Juni 2023

De derde volle maand bouwen

Best hard werken dat bouwen. Maar dat geeft dan toch ook weer een boel voldoening. Deze derde volle bouwmaand maken we het appartement af. We beginnen met het storten van de afloopvloer van de douche, bouwen het halletje af en verven de kozijnen. Dan wordt het echt zomer en vallen de mussen zo’n beetje van het dak (die Nederlandse mussen zijn echt niets gewend!) en gaan wij juist op het dak. De temperaturen worden eindelijk een beetje Middellandse Zee-achtig dus dat vinden wij wel fijn. De klus die we gaan doen vinden we wat minder leuk maar moet nu toch maar eens gebeuren. We gaan van de aanbouw de spouw tussen de stenen muur en het platte dak aan de bovenkant dicht maken en de daktrim plaatsen. Ook plaatsen we een extra regenwater afvoer en een doorvoer voor de afzuigkap. Dan maken we een licht rand in woonkamer waar ook gelijk de vitrages in geïntegreerd worden en tegelen de vloer. We beginnen met het in elkaar zetten van de inrichting. Alle meubels en de keuken hebben we al behoorlijk lang in huis, maar alles moet nog in elkaar gezet worden. We gaan op bezoek bij Middellandse Zee vrienden die met hun boot in Harlingen zijn en ontdekken dat we in deze tropische omstandigheden eigenlijk helemaal niet op ons terras kunnen zitten. Fria doet ons voor onze aanstaande verjaardagen een zonnescherm cadeau dus die plaatsen we zo snel mogelijk. Dan gaan we zeilen met een heel bekende boot. Wel weer genieten! Als we terug zijn maken we de keuken en de inrichting van het appartement af en hiermee is het appartement, op een paar kleine details na, klaar. We beginnen even een ander klusje: we gaan Fria’s toilet renoveren en we gaan een vuurtje stoken!

Het halletje is inmiddels dicht en de deur en de elektriciteit zitten er in.

Paula heeft inmiddels de douchevloer klaar gemaakt voor het zandcement. Weer zo’n idioot aardmatje er in en aangesloten op de aarde van het huis. Stroken hout op afloop naar het gootje om straks op af te rijen. Kantband langs de randen en folie op de betonvloer.

We denken zo’n 12 zakken zandcement nodig te hebben om het vloertje te maken.

Ik ben inmiddels de naden en schroeven van het halletje aan het plamuren.

Dan beginnen we met het vloertje. Ik meng telkens een zak zandcement met een heel klein beetje water in een cementkuip en Paula schept het in de doucheruimte. Het lijkt meer op tuinaarde waar je in omschept dan op een cement dekvloer. Het lijkt mij allemaal veel te droog, maar we hebben precies gedaan wat op de verpakking stond.

Als het meeste er in zit gaat Paula het glad maken met een rij. Nog een beetje aanvullen en de bovenkant precies gelijk maken met de bovenkanten van de latjes.

Daarna plastic erover en hopen dat het tot één geheel uithardt.

Ik bouw een kast om de stoppenkast. Hier kan de stofzuiger in en we gaan er ook nog wat planken in maken voor andere zooi.

De wanden in de voorstrijk, hechtprimer en sierpleister en het kozijn zijdeglans antraciet Ral 7043 verven.

De vloer is inmiddels wel uitgehard. Paula schuurt de vloer met een Abranet korrel 80 om een soort oxidelaagje te verwijderen.

De dagkanten hadden we vorige maand al klaar, maar de kozijnen staan nog alleen in de fabrieksgrondverf. Het is mooi weer dus die ga ik nu in de aflak zetten.

De dagkanten en kozijnen in hoogglans Ral 7035 en de raamranden in hoogglans Ral 7016.

Binnen is het pleisterwerk inmiddels klaar en de deur is er weer uit om te verven. De binnendeuren worden zijde glans Ral 7036.

De meterkastkast is klaar en wordt in dezelfde kleuren geverfd.

Het is inmiddels echt zomer geworden, het dak is volledig opgedroogd en dus is het tijd om de verbinding tussen de stenen buitenmuur en het dak af te maken.

We lijmen / schroeven eerst een houten balk op de stenen muur die net een paar millimeter hoger is dan de dakrand.

Dan schroeven we een watervast hechthouten plaat op die balk en de dakrand. Doordat de balk net een paar millimeter hoger is krijg je iets afloop richting het dak.

De werkzaamheden worden even verstoord door een levering.

De ventilatie unit met warmteterugwinning wordt geleverd.

Als het hout er allemaal op zit kunnen we met de dakbedekking beginnen. We halen eerst weer een plaat uit de overkapping om nog een regenwater afvoer in de voorkant van het dak aan te sluiten.

Het pijpwerk is klaar, nu het dakleer over de doorvoer aanbrengen.

Dan de binnenranden van de afdekplaat op de dankrand een beetje rond schuren.

Daar gaat vervolgens dakleer op.

Dat is toch nog een behoorlijke klus. Het zijn ook zo ongeveer de warmste dagen van dit jaar en het dakleer is zo heet dat je er niet met bloten knieën op kunt zitten.

Als de eerste laag dakleer er op zit kan de aluminium daktrim er op.

Die schroeven we door het dakleer in het hout.

En daar gaat weer een laagje dakleer over heen.

Dan weer even een heel moeilijke klus. De afvoer van de afzuigkap moet door het dak. Alleen zit er een dakbalk in de weg. Dit hadden we bij de bouw al gezien en bedacht dat we de buis dan deels in de muur zouden moeten maken.

Het lukt om een doorgang , deels in de muur, van ruim 150 mm te maken en aan te sluiten op een dak doorvoer met kap.

We gaan de verlichting van de woonkamer maken. We schroeven horizontaal een lat tegen de muur. Hier komen ook gelijk de rails voor de vitrage aan vast.

Daar leggen we een led strip op en dekken de voorkant af met en verticale lat. De led strip sluiten we aan met een dimmer.

Dan verven we het kapje in dezelfde kleur als de deurkozijnen.

De afloopvloer van de douche is toch opgedroogd tot een keiharde dekvloer. De randen en het gootje worden met Eurocol dichtpasta en band afgedicht.

En dan beginnen we met het tegelen van de vloer van het appartement.

We willen alles in één keer door tegelen, dus een doorlopend patroon naar alle ruimtes door de deuropeningen. Dat vergt nog wel even nadenkwerk over waar te beginnen.

We gebruiken van die tegel levelers. Waarschijnlijk was dat niet echt nodig want de vloer is werkelijk super glad en recht.

BBQ vanavond!

In de dakgoot woont een vogeltje. Hij zit er iedere dag te schreeuwen. Hij zegt heel hard sjiep, sjiep. Het duurde een tijdje voor we door hadden waar het vandaan kwam, want het is een heel klein vogeltje.

De warmtepomp is inmiddels ook geleverd. Een Daikin van 11 kW.

Zo ziet ie er zonder doos uit.

We kregen een berichtje van vrienden uit de Middellandse Zee dat ze met hun nieuwe boot in Harlingen liggen en samen met nog meer vrienden uit de Middellandse Zee onderweg zijn naar de Oostzee. We gaan even een dagje op bezoek.

En dan weer terug aan het werk. We stofzuigen en dweilen de vloer schoon zodat we kunnen voegen.

Daarna voegenprut mengen en erin smeren.

Een uurtje wachten en dan het overtollige eraf sponzen. Weer even wachten en weer sponzen. En dat dan een keer of drie tot het allemaal strak en schoon is.

We gaan allemaal dozen uitpakken en bedden en kasten en zo in elkaar zetten. We beginnen met het bed.

Dan de slaapkamer kast.

En de nachtkastjes.

Past allemaal mooi in de slaapkamer.

Nu de vloer van de badkamer klaar is kunnen we ook de onderste rij muurtegels aanbrengen.

We hebben gemerkt dat je net als in de Middellandse Zee ook in de Nederlandse zomer niet in de zon wil zitten.

Dus gaan we een zonnescherm monteren.

Die is vijf en een halve meter lang en weegt er behoorlijk in. We hijsen hem in positie vanuit het boven raam.

Rechts zit er al één bout in dus nu links op ongeveer dezelfde hoogte.

Zo, die hangt. De stroomvoorziening voor het elektrisch in en uit rollen moet nog even met een los snoertje, maar het werkt allemaal heel mooi.

Nadeel van zoveel comfort is wel dat het werktempo nogal daalt!

En dan rijden we 300 kilometer voor een weerzien met een wel heel bekende boot. We gaan zeilen met de Madness, de Farrier trimaran die we voor de Safari hadden. Bard (die hem 13 jaar geleden van ons gekocht heeft) is nog steeds de trotse eigenaar en heeft ons uitgenodigd om te komen zeilen.

De boot bevindt zich 13 jaar later nog steeds in prima staat al is er iets eigenaardigs met de motor. Die wil niet meer op de startmotor starten maar moet worden aan geslingerd. Bard vind dat prima, het is tenslotte een zeilboot.

Het weer is een tikkeltje somber, maar het is warm en er is een klein briesje dus dat zeilt heerlijk.

Helaas is de hydraulische besturing, in verband met de ruimte in de kuip voor 2 volwassenen, 2 pubers en 3 honden, weer vervangen door een helmstok, maar het zeilt er niet minder om. Met de helmstok-verlenger kun je nu wel op de beam zitten sturen.

Er zijn net mooie nieuwe Arjen Kooij zeiltjes op gezet en we kunnen snoei scherp opkruisen richting het oosten en halen iedereen in.

We gaan even kijken bij de verwijderde Haringvliet brug. En inderdaad: hij is weg.

En dan voor de wind weer naar het westen. De zon laat zich ook even zien. Het is echt genieten.

Pal voor de wind kan de screecher of Code-0 of hoe je zo’n ding ook maar wil noemen er op.

Even een vlaagje halen halve wind tot de windhoek tot binnen 90 graden verdraait en daardoor de schijnbare wind flink toeneemt. We doen toch even tegen de 15 knopen in zo’n 10 knopen ware wind.

Na een heerlijke zeiltocht nu weer aan het werk. Nu de vloer klaar is kunnen we badkamer verder afmaken. Eerst de wasmachine op z’n plek.

En dan het kastje er naast.

Ik ga nu verder met de badkamer en Paula gaat de onderdelen voor de keuken in elkaar zetten.

Het is een enorme puzzel. De beschrijving is zeer matig en er zijn heeel veeel onderdelen.

Het begint al een beetje op te bouwen.

Weer twee kastjes er bij.

En weer een stapje verder.

De badkamer wordt ook al wat. Het kastje hangt en het bamboe werkblad met de wasbak zit erop en de spiegel is opgehangen. We hebben de glazen douchewand geplaatst (daar zie je niet zo veel van), alles afgekit en de douche opgehangen.

Omdat je de glazen wand eigenlijk niet ziet en we toch een plekje voor de pleerol moesten hebben, hebben we die maar op de glazen wand gehangen. Dan loop je daar ook niet meer tegen aan.

De keuken staat helemaal op z’n plek dus nu de inrichting. De bank kan nu in elkaar worden gezet.

Ook gelukt. Dankzij jaren klus ervaring zou dat voor ons een makkie moeten zijn, maar we moeten de beschrijving wel 10 keer goed door lezen voor het eindelijk lukt.

Dan de eettafel en de stoelen op z’n plek.

En een mooi eetkamer lichtbalkje erboven.

Zo, het lijkt al op een echt appartement.

Het kastje onder de tv valt een beetje tegen. Is toch wel veel kleiner dan we hadden gedacht.

Fria komt regelmatig even aan fietsen om vorderingscontrole te houden.

Dan de volgende klus van de finishing touch.

De tegeltjes boven het aanrecht.

We moeten heel schoon en netjes werken, want de rest van de muur is natuurlijk al af.

Weer heel zorgvuldig inmeten en boren met de diamant zaag.

Een moment van volslagen domheid! De tegel past er prachtig op, maar……. Vergeten de stopcontacten er eerst weer af te halen. Natuurlijk pas ontdekt toen het hele wandje zo’n beetje klaar was en ik het witte deel van het stopcontact er weer op probeerde te schroeven en het metalen deel veel te diep lag. Dus tegel er weer uit zien te peuteren, tegellijm er af, stopcontact er uit en opnieuw beginnen.

Zo, dat is beter.

Zo, weer even relaxed liggen uitrusten.

We gaan Fria’s toilet beneden moderniseren. We willen er zo’n hangplee plaatsen maar dan moet de afvoer een stuk verder naar de muur. We kijken eerst in de kruipruimte of we daar het nu verticale T-stuk los kunnen maken en er een horizontale voor in de plaats kunnen zetten om zo het verzet onder de vloer te kunnen maken. Geen kans! Alles is verborgen in een dikke laag isolatieschuim en er lopen waterleidingen pal onder.

Dus moeten we het in de dikte van de vloer oplossen.

We huren weer een diamant zaag bij de Bauhaus (helemaal gratis) en boren twee gaten richting de muur.

Daarna kappen we het dammetje tussen de bestaande buis en de nieuwe gaten weg. Heel voorzichtig want de bestaande buis moet heel blijven. We weten nu dat vervangen wel heel moeilijk wordt.

Dan zagen we met de dremel de buis op de juiste diepte af zodat er in de ontstane gleuf een verzet kan worden gemaakt.

Even passen. Helemaal goed!

Dan de boel fixeren met pur.

’s Avonds de 25e om half elf beginnen we aan een andere klus. Bijna twee jaar geleden hebben we een boom in Fria’s voortuin omgehaald, maar de stobbe is nog steeds niet weg-gefreesd. We bedenken een plan: hij is nu helemaal uitgedroogd dus steken we hem in brand.

Na eerst een paar flinke vlammen is hij gedurende de nacht heel rustig gaan smeulen. De volgende morgen is er al een heel eind weggebrand.

Zo weer verder met het wc renovatie project. De stortbak staat en we zetten er een wandje voor.

Weer even verder met ons eigen huis. De tegellijm is nu wel droog dus gaan we voegen.

Aldus gedroogd en afgepoetst. Ik vind het heel mooi geworden.

Inmiddels hebben we ook de tv opgehangen en het flapje van de bank aan de ander kant gemonteerd. Geeft toch wat meer balans in de zithoek. Het kastje onder de tv hebben we een kleine 20 cm boven de vloer aan de muur gehangen en dat ziet er nu ook goed uit. Hiermee is het appartement klaar. We zullen er binnenkort in trekken. Dan eerst maar eens een tijdje vakantie voor we aan het grote huis beginnen.

Weer verder met Fria’s wc. De oude tegels zijn ruim 50 jaar geleden in een enorme laag cement geplakt en zijn zonder schade aan de muren niet te verwijderen dus we gaan er overheen tegelen. We willen wat hoger dan de oude tegels, dus moeten we het dikteverschil met de muur opvullen met gipsplaten.

De waterleiding van de wasbak moet in de kruipruimte worden verlegd. Ik pas amper door het luik dus dit is een perfect klusje voor Paula.

Zo, de vloertegels zitten erin.

Dan kunnen we verder met de wandtegels.

Het is geen grote ruimte dus het aantal gesneden tegels is groot. Het kan deels met de tegelsnijder, maar de vormstukken moeten toch met de diamant zaag op de flex.

Moeilijk tegeltje. Dat moet even met z’n tweeën.

De vloer kan worden gevoegd.

De bevestiging voor de radiator en de buisjes zijn inmiddels ook klaar.

30 juni, de stobbe is inmiddels wel zo’n beetje opgebrand. Heeft toch een kleine vijf dagen gesmeuld.

We hakken nog een beetje op de randjes en gooien er wat tuinaarde op en zie:

Zo mooi als wat! Nog een beetje nieuw gras zaaien en je ziet er niets meer van.

Dan is de maand weer om. Best weer veel gedaan. Het appartement is klaar, we kunnen er in. Ook het wc renovatie project bij Fria is zo’n beetje klaar en de stobbe is weggebrand. Gelukkig waren we deze maand in Nederland, anders hadden we waarschijnlijk de Nederlandse zomer gemist! Eind juli zullen we de volgende blog plaatsen.

3 reacties op “Juni 2023

  1. We staan versteld zoals jullie aan het klussen zijn en hoe mooi alles wordt. En dan ook nog in zo korte tijd! Ga zo door! 😍

  2. Onvoorstelbaar van hoeveel markten jullie thuis zijn. En wat een energie. Heel fijn dat er ook nog ‘uitjes’ gemaakt worden, inclusief een zeilpartij op ‘jullie’ ex-tri.
    En laten we hopen dat de Nederlandse zomer nog niet voorbij is, die tropische temperaturen hoeven van mij niet.
    Groeten en wie weet tot weerziens eens bij WSV Lauwerszee. Daar is het overigens een dooie boel de laatste tijd, clubhuis steeds dicht.
    Hartelijke groet, ook aan Fria, Els en Luuk