Oktober 2017

Sicilië 1.  

​Het is zo’n beetje weer tijd om het zeilseizoen af te sluiten, dus we gaan terug naar Marina di Ragusa op Sicilië,  waar we voor de 2e keer zullen overwinteren. Na ongeveer anderhalve week vliegen we al weer naar Nederland om  daar van de herfst te genieten.
​Deze keer dus een niet al te lang blog.

 

Van Siracusa naar Marina di Ragusa is het weer niet echt mediteraan.

​Voordeel is dat er wel wat wind staat en ook nog in de goede richting.

Aankomst bij Marina di Ragusa. We worden opgewacht door een rubberboot van de marina. Die wijst ons de weg naar binnen en naar onze winter ligplaats

Na het afmeren kan de vlag er weer op. Deze was onderweg kapot gewaaid. 

We komen op de wal al snel “onze” kat tegen. Tijdens de winter van 2015/16 hebben we die dagelijks van kattenbrokjes voorzien. Hij ziet er goed uit.

Dankzij het regenachtige weer tijdens de tocht van Siracusa naar Marina di Ragusa zijn onze zeilen mooi schoon gespoeld. Nog even drogen en dan kan de genua eraf en het grootzeil onder de winterhoes

Het plaatsje ziet er nog net zo uit als 2 jaar geleden. Alleen zijn er door de regen van de afgelopen dagen overal modderstromen geweest en is een deel van het strand weggespoeld.

Mooi weer om weer eens met de Happy Cat te zeilen.

Julian en Holly van de Gullsway komen toevallig in die eerste week naar Ragusa om hun boot weer wat verder richting Spanje te varen. Ze hebben twee weken vakantie maar komen wegens diesel bug maar een paar havens verder op Sicilië en zetten de boot daar op de kant. Begin november gaan we ze in Londen bezoeken.

Tijd om de vloot “fun equipment” te spoelen, te drogen en voor de winter op te bergen. Het voelt vreemd aan om bij een strak blauwe lucht en ruim 25 graden de boot “winter klaar” te maken.

Op 15 oktober ligt ineens de “A” voor anker voor de haven. Wat een monster!

Dan moeten we onze koffers pakken voor een reis naar Nederland. Moeilijk om te bedenken dat je warme truien en ook vooral een jas mee moet nemen.

16 oktober, onderweg naar de bus die ons naar Catania Airport zal brengen.

Tja, en dan Nederland. Cathrine haalt ons van het vliegveld in Eindhoven en we logeren een nachtje bij haar. De volgende morgen hangt de lucht vol met Sahara zand en vocht. Geeft een raar zonnetje.

Herfstkleuren in Eindhoven. We gaan straks met de Flixbus naar Groningen.

17 oktober in Winsum. We gaan een stuk wandelen met Fria en genieten van het mooie, platte, schone Groninger land. Wat ons altijd opvalt als we terug in Nederland zijn is hoe netjes en schoon alles is. Ook de staat van onderhoud van huizen, wegen, auto’s enz. is opvallend goed als je het vergelijkt met het zuiden.

Tijd voor wat onderhoud aan Fria’s huis. 

Aldus nieuw in de verf kunnen we het huis weer mooi achter de bomen verstoppen.

Waar in het zuiden petflessen liggen liggen hier bladeren. Het is hier wel echt herfst.

Het Winsumer Diep midden door het dorp.

Henk en Houkje hebben hun Roadrunner verkocht en hebben in Denemarken hun “vertrekkers boot” gekocht. Een Freydis 46. Ze hebben afgelopen tijd hard gewerkt om de Wahoo vaarklaar te maken en hebben enkele weken geleden de boot naar Lauwersoog gevaren. 

Etentje bij Maaike en Michael. 

En een etentje bij de Zijlmaatjes. 

Op 23 oktober beestenmarkt in Winsum. Toen ik jong was werden op deze markt duizenden koeien aangevoerd en verhandeld. Langs de straten werden dan houten hekken geplaatst waar de koeien zij aan zij aan vast werden gebonden. Ze werden dan via “handje klap” verkocht aan handelaren of andere boeren. Aan het eind van de dag ging alles weer in de veewagens en kwam de brandweer de straten schoonspuiten. 

Nu zijn er geen koeien meer, maar alleen een paar stalletjes met zolderopruiming, kleren boeken en hamburgers. Het weer is nog wel steeds even slecht als vroeger.

De pizza bakkers!

We gaan op 27 oktober een dagje naar Schiermonnikoog. Zorgvuldig gepland op de minst regenachtige dag.

Het zonnetje staat hier toch wat lager dan we gewend zijn.

Eerst maar eens naar Kobbeduinen.

Mooi, maar als je op de oostkant van Schier (geen restaurants of kroegen om in te schuilen) aan het wandelen bent wil je dit eigenlijk niet zien.

Het noordstrand.

Het bos, onderweg van de Marlijn (lunch) naar de Berkenplas (koffie met gebak). 

Na de koffie met gebak nog een wandeling naar het badstrand en dan langs de vuurtoren via het vuurtoren binnenpad weer naar het dorp.

Na een dikke 15 kilometer wandelen sluiten we de dag af met bier en bitterballen bij hotel van der Werff.

Intussen zijn we nog niet veel opgeschoten met de verniewing van de website; veel te druk met leukere bezigheden, maar wie weet is het de volgende keer klaar.
​Eind november doen we verslag van, onder andere, onze trip naar Londen.

3 reacties op “Oktober 2017

 1. ha Paula en Wouter
  Leuk verslag en succes met wennen aan de temperatuur hier.Lekker passagieren aan de wal volgens mij de komende tijd Veel plezier en dank voor alle leuke berichten van de afgelopen maanden!
  Jan en Annelies

 2. Hallo Wouter en Paula
  Een heel ander verhaal en foto’s, zonder blauwe luchten. Veel plezier in Nederland.
  Het duurd nog een aantal weken voordat wij die kant op gaan. Eerst nog bezoek hier. Gr. Roelof en Mieke

 3. Geniet lekker van jullie bezoek aan Nederland en Londen,
  Groetjes Jan en Bea xxx