November 2023

Bouwen, bouwen, bouwen

Deze maand begint met een wandeling in Appelbergen, een soort sentimental journey, hier kwamen we zo’n 30 jaar geleden vaak met de honden. We maken het laatste timmerwerk af (niet dat we ooit timmeren, het gaat allemaal met schroeven) en kitten dan alle naden in de verdiepingsvloeren af. Dan kunnen we de noppenplaten en vloerverwarmingsbuizen aan gaan leggen. Tussendoor nog een wandeling bij Hoogeveen en dan weer heel hard door met de vloerverwarming. We krijgen haast want de datum voor het storten van de vloeren is dichtbij, en voor die tijd moet alles natuurlijk klaar zijn. Het lukt op tijd en dan worden er vele kubieke meters Eco2 dekvloer het huis in gepompt. En dan wordt het ineens winter.

We pikken Fria op voor een wandeling. De bomen rond haar huis beginnen inmiddels mooie herfstkleuren te krijgen.

We gaan wandelen in Appelbergen. We kwamen daar vroeger regelmatig met de honden. Het was even zoeken naar waar het ook al weer was, maar we hebben het gevonden.

Handig zo’n bankje….

We herkennen het allemaal niet zo van ruim 30 jaar geleden. Het is er wel mooi.

En dan gaan we verder bouwen aan de 2e verdieping. We timmeren het dakraam op de overloop af en maken ook hier een knieschot zoldertje. Nee, die groene gipsplaten voor natte ruimten waren hier echt niet nodig maar we hadden er nog een paar over.

Dan maken we in de wand van de badkamer op de 2e verdieping de steunconstructie voor het wastafel kastje. Het komt natuurlijk nooit uit dat je precies in de staanders kan bevestigen dus brengen we horizontale balkjes aan.

Wel even goed noteren waar het precies zit, want als de wand dicht zit ben je onmiddellijk weer vergeten waar die steunen precies zitten.

De elektriciteitsdoosjes kunnen erin.

En dan kunnen de stopcontacten worden aangebracht.

Zo, die doen het. Verder zitten in deze wand de warm- en koud-waterleiding voor de wasbak en de afvoer. Best druk in zo’n wandje.

De badkamer 2e verdieping is nu eerst zover klaar.

We gaan even bij de Madness kijken want het gaat morgen stormen. Het water staat waanzinnig hoog.

We komen niet zonder natte voeten aan boord.

Het water staat zo hoog dat de stootwillen er niet meer goed tussen blijven zitten. We vinden een paar autobanden om de boot van de steiger de houden. Het wordt tijd om de boot uit het water te gaan halen.

Het ventilatorhok en alle knieschot zoldertjes zijn klaar, de boel is aangeveegd en we kunnen nu aan de volgende fase beginnen.

De volgende fase is het waterdicht maken van de vloeren. Er wordt later een Eco2 vloer op gestort (gepompt eigenlijk) en dat moet natuurlijk niet weglekken naar lager gelegen verdiepingen. We kennen allemaal die reclame voor een één of andere verzekeringsmaatschappij nog wel “gaat toch nog veel in hè”……

Nadat we alle naden en hoeken tot ca. 10 cm boven de vloer hebben afgekit brengen we kantband aan. Dit band is van zachtschuim en moet er samen met de noppenplaten voor zorgen dat de dekvloer “zwevend” blijft. De vloer kan dan onafhankelijk van de rest van de constructie wat uitzetten en krimpen als gevolg van temperatuurverschillen. Rechts in beeld liggen de eerste noppenplaten al.

De eerste zijn altijd heel gemakkelijk en snel, want dat zijn hele platen. Als die er allemaal in liggen begint het lastige werk, want de rest moet allemaal precies op maat gesneden worden.

En dan kunnen de vloerverwarmingsbuizen er in. Dat gaat dan weer heel snel. We hebben de afrol haspel in de bijkeuken staan. De buis gaat twee trappen omhoog waar Paula hem in de noppenplaten drukt.

We hebben van te voren in AutoCad legplannen gemaakt voor iedere groep van de vloerverwarming. Je kunt dan de lengte van ieder groep uitlezen. De maximale lengte per groep mag 100 tot 120 meter zijn. De buizen komen 10 cm uit elkaar te liggen om met een zo laag mogelijke watertemperatuur te kunnen verwarmen. Als een ruimte zo groot is dat de groep daar ver overheen dreigt te gaan zul je hem moeten splitsen in meerdere groepen.

Dit is de ruimte waar Paula nu aan het “inlopen” is.

En dat ziet er in werkelijkheid dan zo uit. Ze is nu op de helft van de lengte, nu weer vanuit het midden de spiraal naar buiten volgen om weer bij de verdeler uit te komen.

Bovenste verdieping is klaar voor de Eco2 vloer dus verder op de eerste verdieping. Als eerste maken we de douche ruimte klaar. Deze komt op afloop naar het gootje en dat gaat niet met die vloerbare gietvloer dus dat zullen we, net als op de tweede verdieping, zelf met zandcement moeten doen.

Ik ga intussen de vloeren op deze verdieping ook zeer zorgvuldig afkitten.

Paula heeft intussen de douchebak voorzien van kantband, noppenplaten, vloerverwarming en een aardnetje. Klaar voor de cement dekvloer.

Maar eerst weer eens een wandeling. We gaan de Jeneverbesroute lopen vlak bij Hoogeveen. Kilometertje of tien in een heel mooi veen en bos gebied.

Heel fraaie bomen.

En ook weer vele paddenstoelen.

Een eik. De eiken in Fria’s tuin gaan juist heel erg de hoogte in, deze begint al buitengewoon laag met vertakken en heeft haast geen stam. Waarom zou dat zo verschillend groeien?

En dan weer verder in het huis. Lekker zandkastelen bouwen.

Een uurtje later wordt het al een mooi vlak aflopend vloertje.

Plastic erop om goed uit te harden maar niet te snel te drogen. Hier zie je mooi de lasagne. OSB vloerplaat, plastic folie, piepschuim van de noppenplaat, plastic van de noppenplaat en dan een mooi laagje zandcement.

Ook op de 1e verdieping liggen de noppenplaten er inmiddels in en is ook de vloerverwarmingsbuis aangebracht.

Paula loopt ze er telkens in terwijl ik zorg dat de aanvoer vanaf de rol in de bijkeuken is gegarandeerd. En als alles er in ligt mag ik ze aansluiten op de verdeler.

De grootste slaapkamer, voorzien van twee groepen.

De gang met de verdeler. Er ligt geen separate groep in de gang, maar die warmt mee met de aanvoerleidingen naar de kamers.

De rest van de badkamer op de 1e verdieping is nu ook voorzien van vloerverwarming en een aardnetje. De 1e verdieping is klaar voor de Eco2 gietvloer.

Dan gaan we weer een verdieping lager en maken de wc op de begane grond. Paula is al even onder de vloer geweest voor het aanleggen van de waterleiding. Het riool was er al. We plaatsen nu het frame met de stortbak.

Daarna kan het gips erop.

Het is even droog (ja, heel even maar) en dus tijd om de elektrische aansluiting van het zonnescherm en de toekomstige buitenlamp aan te leggen.

En dan kunnen we binnen beginnen met het aanbrengen van de gipsplaten in de keuken.

De gipsplaten zitten er in, ook het kantband is klaar. We zijn nu bezig met de noppenplaten. We beginnen haast te krijgen want de datum voor de Eco2 vloer is gepland. Dat wordt overmorgen.

We zijn met de noppenplaten hier rechts in de hal begonnen en toen via de keuken rechtsom rond het trap/toilet blok gegaan en dan door de woonkamer en nu weer in de hal. De platen klikken in elkaar en als het goed is past hier dan een laatste sluitplaat tussen. We hebben de hoeveelheden noppenplaten (bij toeval?) perfect ingeschat, we leggen de laatste en de voorraad is op! En gelukkig: de laatste past perfect.

En dan het inlopen van de vloerverwarmingsbuizen. Nog zo’n 80 m2 te gaan, een dikke 600 meter.

Het afrol apparaat in de bijkeuken met een flinke rol erop.

En dan belt de vloerenman of het ook een dagje eerder kan, dus… Morgenochtend komen ze de Eco2 vloeren erin pompen. De buizen liggen er allemaal in en we hebben het geheel op waterdichtheid en compleetheid gecontroleerd. Het ziet er goed uit. Nu de trappen beschermen met primacover.

Donderdag 23 november, de vloerenlegger is al 4 man sterk aanwezig en ze hebben de slangen al uitgelegd tot de tweede verdieping. Het wachten is nu op de auto van de beton centrale.

Nog één laatste controle. Het ziet er allemaal perfect uit.

En dan komt eindelijk de beton auto en stort de pompbuffer vol (nadat het op de juiste viscositeit is gebracht).

En dan begint het pompen op de tweede verdieping.

Met een laser en een piepjes ding met een stok en een schoteltje eronder wordt de dikte van de laag gecontroleerd.

Zo ziet zo’n Eco2 pomp gebeuren er dan buiten uit.

En zo binnen.

De laatste loodjes.

Het spul is werkelijk waterdun. Ik ben blij dat we de verdiepingsvloeren zo goed hebben afgedicht. Hier worden met een horizontale buis op een stok de luchtbellen eruit “gedobberd”.

Klaar! de slangen worden schoon gespoeld en de pomp gereinigd. Overmorgen kunnen we plastic erop leggen om langzamer te drogen en we kunnen dan ook beginnen met de afwerking van de wanden

Maar nu eerst moeten we bezig met het maken van gedichten en surprises voor het Sinterklaas gebeuren. Wij gaan Sinterklazen bij Fria samen met mijn zus, zwager en hun kinderen met aanhang. Het was vanmorgen ineens echt winter weer. Beestachtig koud!

Maar wel mooi na al die regenachtige donkere dagen.

En dan is de maand weer om. Flink opgeschoten met het huis, de vloerverwarming ligt er overal in en de vloeren zijn gestort. De Madness ligt inmiddels in de winter box en in de antivries. De Sinterklaas gedichten en surprises zijn klaar dus laat nu de winter maar komen. Eind december zullen we de volgende blog plaatsen.

2 reacties op “November 2023

  1. We zijn vol verwachting wat jullie volgende project wordt als het huis klaar is. Samen een Boeing 747 bouwen? Met trekhaak, spinaker en warmtepomp?
    Of tijdelijk in de bouw gaan werken? Arbeidsplaatsen zat. Al aanbiedingen gehad?
    Succes met de feestdagen. Even vakantie.

    • Goed idee!! dat wordt vast leuk.
      Maar werken in de bouw…. nou nee; daar hebben we ECHT geen tijd voor.