Oktober 2020

Sicilië en Marina di Ragusa.

Oktober, al weer de laatste maand van het vaarseizoen. We beginnen de maand na een stukje opkruisen met een stormpje. Als deze langs is gaan we verder naar de straat van Messina. We zakken langs de oostkust van Sicilië af naar het zuiden. We blijven een paar dagen in Siracusa liggen en komen Champagne hier weer tegen. Dan gaan we rond de zuid-oost kaap naar Portopalo om de onderkant van de boot nog een keer schoon te maken. De volgende dag gaan we door naar Marina di Ragusa, waar het winterleven al weer snel vorm begint te krijgen met veel gezelligheid, happy hours, wandelingen, boule op het strand en klussen aan de boot.

De route deze maand.

De route van seizoen 2020.

De vorige maand eindigden we geankerd voor het strand vlak bij Capo d’ Orlando. Vandaag begint het om half twaalf een beetje te waaien. Het is tegenwind dus dat wordt opkruisen.

Plotseling word ik bijna aangevlogen door een klein vogeltje dat achterna gevlogen wordt door een duif. Hij vliegt voor z’n leven onder ons zonnedak de kuip in. De duif durft dat niet en vliegt weg.

Na een tijdje uitblazen en angstig rondkijken of er nog ergens een duif rondvliegt durft ie de kuip uit te gaan en na nog een kwartiertje vliegt ie weg.

Na een paar uurtjes opkruisen komen we bij de baai van Tindari. Daar staat een enorme kerk en klooster boven op een berg. We waren hier in de winter van 2018/19 vanuit Capo d’ Orlando al eens met de auto heen geweest. Het is inmiddels bewolkt geworden.

De volgende ochtend ziet het er weer beter uit. We liggen in een heel erg mooie zandbaai. We liggen eigenlijk weer een beetje te wachten op een korte storm uit het zuiden en daar is deze baai erg goed voor beschut.

We gaan de berg op naar het 300 meter hogere klooster.

Dat meest rechtse stipje in het water is de Safari.

Vlak voor we bij het klooster aankomen zien we nog een uiterst diversiteits-correcte Maria verschijning.

De kerk en het klooster zien er super onderhouden uit.

En ze hebben er een prachtig uitzicht.

Terug naar beneden worden we begeleid door veel hagedisjes.

De dag van de storm. Het is zwaar bewolkt en behoorlijk warm. De wind valt eigenlijk wel mee.

Omdat de wind nogal mee valt besluiten we verder richting Milazzo te zeilen. We zijn lui en gaan alleen op de fok. Daar zijn we een half uurtje later erg blij mee, want het begint ineens te blazen….

Wat je absoluut niet ziet op deze foto’s is de hitte. Ondanks het grauwe weer is het tegen de 35 graden.

We ankeren voor de oude binnenstad van Milazzo. Het blijft grauw die dag. De volgende morgen ziet het er weer beter uit.

De 4e gaan we naar de ingang van de straat van Messina. Het is net bezeild, met erg weinig wind. Vlak bij Capo Peloro bestaat de kust uit een mix van duin en rots. Ziet er apart uit.

De 5e gaan we door de straat van Messina naar het zuiden. Er is weinig wind, recht van achteren, en het is grauw weer maar wel rond de 30 graden.

We gaan naar Taormina aan de oostkant van Sicilië. Taormina is een prachtig stadje dat tegen een steile berg is gebouwd, je kunt er alleen je bijboot nergens kwijt. Het is basalt of strand met op beide een brekende branding.

Als we de 6e wegvaren zien we de Etna door het wat onheldere weer heen prikken. Het valt niet zo op omdat hij vanuit deze richting erg vlak oploopt, maar de top zit toch echt boven de 3000 meter!

We gaan naar Siracusa.

De cruise kade is nu klaar en er wordt ook gebruik van gemaakt.

Vic en Christine zijn hier ook. We doen samen een rondje Siracusa en dan volgen nog diverse rondjes aan boord….

De 8e gaan we richting Portopalo. Daar willen we het onderwaterschip nog een keer schoon maken en de schroeven smeren. Het water is daar in Siracusa niet helder genoeg voor.

9 oktober. We halen voor de laatste keer dit seizoen het anker op en hijsen de zeilen voor een laatste trip naar Marina di Ragusa.

Onderweg bereiden we ons voor op het marina leven.

Er is weinig wind schuin achter. We zetten de genaker er weer eens op. Als ie al vochtig was kan ie nog even drogen.

Een 10 mijl voor Ragusa ligt de monsterlijke A voor anker.

Het laatste stuk wordt het ca. 50o aan de wind dus verwisselen we de genaker voor de code-0.

En dan wordt het tijd om alle zeilen weg te bergen en voor de komende ca. 6 maanden de boot vast te knopen.

Dit wordt ons plekje voor de komende maanden.

Twee uurtjes na het vastknopen is het tijd om naar het happy hour te gaan. Marina life kan beginnen.

Kijk, echt temperaturen om het seizoen mee te beëindigen!

Mooie zonsondergangen hier.

De volgende dag gaan we even het dorp verkennen. Op het strand vlak bij de jachthaven ontdekken we zandsculpturen.

Minder mooi is de staat waarin sommige gebouwen zich bevinden. Betonrot is een zeer veel voorkomend probleem in het zuiden.

De 14e komt ook de Wahoo binnen. Ze worden onze overburen.

De 15e wandelen we met H&H naar Punta Secca. Wie de films van Montalbano kent zal dit herkennen als zijn huis.

De 17e gaan we met Henk, Houkje, Mats en Eva met de bus naar Ragusa (stad). We gaan daar de Canyon wandeling doen. Het water in het riviertje dat we over moeten staat een tikkeltje hoog maar dankzij een paar stenen en een stok komen we droog over.

Het is een zeer gevarieerde wandeling van zo’n 10 kilometer met veel hoogte verschil en prachtige uitzichten.

Zoals gebruikelijk ritselt het weer overal om ons heen.

De 19e is het weer tijd voor een klusje. De verf van de zwaarden begint wat te verslijten dus die moeten eruit en op het voordek.

We krabben eerst de wat zinloze rest antifouling eraf. Het deel wat in het water blijft hadden we in 2017 al voorzien van coppercoat. We waren toen te lui om de rest van de antifouling eraf te halen dus dat moet dan nu maar eens.

Dan schuren.

Alle kale plekken gaan eerst in de blanke epoxy hars.

We worden even gestoord in de werkzaamheden aan de zwaarden. De nieuwe ankerketting wordt geleverd.

Na de oude in de bijboot te hebben laten zakken en op de steiger er weer uit, hebben we in omgekeerde volgorde onze mooie nieuwe rvs ketting op zijn plek.

We waren flauw van de roest die na 7 jaar gebruik al weer op de ketting zat en hebben nu een 4 keer zo dure rvs ketting gekocht. Glimt wel heel mooi!

Inmiddels komen er telkens meer vrienden binnen. De 20e komt Paikea binnen.

Na de welkomstborrel bij Peter spelen we met Wahoo, Relax en Angelina boule op het strand. Daarna gelijk door naar Happy hour. Druk, druk druk!

Zo, de blanke epoxy is hard dus kan er een laag witte epoxy verf over heen (ja sorry hoor, maar dat spul is nu eenmaal blank en wit en ik wil ook helemaal geen diverse zwaarden). De zwaarden hebben twee kanten dus tussen de lagen door moet het telkens zo goed uitharden dat ze weer omgedraaid kunnen worden.

Maar weer eens wat flinker inslaan. Dan nemen we de fiets.

22 oktober. De witte DD lak kan op de zwaarden.

Mooie avond luchten, maar wel condens op het dek (en op de zwaarden).

Dus laten we de laatste laag witte DD lak uitharden onder het schaduwtentje. Dan condenseert het niet op de zwaarden.

De 24e vroeg krijgen we een levering van SVB. Weer volop reserve en klus spullen.

Na het ontbijt gaan we weer met de bus naar Ragusa. Deze keer gaan we de “green walk” in de vallei van Ragusa doen en daarna door naar Ibla.

Er zijn hier overal watervallen en er is een rivier. Vandaar dat alles erg groen is en er dus een “green walk” kan zijn in dit normaal zo droge land.

Deze enorme grotten zijn ontstaan doordat hier bouwmateriaal voor de stad is gewonnen. Bovenop deze grotten staat dus de stad…..

Uitzicht uit de grot.

En dan door naar Ibla, een soort schiereiland tussen de canyons aan de noordkant van Ragusa. Via de kleine steegjes tot het klooster op de top en dan iets naar beneden voor een biertje op het grote plein.

Deze kat heeft waarschijnlijk het bordje gezien en waant zicht dus veilig…

De 27e gaan we met H&H naar de zeilmaker. De schoothoek van hun zeil is kapot en met tekeningetjes, half Engels en een boel “allora” en zo wordt in ca. 1,5 uur besloten hoe dat gemaakt moet worden.

Inmiddels zijn de corona maatregelen ook hier verder aangescherpt. Bars en restaurants moeten al om 18.00 uur dicht, dus het Happy Hour in de Stella Marina bar wordt naar 15.30 verplaatst. Er mogen nu 4 personen per tafel (eerst 6). Het maakt het allemaal wat minder leuk, maar nog wel de moeite waard.

31 oktober. Wegens een één of ander religieus gebeuren zullen in Ragusa diverse bushaltes worden gesloten, wegen geblokkeerd en er wordt extreme drukte verwacht. Wij gaan dan vandaag met ons zaterdag wandelgroepje maar even niet met de bus naar Ragusa maar doen een strandwandeling naar Punta Secca.

Voor we weer terug gaan maar even een ijsje.

Inmiddels hebben we besloten onze 16″ Maxprop schroeven te gaan vervangen door 14″ 5-blads. De huidige 3-blads komen te dicht bij de romp van de boot langs waardoor zowel de schroeven als de schroefas lagers te snel slijten. De 2 gebruikte schroeven hebben inmiddels zoveel speling op de bladen dat ze zullen moeten worden gereviseerd, maar de reserve 16″ 3-blads is natuurlijk in perfecte staat. Dus die bieden we te koop aan voor € 700,- (iets minder dan 1/3 van de nieuwprijs).

Tja, en zo gaat hier op dit moment (om 17.30) uur de zon onder.

En dan is de laatste maand van het vaarseizoen al weer voorbij. Normaal is voor ons de winter de tijd van sociale contacten. In de marina zijn normaal veel feesten als Haloween, Thanksgiving, Sinterklaas, Santa Lucia, Kerst, Oud en Nieuw, Burns Night, St. Patricks day, happy hours en vele borrels en etentjes op de jachten onderling. Alleen de laatste 3 gaan nu nog door, alle georganiseerde feesten kunnen even niet vanwege dat ellendige corona gedoe. Ook het reizen naar Nederland (en andere landen) om familie en vrienden te bezoeken gaat even niet gebeuren. Het lijkt er ook op dat de restricties alleen maar verder zullen oplopen, dus een auto huren doen we ook nog maar even niet. Het is hier ondertussen toch wel erg gezellig en met wandelen, fietsen, lezen, klussen, borrels, spelletjes, happy hours en etentjes vermaken we ons best.

Eind november zullen we de volgende blog plaatsen.

6 reacties op “Oktober 2020

  1. Leuk weer wat van jullie te lezen. Wij gaan na de kerst weer een poging wagen Griekenland te bereiken.

  2. Ik heb met veel plezier alle foto.s bekeken wat een geweldig leven hebben jullie en wat gezellig met Houkje en Henk Weg van alle Carona gedoe .Dat je nergens heen kan .En werken op dit moment ook niet Er was 1 in het bejaarden huis die Carona had Morgen hoop ik weer .Ik hoop dat ik volgend jaar een weekje bij Houkje en Henk kan mee varen .En dat ik weer naar China kan .Groetjes aan ieder een Jose

    • Ja Jose, we hopen allemaal dat alles gauw weer een beetje normaal wordt. Doe maar voorzichtig in t bejaardenhuis! Gelukkig ben je zelf nog jong en gezond! Groetjes van ons allemaal hier.