De stoppenkast in de hal toen:

En nu:

De voordeur toen:

En nu:

De wc ruimte toen:

En nu:

Slaapkamer 1 richting west toen:

Nu:

Slaapkamer 1 richting noord toen:

Nu:

Slaapkamer 1 richting oost toen:

Nu:

Slaapkamer 2 richting oost toen:

Nu:

Slaapkamer 2 richting west toen:

Nu:

Slaapkamer 3 richting oost toen:

Nu:

Slaapkamer 3 richting west toen:

Nu:

Badkamer 1e verdieping toen:

Nu:

Badkamer 2e verdieping toen:

Nu:

Het dak van de aanbouw toen (nog geen verbinding tussen het dak en de spouwmuur):

En nu:

De achtertuin richting zuidwest toen:

En nu: Het gras doet het prima en ook de klimop langs de schutting begint al een beetje te groeien.

En dan gaan we nog even mijn neefje Bart zijn verjaardag vieren met een flinke klauterpartij. Die verjaardag was al heel wat weekjes geleden maar ja er kwamen reizen naar Mexico en dat soort dingen tussen. Nu is vlak bij Leens een boerderij omgebouwd tot klimpark en daar gaan we heen. En dat ziet er dan als volgt uit:

Het begon allemaal nog redelijk dicht bij de grond maar zo op niveau drie ben je toch wel heel blij dat je overal dubbel gezekerd bent.

Dit is een hele moeilijke. Dat kruipen door die buis gaat nog wel, maar de overkruip naar de tweede valt echt niet mee.

En dat alles op een meter of zes boven de grond.

En het eindigt dan uiteindelijk zo:

En helemaal aan het einde van deze maand gaan we nog even op bezoek bij Cathrine. Die is bijna jarig. We gaan een wandeling doen in de omgeving.

Heel mooi, maar hier en daar ook behoorlijk nat.

En dan is de maand weer om. In het huis nog de gang en twee slaapkamers op de tweede verdieping en dan is het afbouwen wel zo’n beetje klaar. Maar eerst maar even verder met de VW T5 camper want het camperseizoen begint binnenkort en dan willen we hem te koop aanbieden (of verhuren, dat schijnt ook best lucratief te zijn). Eind april zullen we de volgende blog plaatsen.