Mei 2023

De tweede volle maand bouwen

Deze maand bouwen we verder aan het appartement in de aanbouw van ons huis. De basis is klaar, nu is het tijd voor de afbouw. De gipsnaden plamuren, verven, sierpleister aanbrengen, plafonds (laten) stuken, badkamer tegelen, vloerverwarming aanbrengen en de vloeren (laten) gieten. Daarnaast prutsen we wat in de tuin om, sluiten we de stenen muur aan op de kozijnen met multiplex dagkanten en doen we wat buitenschilderwerk. En… we gaan zeilen op het Wad en de Noordzee.

Paula is nog steeds bezig met het aanbrengen van de primer voor de sierpleister. Het dekt matig dus dat doen we twee keer.

Na twee lagen is het redelijke egaal wit.

Daarna gaat er twee keer sierpleister over heen (Modulan Rapidputs 0,5) en wordt het echt mooi.

Het plafond van de badkamer hebben we zelf geplamuurd en in de waterbestendige verf gezet.

Zo, LED paneel er weer in.

In de bijkeuken zijn we ook al een heel eind met plamuren.

Het tegelen van de badkamer kan beginnen. We beginnen met het ministrookje naast de deur.

En dan de noordwand.

We gebruiken van die tegel levelers. Het is niet echt een succes voor dit soort wandtegels. Door het flensje dat achter de tegel blijft zitten moet je enkele millimeters dikker tegellijm opzetten. dat komt de strakheid en de hechting niet ten goede.

De noordwand maken we wel af met die levelers want als je midden in een wand stopt zit de rest ca. 3 millimeter dieper, dus dat kan niet. Om de hoek gaan we verder met gewone tegelkruisjes. Die wand is toch al strak en glad omdat het een nieuwe gipswand is, dus dat gaat uitstekend en hecht een stuk beter.

De zuid- en oostwand worden een tintje witter. Ook 60×30 tegels, maar helaas is de ene 30 de andere niet. De wittere tegels zijn net een beetje meer dan 30 dus na een paar tegels zitten de voegen niet meer tegenover die van de grijze tegels. Jammer, maar niets aan te doen.

Dit zijn de hele moeilijke tegels. Er moeten gaten in komen voor een wandcontactdoos en kranen. Drie gaten in één tegel dus op de millimeter inmeten en heel nauwkeurig zagen met een diamant zaag op de boormachine.

Zou die passen?

Goed meetwerk en zaagwerk! De eerste keer goed.

De doos voor de dimmer schakelaar lukt ook 100%.

Dan laten we het een dagje rusten en dan kan er gevoegd worden.

Daar wordt het nog een stuk fraaier van.

Zo, klaar. Gevoegd en de ventilator gemonteerd. De ventilator is ook een heel mooi stukje techniek. Daar zit een licht sensor en een vocht sensor in. Staat altijd aan, maar kiest zijn toerental aan de hand van licht en vocht. Je kunt het proces monitoren en aanpassen via een bluetooth verbinding met je telefoon.

We laten de onderste tegel eerst weg, die komt nadat de vloer klaar is.

We hebben voor de dagkanten van de nieuwe deuren en kozijnen (en nog enkele bestaande die nog niet klaar waren) voorgegronde multiplex platen in stroken van 15 cm breedte laten zagen en moeten nu de gezaagde kanten opnieuw gronden. We klemmen het geheel tot één pakket zodat we het eenvoudig in één keer met een rollertje kunnen verven.

Het gras is inmiddels al behoorlijk aan het groeien. We willen een robotmaaier gaan gebruiken, maar eerst moet het toch een paar keer met een wat robuustere maaier worden gekortwiekt. We zoeken even op marktplaats en kopen een maaier en strimmer voor 15 Euro.

Zo’n nieuwe tuin is toch wel akelig kaal als je het vergelijkt met Fria’s tuin (ruim vijftig jaar oud).

Intussen doen we in die weelderigheid van Fria’s tuin even een klusje. De schutting ergens daar in het groen was na 50 jaar trouwe dienst een beetje scheef gezakt. Wij hadden nog een schuttingpaal over dus die meppen we er in zodat alles weer een beetje recht komt te staan.

We hebben een keuze gemaakt voor de kleuren voor binnendeuren en kozijnen dus die kunnen nu ook in de verf.

We repareren de tuindeuren die bij de bouw beschadigd waren geraakt en slijpen een randje van de stenen onder de aluminium dorpel af om de afloop te verbeteren. dit geeft wel heel erg veel troep.

Dan is het eindelijk gelukt een stukadoor te vinden die fijn schuurwerk kan doen en tijd heeft. De wanden zijn inmiddels klaar dus die worden afgeplakt.

Dan een laag voorstrijk.

En dan het zware werk. Negen zakken geelband van Knauf worden tegen het plafond geplakt, dan vlak getrokken, vlak gestreken en weer rond geborsteld.

Na een dag hard werken is dit dan het resultaat. Het ziet er prachtig uit.

De volgende dag is de bijkeuken aan de beurt.

Na een uurtje of vier is ook dit plafond prachtig. Het is nog grijs en dat duurt ook nog wel een paar dagen voor het helemaal droog en wit is.

Wij hangen de lampen en rookmelder op. De verlichting is ook weer van dat handige LED spul. We hebben geen lichtknopjes maar alles gaat op ingebouwde sensoren.

Nu de plafonds klaar zijn kunnen we ook beginnen met de bovenkastjes van de keuken.

Het gras in de tuin groeit behoorlijk maar helaas wordt daar weer een gat in gegraven.

Het was zo bedacht dat er al twee loze buizen op de erfgrens liggen voor kabels, glasvezel en dat soort dingen, maar nu blijkt dat de mantelbuis van Ziggo niet in het gemeente strookje ligt, maar in onze tuin. Dus tuin weer overhoop!

We stoppen het bovenkastje project even om met de vloeren verder te gaan. We hebben een datum door gekregen van de vloeren gieter en dat is al over twee weken. Voor die tijd moeten wij de vloerverwarming erin hebben liggen en hebben afgeperst. Het begint met het aanbrengen van de randisolatie die ervoor moet zorgen dat de gietvloer niet aan de muren hecht.

Dan wordt de hele vloer belegd met noppenplaten.

Als de hele vloer dicht ligt kan de buis er in. Ik heb van te voren legplannen getekend en daar moeten we ons dan 100% aan houden om goed uit te komen.

We beginnen met dit deel, het appartement en de bijkeuken.

Dit is het afrol apparaat. Als je dat niet gebruikt kan zo’n rol van 500 meter zomaar een onbruikbare kluwen worden.

Dan naar buiten.

Dan het appartement in en naar de slaapkamer. Nu eerst het eind door een gaatje in de muur naar de bijkeuken prikken en voldoende lengte neerleggen om op de header te kunnen aansluiten.

Dan kan de leiding tussen de noppen worden “ingelopen”.

Met de buis wordt ook gelijk de randisolatie plasticflap vastgezet. Dit moet waterdicht afdichten om te voorkomen dat de gietvloer straks onder de noppenplaten lekt. Die zouden dan kunnen gaan drijven. Als er geen buis dicht genoeg langs de plasticflap loopt wordt hiervoor een “valse” buis gebruikt.

Dan het patroon volgend met een hart op hart afstand van 20 cm tot het centrum. Dan weer retour tussen de buizen in zodat de hart op hart afstand 10 cm wordt en dan de lengte naar de header afmeten en dan afknippen. Dan door de muur naar de header in de bijkeuken.

Slaapkamer klaar. Ziet er heel wijs uit.

Ook de badkamer is klaar. De douche krijgt een aflopende vloer naar het afvoergootje. Dat gaat niet met een gietvloer dus dat zullen we zelf met zandcement moeten doen. We leggen geen vloerverwarming in de douchevloer.

Dan eerst de noppenplaten in de woonkamer.

We doen eerst de “keuken” groep. We hebben een buisafstand van 10 cm en de maximale lengte van een groep mag zo’n 115 tot 120 meter worden. Wordt het veel meer dan moet je aan de volgende groep beginnen. In de woonkamer/keuken gaat 238 meter, dus dat worden twee groepen.

We slaan het gedeelte onder het keukenblok over. In het midden van de groep is het altijd een beetje schipperen. Je kunt niet haaks de bocht om.

Dan leggen we de noppenplaten en de buizen in het woonkamer gedeelte. Hier komt het midden als een lange streep uit. We kunnen niet nog een keer heen en weer dus vullen we het middenstuk een beetje met een paar slingers.

In de bijkeuken zitten de luiken naar de kruipruimtes. Daar moeten we om heen.

De header hangt aan de muur en daar kunnen de buizen nu op worden aangesloten.

Dan kunnen we de bijkeuken groep inlopen.

En aansluiten op de header. Het systeem is nu dicht en kan worden gevuld met water en onder druk worden gezet om te kijken of alles dicht is.

Zo, even pauze. Zoals je ziet behoeven onze buiten meubels nog een beetje verbetering.

Dus even een ritje naar de Hornbach. Daar was een alleraardigste tuinbank set te koop en die halen we op. We hebben een grote auto, maar dit past er eigenlijk net niet in.

Met de klep een klein stukje open hebben we het toch thuis gekregen.

Nu eerst een paar hoezen maken, want ja, het regent nogal eens in Nederland en moet je je bankstel wel droog zien te houden.

En dan een heel dom klusje. Volgens het bouwbesluit en NEN1010 moeten we een aardmatje aanbrengen in de dekvloer boven de vloerverwarmingsbuizen.

Die aardleiding mag je dan ook niet netjes wegwerken maar moet juist zichtbaar in een doosje worden aangesloten. In mijn ogen volkomen zinloos, maar het moet maar.

Intussen zijn we ook met de dagkanten rond de deuren en ramen begonnen. Nu kijk je nog op de isolatie in de spouw. Die kopse kanten gaan we dicht maken met multiplex.

We hebben stroken van 15 cm breed laten zagen. Die maken we dan op lengte.

Dan de net gezaagde kopse kanten gronden en het geheel aflakken met hoogglans licht grijs.

De verf kan even drogen want wij gaan een paar dagen met Arjen en Hennie zeilen op hun splinternieuwe Dragonfly 32.

We zeilen een paar mijltjes vanaf Lauwersoog richting Schiermonnikoog en zette de boot op een zandbank, vlak bij een al droogstaand mede CTC lid.

Er is dit week-end een CTC noord bijeenkomst dus gaan we gelijk maar even een biertje drinken bij de buren.

Mooi uitzicht vanaf de buurboot!

De volgende dag gaan we naar Schier en ankeren net west van de haven. We vallen snel droog.

Deze boot was een tikje te laat om nog de haven te bereiken en loopt vast. Probeert dan met heeeeel veeeel gas weer los te komen tot er ineens iets niet helemaal goed gaat in de machine kamer……..

Wij trekken de laarzen aan en lopen naar het eiland.

We leggen de laarzen zolang in de bosjes en trekken de meegenomen schoenen aan voor een wandeling over het eiland, We belanden al snel op een terrasje voor een biertje met bitterballen.

Dan nog even naar het noord strand en dan weer terug naar de boot voor het water weer opkomt. De mede CTC’ers waren de haven in gegaan. Die zien we dus niet meer.

De volgende dag is de wind noordoost dus kunnen we het gat uit en boven Ameland en Terschelling langs naar Terschelling. Er is een lekker windje dus de vaart zit er goed in.

We ankeren aan de westkant van Terschelling. De volgende dag zeilen we naar Lemmer. We gaan via Den Oever, want als we langs Kornwerderzand varen zien we dat het vele uren gaat duren om door de sluis te komen. Het is het Hemelvaart weekend en de Harlingen Terschelling sloepen roei race was gisteren en nu moet iedereen weer terug. In Den Oever liggen we met drie boten in de sluis.

Zo, weer terug. De dagkanten zijn inmiddels uitgehard en kunnen worden gemonteerd. We plakken ze er in met High Tack polyurethaan kit.

De tuindeuren waren tijdens de bouw beschadigd geraakt dus die knappen we op.

De linker staat nu in de verf, de rechter volgt dadelijk.

Dan gaan we ook de rest van de kozijnen en dagkanten van een nieuw verfje voorzien.

De reden dat we zoveel buiten aan het werk zijn is omdat we binnen klaar zijn voor de giet dekvloeren en we pas weer verder kunnen als die klaar zijn. Vandaag is het dan zo ver. We hebben gekozen voor een Eco2 dekvloer. Dit is een product dat een hele goede warmte overdracht voor de vloerverwarming verzorgt en bovendien erg snel droogt.

De slang is nog niet uitgerold of de betonauto komt er al aan.

Beton in de pomp en pompen maar.

Eerst de slaapkamer.

Het pompt aardig snel vol.

Dan de badkamer en vervolgens de keuken/woonkamer. Daarna nog de bijkeuken.

Binnen een uur is alles volgepompt en is de slang al weer opgerold. Er is zo’n 9 cm op gepompt.

Wij kunnen nu even weer een paar dagen niet binnen zijn en gaan weer verder met buiten werk. We verwijderen de plafondplaten van de overkapping om ze te verven en bekabeling aan te leggen voor de verlichting en de beveiligingscamera.

Onder de hand verven is toch echt heel wat makkelijker dan boven je hoofd.

Na ruim 24 uur is de vloer hard genoeg om over heen te lopen. We leggen er plastic over heen om te snel drogen te voorkomen. Dit moet dan een dag of vier liggen. In die tijd kan de vloer alleen heel licht belast worden dus wachten we wel even een paar dagen.

Het is opmerkelijk warm in de ruimtes. Dat zal wel door de chemische reactie komen.

De plafondplaten van de overstek zijn inmiddels geverfd en gedroogd en kunnen weer worden geplaatst.

We gaan ook gelijk de dakrand schuren en plamuren. Deze stond alleen nog in de grondverf en die was al zo’n beetje vergaan.

Zo, klaar voor een laagje verf.

De vloer is nu ook hard genoeg om weer binnen te kunnen werken. We beginnen aan de bouw van het halletje.

Dat werken met gipsplaten is erg bevredigend. Het gaat erg snel en je hebt zichtbaar resultaat. We komen precies uit met de hoeveelheid gipsplaten die we op 16 maart bedacht en besteld hebben. Er blijft nog geen halve vierkante meter over. Paula is hier al weer bezig met het aanleggen van het stopcontact voor de TV.

En dan nog even een laagje nieuwe grondverf op de dakrand van de aanbouw. Morgen de aflak erop.

En dan is de maand weer om. Best veel gedaan en erg blij dat het uitbestede werk (de plafonds en vloeren) klaar is. Alles wat je zelf kan bedenken en doen is zoveel simpeler dan op de juiste tijd de juiste mensen aan het werk te krijgen…. Eind juni zullen we de volgende blog plaatsen.

3 reacties op “Mei 2023

  1. Best veel gedaan? …verbijsterend veel gedaan zou ik zeggen, gelukkig dat er menselijkerwijs ook
    iets was waar uitbesteding voor nodig was! Fijn dat de multihulls en de (wadden-)zee weer
    in het verslag terug zijn gekomen want straks als alle vloeren uitgehard zijn , het sympathieke graafbedrijf Ziggo het vernielde grasveld hersteld heeft , en de beloofde prachtige zomer een feit ,wordt het natuurlijk weer tijd voor veel te zeilen met evenveel happy hours.. groetjes , Jeroen en Anja

  2. Zo, dat gaat met een ongekende snelheid. Mooie dekvloer. Zo is die meteen recht en strak. Ook mooie afwerking in de dag. Zelf nooit aan gedacht, goed idee.
    Er gaat niks boven zelf doen.💪🧐👌