Oktober 2023

De laatste stuiptrekkingen van de zomer en veel bouwen.

Deze maand is het nog steeds behoorlijk warm, maar het ziet er allemaal niet zo inspirerend uit met die dikke bewolking. We beginnen de maand met de aanschaf van drie toiletten. Ze zijn in de aanbieding dus we halen ze gelijk op voor de rest van het huis. We krijgen binnenkort meer logees dan we in het appartement kunnen bergen dus gaan we in ieder geval zorgen dat er in het huis een logeerkamer met toilet is die het doet. We werken hard aan de technische installaties (riool, waterleiding, elektriciteit, verlichting, ventilatie en verwarming). Tussendoor bouwen we de motor van de Madness weer in. Het startprobleem bleek uiteindelijk een onvoldoende krachtige startmotor te zijn. Die is vervangen door een originele nieuwe en hij start weer als een zonnetje. Dan komen onze gasten en hebben we een paar dagen “vakantie”. Daarna starten we met de bouw van de badkamer op de 2e verdieping en komen de stukadoors het plafond van de woonkamer in prachtig fijn schuurwerk stuken. Wij gaan dan weer verder op de tweede verdieping met de badkamer en de ventilatie. Dan halen we in Groningen een mooie gratis keuken die we in de bijkeuken inbouwen en werken we daarna weer verder aan de 2e verdieping.

We zagen dat de wc’s in de aanbieding waren bij Praxis dus halen we er gelijk drie.

We krijgen logees binnenkort dus we gaan er gelijk één gebruiksklaar maken. Paula’s zus komt logeren en daarmee is de slaapbank in het appartement bezet, maar daarna kwam een telefoontje van Paula’s neef uit Denemarken dat hij ook langs wilde komen. Geen probleem in een huis met zes slaapkamers zou je denken, alleen is er behalve het appartement nog niets af.

Om de badkamer op de 1e verdieping tijdelijk een beetje bruikbaar te maken moet eerst de leidingkoof af en dicht. Door deze koof gaan alle leidingen van riool, water, verwarming, elektriciteit en ventilatie. Om die dicht te kunnen zetten moeten dus eerst zowat alle technische installaties zo’n beetje klaar zijn.

Het frame voor de wc staat en kan nu weggewerkt worden.

Intussen is Paula bezig met de ventilatie kanalen. Deze is in de woonkamer. Daar komen behalve de ventilatie ventielen ook een paar lampjes in.

De koof in de badkamer op de 1e verdieping is zo langzamerhand vol genoeg.

Dan kunnen we met het gipsen van de wanden van de badkamer en de koof beginnen.

Zo, dat ziet er al netter uit.

Wc aangebracht en aangesloten. Die doet het inmiddels.

Dan de koofjes verder dichtzetten

En dan een laagje gips op het plafond.

Paula is bezig met de stroompunten voor de verlichting in de slaapkamers. Er moet een kabel boven het plafond, maar er liggen nog geen buisjes. We boren gaten om de meter zodat we er een buis kunnen krijgen.

Best lastig want de ruimte tussen de volgende vloer en het plafond ligt vol met steenwol. Daar moet de buis dan weer onder.

Het koofje met de ventilatiebuis en elektriciteitsbuis in de badkamer naar de zuidwest en zuidoost slaapkamers.

Paula’s neef komt vanavond dus maken we één van de slaapkamer een beetje gezelliger.

Wat van onze kampeer uitrusting erin.

De volgende dag komt Cathrine ook en gaan we hard bezig met de kado’s voor Paula’s broer inpakken. We gaan nog even op de Madness kijken en dan door naar Paula’s broer om zijn verjaardag te vieren. Hij heeft de leeftijd bereikt dat hij geen vijftiger meer is (maar, zoals hij zelf zegt: 55 4 ever) dus dat wordt extra gevierd. De volgende dag laten we de omgeving aan onze gasten zien. Hier Noordpolderzijl.

Als de gasten weer zijn vertrokken gaan wij nog even een tochtje met de Madness doen. Het weer ziet er niet uit, maar het is ruim boven de 20 graden en er is wind. De richting is niet gunstig om op het wad te verblijven dus we blijven op het Lauwersmeer. Een sentimental journey lang de eilandjes.

In mijn jeugd begonnen als kale zandplaten, vlak voor ons vertrek naar de Middellandse Zee behoorlijk begroeid met lage bosjes en zo, nu lijkt het al op een echt bos.

De volgende morgen een pittige wind dus maar even twee rifjes erin. Het weer is somber, maar nog steeds ruim boven de 20 graden.

En dan weer aan het werk. We maken een wandje op het einde van de trap naar de 1e verdieping.

En we beginnen te bouwen aan de badkamer op de 2e verdieping.

Het plafond van de woonkamer is zover dat er gestukt kan worden. Dat is dan weer een klusje dat we uitbesteden. Drie man sterk gaan ze aan de slag.

Een heel zware klus die ze toch even in een uurtje of 6 klaren.

Wij bouwen inmiddels verder aan de badkamer op de 2e verdieping.

Waterleiding voor de douche.

Gipsplaten.

Riool..

Dan kunnen we ook hier het toilet opstellen.

Een klus die aldoor nog is blijven hangen is het maken van een gat in de gevel voor het toevoer kanaal van de ventilatie. Het is nogal hoog, te hoog voor een ladder. Onze buurman neemt een steiger voor ons mee.

Eerst de steiger opbouwen. Ik houd daar helemaal niet van, zo hoog, maar het moet maar.

We konden geen diamantzaag van de goede diameter huren dus boren we een cirkeltje met een 6mm boortje en dan er met 10mm nog een keer doorheen.

Het waait behoorlijk en de steiger wiebelt een beetje dus leuk is dit klusje echt niet!

Zo, klaar. Nu kan de ventilatie worden afgemaakt.

De achterwand en zijwand van de badkamer op de 2e verdieping vorderen al.

En dan weer even wat anders. We hebben op Marktplaats een gratis keuken gevonden die we in de bijkeuken willen gaan plaatsen. De huidige eigenaar heeft net een appartement gekocht en wil daar een nieuwe keuken in en moet € 500 aan de keukenboer betalen om de oude te verwijderen. Dat doen wij nu gratis en hebben dan gelijk een gratis keuken.

Niet helemaal gratis want we moeten er een dag een karretje voor huren en die kost € 40. € 40 per dag voor een karretje! Daar huur je in het zuiden in de winter twee weken een auto voor!

Het karretje is vol en de auto ook, maar alles past er in.

En dan thuis weer uitladen.

Toch wel een hoop spul zo’n keuken.

We kopen een nieuw blad (zonder gat voor de kookplaat en zo, want die bouwen we hier natuurlijk niet in) en monteren alles in de bijkeuken.

Zo, nu de bovenkastjes.

Kijk, hartstikke netjes. Enorm veel bergruimte. Waar de afwasmachine zat komt nu een wasmachine. De waterontharder en de header van de vloerverwarming verdwijnen er keurig in. Wel nog even een nieuwe (en vooral schone!) afzuigkap kopen voor boven de frituur en de wasbak moet nog een plaatsje krijgen.

Dan komt er weer een leverancier langs. Een zeer volumineus transport. De noppenplaten voor de vloerverwarming voor de rest van het huis worden geleverd.

Negen dozen.

En veertig losse platen (die pasten in de doos niet meer in de bus). De laatste 8 platen pasten er niet meer bij en zullen morgen per post komen.

En bijna anderhalve kilometer vloerverwarmingsbuis.

De wasbak en kraan hebben inmiddels ook een plekje gekregen.

Dan gaan we verder met de 2e verdieping. Voordat de vloeren gestort kunnen worden moeten eerst de knieschotten worden geplaatst. We geven ze een horizontale bovenkant zodat je gelijk wat zetruimte krijgt.

We hebben inmiddels ook een deur pas gemaakt voor het ventilator hok.

Nu kan het knieschot geplaatst worden.

De ventilatie unit zit weer op z’n plek en alles is aangesloten. We hebben een deur in het knieschot gemaakt zodat we heel veel zooi kunnen bewaren.

Het ventilatiehok is best vol geworden met zoveel van die luchtkanalen.

Zo, dat is netter!

Dan verder met het noordelijke knieschot zoldertje van de oostelijke kamer op de 2e verdieping.

Dat wordt ook al wat.

Dan isolatie aanbrengen en de binnenkant ook van gipsplaten voorzien.

Noord is klaar dus zetten we de laser er op en draaien die dan rond voor de zuidzolder.

En na een dagje prutsen zit ook die erin.

Paula gaat bezig met het douche vloertje van de badkamer op de 2e verdieping.

Douche gootje gesteld, weer zo’n zinloos aardnetje erin.

Het aardnetje wordt aangesloten op de aardleiding van het huis. We hebben voor de badkamer op de 1e en op de 2e verdieping een aparte aardleiding aangelegd.

En dan zandcement mixen.

En dan de douchecel volscheppen.

Ik leg intussen de stopcontacten in de knieschotten aan. Lijkt hier een beetje hoog, maar er wordt nog een vloer van 7 cm gestort en dan zitten ze dus weer wat lager.

Het is bijna november dus einde seizoen voor de Madness. Het was gisteren redelijk weer dus hebben we de zeilen eraf gehaald. We hebben de vloer even heel goed gestofzuigd en nu kunnen de zeilen mooi nog een tijdje drogen voor we ze in de zak achter de knieschotten stoppen.

En dan is de maand weer om. Best wel weer wat opgeschoten in het huis, maar we hebben veel te weinig gevaren. Jammer, want het weer is nu inmiddels wel zo beroerd geworden dat het tijd wordt om de boot uit het water te halen. We bouwen rustig verder. Eind november zullen we de volgende blog plaatsen.

5 reacties op “Oktober 2023

  1. Ik sta versteld van jullie ogenschijnlijke onuitputtelijke energie. Dat aardnet, waar is dat goed voor?

    • Geen idee of zo’n aardnetje onder de tegels je ergens tegen kan beschermen (en zo ja waartegen). Het moet er volgens het bouwbesluit in liggen en ook nog eens zichtbaar in een aansluitkastje worden aangesloten. We doen dat dan maar….

  2. Pffffff Geert en Ine. Wij hebben het al lastig als de boot voor wat klusjes uit het water moet en na alle
    (hulpverleners) er weer in. Het wordt een super huis en sterkte met de storm op 2/11