December 2023

Bouwen, gezelligheid en al weer het einde van het jaar

Deze maand bouwen we hard door aan het huis. Niet dat we haast hebben, maar het weer is deze maand aldoor zo beroerd dat er buiten toch niets is te beleven is dus kun je net zo goed bouwen. Wanneer het een beetje opklaart doen we een wandeling, maar dat is deze maand maar een paar keer. Verder hebben we het gezellig met vrienden uit de Middellandse Zee tijd en vieren we de feestdagen met familie en aanhang.

Het lijkt een beetje winter te worden. Even een einde aan al het natte donkere weer. De zon breekt door en het is heeel erg koud!

Het gras en de auto’s zijn bevroren. Oh ja, wel een beetje veel auto’s op het pad. We hebben twee Volkswagen bussen gekocht. Een T5 en een T6. Daar willen we campers van maken. We kochten eerst de T5 (een 2,5 liter 5 cilinder automaat) maar kwamen er achter dat die wat geluidsniveau, toerental en verbruik niet helemaal overeenkwam met onze wensen. Na zo’n 30.000 kilometer met de Citroen ligt de lat wel een beetje hoog bij ons, dus op zoek naar een nieuwer model T6 met een 2 liter 4 cilinder met DSG automaat. Dat lukte, dus nu hebben we er twee. We gaan beiden tot camper verbouwen en dan de T5 verkopen. De Citroen is inmiddels verkocht.

Kijk, echte sneeuw!

Wij moeten intussen hard aan het werk met rijmen en surprises maken en zo, want we gaan Sinterklaas vieren met de familie.

En dan is het zover. Fria’s woonkamer is weer volgeladen met cadeaus en lekkernijen.

Dan kan het voordragen van gedichten beginnen en het uitpakken.

Straks maar even langs de oud papier container….

En dan op 4 december is het echt winter. We gaan even bij Fria op bezoek en zie hoe mooi!

Er ligt zelfs ijs op het water rond Fria’s huis.

En dan weer hard aan het werk. Het water druipt van de ramen want we zijn de eind vorige maand gestorte vloer aan het drogen met de vloerverwarming aan. Er komt dan zo’n 5.000 liter water vrij.

De wand die we vorige week hebben gestukt begint al aardig te drogen. Dit duurt natuurlijk ook langer dan normaal met die kletsnatte atmosfeer in huis.

We plamuren de gipsplaatnaden van de nieuwe wanden in de keuken.

Als dat vlak en strak is kan er Modulan hechtgrond op.

Paula is inmiddels de buitenmuur aan de zuidkant aan het gronden voor we die kunnen stukadoren. Alle nieuwe gipswanden hoeven we alleen de naden te doen, maar van de bestaande Fermacell wanden vinden we een aantal niet strak genoeg en die gaan we strak stukadoren.

Zo ook de wanden rond de trappen.

Klaar om te stukadoren.

De keuken is inmiddels zover dat de sierpleister er op kan. Dit is Rapidputz korrel 0,5 van Modulan.

Paula mengt de roodband voor het stuken.

En dan eerst de hele inhoud van de betonkuip tegen de wand smeren.

Dan straktrekken met een rij van 1,5 meter en daarna glad sponzen. Erg zwaar en bewerkelijk, maar het resultaat is super.

Het Fermacell van de noord- en oostwand van de woonkamer is wel strak genoeg om gelijk de Rapidputz op aan te brengen. Dan schiet het enorm op.

De gestukte wand waar straks de houtkachel voor komt te staan begint ook al op te drogen.

En dan schuren we een stukje vloer in de keuken.

Inmiddels is de flowswitch voor de warmtepomp geleverd. We willen het systeem vullen met antivries maar dan doet de flowmeter het niet meer betrouwbaar. Er moet dan een flowswitch worden ingebouwd. Levertijd 6 weken!

Dat is ‘m. Dat zwart met blauwe ding. Als ie stuk gaat moeten we dan weer 6 weken wachten voor we de warmtepomp weer kunnen gebruiken?

Verder met het straktrekken van de wanden rond de trap.

De zuidwand hebben we inmiddels ook gestukt en deze droogt al aardig. Het duurt toch wel ruim een week voor het droog genoeg is om verder te gaan.

En dan de laser opstellen om een mooi recht lijntje op de vloer te zetten.

Tegels snijden.

En we tegelen een strook langs de achterwand van het huis. De keuken is inmiddels geproduceerd en staat klaar om afgehaald te worden.

Het plafond van hal is inmiddels klaar.

En de wanden ook.

De wand waar de houtkachel komt te staan moet een kleurtje krijgen. We kiezen voor mediterraan rood of zoiets.

Even tijd voor ontspanning. Het is mooi weer dus we gaan wandelen in de buurt van Roden op het landgoed Mentinge.

Het water staat erg hoog overal.

En dan krijgen we Peter en Gerard en Elly op bezoek. Vrienden uit de Middellandse Zee.

Gourmet.

En dan gaan we de keuken ophalen bij het depot in Buitenpost.

Erg handig om twee bussen te hebben. We moeten met één van de twee nog wel een tweede keer rijden voor het lange blad. Dat past er net diagonaal in, maar dan moet ie voor de rest wel leeg zijn.

Zo, alles uitgeladen en in de keuken gezet.

Best een hoop spul.

We krijgen een kookplaat met afzuiging in het midden. Dit kun je dan door de plint weer terugblazen de keuken in, maar dat heeft natuurlijk niet zoveel zin. Wij kiezen ervoor een gat door de muur te maken en naar buiten te blazen. De positie van de uitblaasaansluiting van de kookplaat komt gelukkig net tussen twee balken uit, zodat we een koker naar buiten kunnen zagen.

Dan kunnen we verder met het opstellen en uitlijnen van de keuken.

Spannend! Het korte blad op lengte afzagen. Korter zagen lukt wel, maar langer zagen als ie te kort is geworden gaat niet.

Gelukkig, past precies.

Dan het lange deel er bij op.

Dan kunnen de gaten voor de spoelbak en de kookplaat er in. Ook dit moet in één keer goed.

Dan het luchtkanaal van de kookplaat aansluiten op de doorvoer in de muur.

Even tussendoor heel wat anders. De onderdelen voor de rookgasafvoer van de houtkachel zijn geleverd dus die gaan we plaatsen.

Zo, al door de vloer naar de tweede verdieping.

En daar stoppen we voorlopig even. We hebben het deel door het dak uitbesteed want dat vinden we net even te hoog en te moeilijk. Dat zal begin januari worden gedaan.

De voorbereiding voor de volgende fase. Het verven van de latten en plinten die straks de lichtbalk helemaal rond de buitenmuur in de kamer en keuken moeten vormen.

En dan weer verder met de keuken. De bovenkastjes zijn aan de beurt. We hebben hier even mee gewacht omdat we eerst de tegels besteld wilden hebben. Het worden 20×60 tegels maar die konden we maar slecht krijgen. Een andere maat zou mogelijk de hoogte van de bovenkastjes iets hebben beïnvloed.

Zo die hangen. Straks nog een paar plankjes links er naast.

En dan kunnen de latten voor de lichtbalk er op. Alle muren zijn inmiddels afgewerkt.

Paula gaat de lichtslang aansluiten en monteren.

En dan kan de kap er voor.

Zo, klaar en het werkt. Dimbaar en helemaal rondom verlichting.

We kunnen verder met het tegelen. Dat is erg zwaar werk, de hele tijd op de knieën met tegels van enkele kilo’s per stuk in de weer. Dus we doen telkens een paar rijtjes en dan weer wat anders.

En dan is het kerst. We vieren het bij mijn zusje. Haar jongste dochter heeft de “kerstspelen 2023” georganiseerd. Eén van de onderdelen is “sneeuw schuiven”. Je moet dan geblinddoekt met een spatel zoveel mogelijk wattenbolletjes in een kom scheppen.

Een ander onderdeel is het raden hoeveel kerstbelletjes er in diverse cadeau dozen zitten.

En zuurstok haken. Met een zuurstok in je mond zo veel mogelijk zuurstokken aanhaken.

Of ringwerpen op Rudolfs gewei.

Als de officiële kerstspelen zijn afgerond en het beste team heeft gewonnen gaan we over op een sjoel competitie.

En dan is het tijd om het diner voor te bereiden. De jonge generatie met aanhang heeft het bereiden hiervan op zich genomen.

En dat resulteert in dit soort prachtige gerechten. Na twee amuses hier het eerste voorgerecht.

En (een deel van) het hoofdgerecht.

En een nagerecht.

En dat alles bij gezellig kaarslicht.

En dan weer aan het werk. Voegen!

En weer verder tegelen.

Kijk, het laatste tegeltje van de woonkamer moet nog even.

De één na laatste dag van het jaar is het ineens weer heel erg mooi weer (voor een paar uurtjes). We gooien snel het gereedschap neer en rijden naar Winsum waar we met Fria gaan wandelen. Als je dat niet gelijk doet is het weer al weer beroerd en hoeft het niet meer, maar we hebben geluk, we zijn op tijd en zien een strak blauwe lucht. De molen draait maar dat zie je niet op de foto.

Mooi versierde kerststraatjes in Winsum.

De 30e is er een hele grote optocht van mooi verlichte tractoren. Erg indrukwekkend. Ze rijden de hele gemeente door en sinds al die gemeentelijke fusies is dat heel erg groot. Ze rijden dan ook uren rond en komen rond half negen door ons dorp. We horen ze al van verre aan komen toeteren dus maar even naar buiten:

De laatste dag van het jaar, de keuken is klaar!

Inclusief een eettafel.

En dan is het jaar al weer omgevlogen. Vorig jaar rond deze tijd hadden we Safari nog niet verkocht en hadden we net de afspraak gemaakt met de huidige eigenaar om te komen kijken. Er is een boel gebeurd dit jaar. Boot verkocht, auto gekocht en naar Kreta gereden om de boot leeg te halen. Winterport in Frankrijk met een groot deel van de familie, beginnen met de afbouw van ons nieuw gekochte casco huis, om te beginnen met de bouw van een appartement in de aanbouw. Tussendoor schuttingen in de tuin gezet, gras gezaaid en beplanting aangebracht. Verhuizen zodra het appartement klaar was. Roadtrip naar Noorwegen, Zweden en Denemarken. Weer een boot gekocht, de trimaran Madness die we van 2006 tot 2009 veel te kort hadden gehad. De technische installaties in het huis gebouwd en wanden gemaakt waar die nog moesten komen. Vloer verwarming aangelegd door het gehele huis en de vloeren laten storten. Twee VW transporters gekocht en de Citroen verkocht. Begonnen met de afwerking van de wanden en vloeren van de begane grond. De keuken geplaatst en een start gemaakt met de inrichting van de begane grond. Als het goed is hebben we het in 2024 wat minder druk en kunnen we wat meer tijd besteden aan bezoek ontvangen en reizen en zo. Alleen eerst nog even twee campers bouwen en een paar logeerkamers in het huis nog een beetje verder af krijgen…….

2 reacties op “December 2023

 1. Alsof het “appeltje eitje” is dat bouwen. Met jullie Med vrienden heb je in een andere keuken gezeten denk ik??
  Die van jullie was nog niet zo ver, toch?
  Inmiddels dus ook camper bouwers geworden. Meer de filosofie als bij boten. denk ik. Geen tegelvloeren en gestucte muren. Dan nog autohandelaar als de VW die weg gaat moet worden verkocht.
  Zeer veelzijdig setje zijn jullie!!
  Heel veel plezier en succes met de projecten in 2024 en …….gezond blijven.
  Hoe dat moet? Kijk maar naar Fria! Zo fit als een hoentje.
  Wij nog steeds op het zonovergoten Kreta. (nog geen witte bergen). Zullen we hier maar op de snelweg gaan liggen? Lekker in het zonnetje bruin worden. Denk dat de politie hier iets anders mee omgaat dan in NL.
  Fijne tijd en blijf schrijven
  Geert en Ine

  • Dat was in het appartement. Ja, daar zit ook nog een keuken in. We missen de warmte en de gezelligheid ook wel af en toe, maar vermaken ons toch ook prima hier.